Till huvudinnehåll

Arbetet med återvändande kan effektiviseras med befintlig organisation

Statskontoret bedömer att en ny återvändandemyndighet inte är lösningen på de svårigheter som finns med att få personer som har fått avslag på en asylansökan att återvända till sitt hemland. Regeringen bör i stället förtydliga sina förväntningar på de berörda myndigheterna för att öka måluppfyllelsen och effektivisera verksamheten.


2022-01-14

Migrationsverket och Polisen delar på ansvaret för att personer som får avslag på ansökan om asyl återvänder till sitt hemland. Kriminalvården ansvarar för transporter. Tillsammans har myndigheterna ungefär 50 000 öppna återvändandeärenden.

Vi har analyserat om återvändandeverksamheten skulle fungera bättre med en annan organisering. Statskontorets slutsats är att regeringen bör behålla den nuvarande ansvarsfördelningen mellan myndigheterna.

– Det är bättre att regeringen tydliggör sina förväntningar på myndigheterna än att den genomför en omorganisation, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren.

Det delade ansvaret skapar effektivitetsproblem som kan lösas med en tydligare styrning. En ny och renodlad återvändandemyndighet löser inte de problemen eftersom den skulle vara beroende av hur Migrationsverket utreder asylärenden och av hur Polisen arbetar med att eftersöka och omhänderta personer som inte vill återvända självmant.

Statskontoret föreslår att regeringen sätter upp mål för myndigheternas arbete som utgår från deras förutsättningar att verkställa olika ärenden. För ärenden som det finns goda förutsättningar att verkställa kan regeringen formulera ambitiösa mål, och för ärenden som kräver självmant återvändande bör regeringen formulera realistiska mål. Det skulle tydliggöra myndigheternas insatser och resultat. Migrationsverket behöver styra sin asylprövning och prövning av nya ansökningar så att fler identiteter säkerställs och att återvändandet inte fördröjs. Det skulle ge både Migrationsverket och Polisen bättre förutsättningar att verkställa beslut.