De som arbetar i myndigheterna
Här redovisar vi vissa uppgifter om medarbetarna i den statliga sektorn. Det handlar exempelvis om kön, ålder och utbildningsbakgrund. Vi redogör också för andelen tillsvidareanställda och andelen tidsbegränsat anställda, samt om sjukfrånvaron i staten.
Antalet anställda anger hur många som arbetar i staten
Vi använder oss av begreppet anställda när vi talar om antalet personer som arbetar i staten, på heltid eller deltid. Detta begrepp skiljer sig från begreppet årsarbetskrafter som är ett mått på antalet anställda omräknat till heltidstjänster. Vi använder uppgifter om antalet anställda för att kunna säga något om de anställda i statsförvaltningen som grupp, exempelvis när vi delar in gruppen efter arbetsområde, kön eller ålder.
Vi har hämtat statistiken över de anställda i statsförvaltningen från olika källor. Det innebär att uppgifterna inte är helt jämförbara, eftersom definitioner och tidpunkten för när källorna har uppdaterats kan skilja sig åt. I vissa delar av kapitlet ingår hela den statliga sektorn i begreppet anställda. Det betyder att även myndigheter under riksdagen, Regeringskansliet och riksdagens anställda är inkluderade. I andra delar redovisar vi endast uppgifter om de anställda i myndigheter under regeringen. Vi redogör i varje del vilken grupp som uppgifterna gäller för.
Antalet anställda i den statliga sektorn har ökat
Antalet anställda i staten som helhet har ökat under perioden 2012–2022 (figur 7). Antalet anställda har ökat trots att antalet statliga myndigheter har minskat under samma period.
Den statliga sektorn är sedan länge en liten del av den totala arbetsmarknaden
Staten står sedan länge för en liten andel av den totala arbetsmarknaden. År 2022 arbetade ungefär fem procent av de anställda på hela arbetsmarknaden i staten (figur 8).
Främst fyra områden sysselsätter de anställda i myndigheterna under regeringen
Det totala antalet anställda i myndigheter under regeringen var ungefär 285 000 år 2023. De fyra områden där flest anställda vid myndigheterna under regeringen arbetar inom är
- forskning och utbildning
- utredning
- administration och ekonomi
- rättsligt arbete.
Könsfördelningen i staten är ganska jämn
Det är något fler kvinnor än män som arbetar i den statliga sektorn (figur 10). Under 2022 utgjorde kvinnor 54 procent av de som arbetar i staten, medan män utgjorde 46 procent. I den offentliga sektorn i övrigt är könsfördelningen mer ojämn. I kommuner utgjorde kvinnor 76 procent och män 24 procent under 2022. I regioner utgjorde kvinnor 78 procent och män 22 procent. Könsfördelningen i kommunal och regional sektor är samma som 2021. Men andelen kvinnor i staten har ökat med en procentenhet mellan 2021 och 2022.
Andelen kvinnor i staten har ökat i ett längre perspektiv
I ett längre perspektiv har andelen kvinnor som arbetar i staten ökat. I slutet av nittiotalet var ungefär 60 procent av de som arbetade i staten män. Sedan 2010 har andelen kvinnor varit större än andelen män som arbetar i staten. Under perioden 2010–2022 har antalet kvinnor som arbetar i staten ökat med 30 procent. Antalet män har under samma period ökat med 17 procent.
Ojämn könsfördelning inom vissa arbetsområden
Könsfördelningen bland de anställda i myndigheter under regeringen skiljer sig åt inom olika verksamhetsområden. Den största skillnaden finns inom området militärt arbete. Där är 85 procent av de anställda män. Kvinnor är i klar majoritet inom områdena kund- och medborgarservice samt utredning. Könsfördelningen är jämnast inom områdena rättsligt arbete, samt forskning och utbildning.
Det är få av de anställda som är under 25 år
De flesta som är anställda i staten är mellan 25 och 54 år. Av de som arbetar i staten är få yngre än 25 år. Det hänger samman med att utbildningsnivån generellt sett är högre i staten än på arbetsmarknaden i övrigt.
