Förutsättningar och krav på styrningen inom stora myndigheter
Styrningen inom myndigheten ska ge den förutsättningar att klara av sina uppgifter, möta de utmaningar som myndigheten står inför och ge förutsättningar att nå målen med de förändrings- och utvecklingsarbeten som många myndigheter bedriver. Styrningen ska vidare säkerställa att myndigheten både genomför och följer upp det som myndigheten ska göra och har planerat för.
Förutsättningarna för styrningen inom stora myndigheter liknar i flera avseenden dem för andra myndigheter. Men det finns också särskilda förutsättningar för de stora myndigheterna:
- Den interna styrningen ska nå många medarbetare genom flera chefsled, i en del fall så många som fem eller sex chefsled.
- Verksamheten finns ofta på flera orter.
- Den kan finnas skilda kulturer inom olika delar av myndigheten.
För att styrningen ska kunna nå hela myndigheten genom alla led krävs att det är tydligt hur de olika delarna av styrningen hänger ihop. Styrningen behöver också vara sammanhållen i praktiken, det vill säga att chefer i alla led vet inom vilka ramar de ska styra och prioritera.
Mer sammanhållen styrning på senare år
Vår bild är att styrningen inom flera av de större myndigheterna under senare år har blivit mer sammanhållen. Myndigheterna har till exempel infört styrmodeller som beskriver hur styrningen hänger samman, utvecklat verksamhetsplaneringen så att den ger en tydlig riktning för verksamheten samt tagit fram och förankrat verksamhetsstrategier som ger en bra grund för styrningen.