Till huvudinnehåll

Artificiell intelligens i statsförvaltningen – möjligheter och risker

Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) har accelererat de senaste åren. Vi kan ännu inte överblicka alla konsekvenser av utvecklingen. Men AI kommer att bli en central del i digitaliseringen av samhället och därmed även av statsförvaltningen.

2024-09-24, kl 13:00 - 14:30

Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i att ta tillvara möjligheterna med AI, bland annat genom att stärka välfärden och Sveriges konkurrenskraft. Samtidigt skapar den snabba utvecklingen och kraften i AI risker som staten behöver hantera.

Statskontoret publicerade i mars 2024 rapporten Myndigheterna och AI - En studie om möjligheter och risker med att använda AI i statsförvaltningen. I studien beskriver vi hur statliga myndigheter använder AI samt vilken potential och vilka risker som finns med den nya tekniken. Vi konstaterar bland annat att AI kan effektivisera myndigheternas arbete. Men AI kan även göra det svårare för myndigheterna att leva upp till den statliga värdegrunden, till exempel när det gäller att upprätthålla rättssäkerhet, transparens och att värna den personliga integriteten. 

Statskontoret bjuder nu in till ett seminarium för att sprida kunskap och utbyta erfarenheter om AI i statsförvaltningen. Charlotte Despres (Statskontoret) presenterar inledningsvis slutsatserna från Statskontorets rapport. Därefter håller Charlotta Kronblad (jurist och forskare vid Göteborgs universitet) en presentation om hur AI och automatiserat beslutsfattande riskerar att leda till bristande rättssäkerhet. I det efterföljande panelsamtalet medverkar bland annat Charlotta Kronblad, Andreas Voxberg (Skatteverket) och Love Börjeson (Kungliga biblioteket). Fler deltagare kan tillkomma i panelen. 

Vid seminariet kommer åhörarna bland annat få ta del av hur AI används i statsförvaltningen och hur myndigheterna ser på vilken betydelse AI kan få för effektiviteten i förvaltningen. Paneldeltagarna kommer också att diskutera vilka risker och konsekvenser den ökade AI-användningen kan få och hur förvaltningen kan ta sig an dessa.

Tid och plats

Tisdag den 24 september klockan 13.00-14.30. Inget kaffe kommer att serveras eftersom mat och dryck inte får förtäras i seminariesalen.

Plats: Westmanska Palatset, Holländargatan 17, Stockholm 

Det finns även möjlighet att delta digitalt.

Målgrupp

Målgrupp för seminariet är chefer och anställda i offentlig förvaltning.

Anmälan

Du anmälar dig i anmälningsformuläret för seminariet. Sista anmälningsdag är 17 september.

Besked om man fått plats (samt eventuell länk) skickas ut löpande men senast den 18 september. Kom ihåg att kolla din skräppostmapp om du inte har fått mailet vid dagens slut.