Under de senaste tio åren har andelen anställda som är mellan 25 och 54 år ökat något. Det är framför allt andelen kvinnor i åldersgruppen 25–54 som har ökat under perioden. Jämfört med 2012 är andelen anställda som är yngre än 25 år sig lik, medan andelen anställda som är 55 år eller äldre har minskat något.
80 procent av de statsanställda har en eftergymnasial utbildning
De som är statligt anställda har en högre utbildningsnivå än på arbetsmarknaden i stort. Av de anställda i myndigheter under regeringen hade 80 procent en eftergymnasial utbildning 2023. På hela arbetsmarknaden var andelen med eftergymnasial utbildning omkring 56 procent. Ungefär 12 procent av de anställda i myndigheter under regeringen har en forskarutbildning. De flesta av dessa finns inom utbildningssektorn.
Andelen anställda i staten som har utländsk bakgrund ökar
Andelen anställda i myndigheter under regeringen som har utländsk bakgrund har ökat från omkring 17 procent 2013 till nästan 23 procent 2023 (figur 13). Andelen personer med utländsk bakgrund bland de nyanställda i myndigheter under regeringen var nästan 30 procent 2023. Det är nästan lika hög andel som i befolkningen (31 procent).
Men andelen anställda i myndigheter under regeringen som har utländsk bakgrund har inte ökat i samma takt som andelen med utländsk bakgrund i befolkningen, eller bland förvärvsarbetande över lag. Skillnaderna har tvärtom ökat under flera år. År 2013 skiljde det 6,7 procentenheter mellan andelen anställda i myndigheter under regeringen som har utländsk bakgrund och andelen med utländsk bakgrund i befolkningen. År 2023 hade skillnaden ökat till 7,9 procentenheter.
Könsfördelningen är jämn bland de anställda i myndigheter under regeringen med utländsk bakgrund.
De flesta statsanställda är tillsvidareanställda
Under 2023 var 81 procent av de som arbetade i myndigheterna under regeringen tillsvidareanställda. 19 procent var visstidsanställda. Det är ungefär samma proportioner som under tidigare år.
Andelen visstidsanställda skiljer sig åt mellan olika myndigheter. Det finns till exempel en relativt stor andel visstidsanställda vid universitet och högskolor. En del visstidsanställningar beror på arbetets karaktär. Till exempel är soldater inom Försvarsmakten och tingsnotarier vid domstolarna visstidsanställda.
Den statliga sektorn som helhet har en ungefär lika stor andel tillsvidareanställda som andra sektorer. Under 2023 hade ungefär 86 procent av de anställda i den statliga sektorn en fast anställning. I den kommunala respektive privata sektorn var motsvarande andel cirka 85 procent.
Sjukfrånvaron i staten har minskat något
Sjukfrånvaron i myndigheterna var 3,7 procent av den ordinarie arbetstiden under 2023. Det är en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med 2022. Sjukfrånvaron har varierat under de senaste åren. Exempelvis minskade den något mellan 2020 och 2021, och ökade mellan 2021 och 2022. Under 2022 var sjukfrånvaron den högsta sedan 2016. Minskningen av sjukfrånvaron i år innebär att den ligger på ungefär samma nivå som mellan 2019–2021.
Sjukfrånvaron minskade för både kvinnor och män under 2023. Kvinnornas sjukfrånvaro minskade med 0,4 procentenheter, från 5,1 till 4,7 procent. Sjukfrånvaron för män minskade med 0,3 procentenheter från 2,9 procent till 2,6 procent.
Långtidsfrånvaron (mer än 60 dagar) som andel av den totala sjukfrånvaron var 50,6 procent under 2023, vilket innebär att den har ökat med fyra procentenheter jämfört med förra året. Årets långtidsfrånvaro som andel av den totala sjukfrånvaron är den högsta sedan 2019.