Det kommunala utjämningssystemet – en beskrivning av systemet från 2014
Statskontoret har regeringens uppdrag att följa upp systemet för kommunalekonomisk utjämning.
Från 2014 har många förändringar av utjämningssystemet trätt i kraft. Denna rapport innehåller en beskrivning av det utjämningssystem som gäller från 2014. I rapporten framgår också vem som gör vad i den kommunala utjämningen och hur omfördelningen finansieras.
Syftet med utjämningssystemet är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting i landet att kunna tillhandahålla sina invånare likvärdig offentlig service oberoende av invånarnas inkomster och andra strukturella förhållanden.
Utjämningssystemet består i dag av fem olika delar: inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringspost (regleringsavgift eller regleringsbidrag). Varje del består i sin tur av ett system för kommuner och ett för landsting.
Alla delar beskrivs i rapporten. Tyngdpunkten har dock lagts på att beskriva de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen. För varje delmodell beskriver vi hur standardkostnaden eller motsvarande beräknas, vilka värden som ingår i respektive delmodell, om och i så fall hur ofta de olika värdena uppdateras samt vilka källor som ligger till grund för de olika variablerna och konstanterna. Även förändringar och uppdateringar av delmodellerna beskrivs kortfattat.