Utvärdering av nationellt resurscentrum för mathantverk (Eldrimner) vid Länsstyrelsen i Jämtlands län
Uppdrag och genomförande
Länsstyrelsen i Jämtland har sedan 2004 i uppdrag av regeringen att driva ett nationellt centrum för mathantverk (Eldrimner). Syftet med uppdraget till länsstyrelsen är att utveckla och bevara kunskapen om mathantverk.[1] Eldrimner anordnar kurser för mathantverkare, ger råd om hur mathantverket kan utvecklas och marknadsför mathantverkare.
Eldrimners beviljade medel och beräknade egna intäkter uppgick till drygt 29 miljoner kronor under 2019. Finansieringen består i huvudsak av ett särskilt anslag från regeringen och medel från landsbygdsprogrammet.[2] Eldrimner har cirka 22 årsarbetskrafter och är organiserad som en enhet vid länsstyrelsen.[3]
Regeringens skäl för att finansiera Eldrimners verksamhet är att ett nationellt centrum har betydelse för tillväxt och utveckling av landsbygden, småskaligt mathantverk, främjande av det immateriella kulturarvet och arbetstillfällen.[4]
Uppdraget till Statskontoret
Statskontoret har på uppdrag av regeringen utvärderat Eldrimners resultat i förhållande till verksamhetens mål och disponerade medel. Vi har utgått från det övergripande målet och de strategiska övervägandena för området konsument och marknad i regeringens livsmedelsstrategi samt regeringens övergripande mål för en sammanhållen landsbygdspolitik.
Statskontorets utvärdering har inriktats mot:
- hur väl syftet att utveckla och bevara kunskapen om mathantverk har uppfyllts
- om länsstyrelsen genom verksamheten har lyckats samla in generell kunskap kring mathantverk och bidragit till metodutveckling inom området
- om länsstyrelsen genom verksamheten gjort det möjligt för Eldrimner att aktivt utbyta kunskap och erfarenheter med berörda aktörer i hela Sverige.
Statskontoret har också utvärderat om Eldrimners nuvarande hemvist, organisering och avgränsning är ändamålsenlig eller om det finns någon annan organisering som har bättre möjlighet att uppnå verksamhetens syften.
I uppdraget har ingått att samverka med och ta tillvara kunskap hos Länsstyrelsen i Jämtlands län, Statens jordbruksverk och andra aktörer inom området småskalig livsmedelsförädling. Det gäller exempelvis Sveriges lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och etablerade privata aktörer, landsting utifrån sitt regionala utvecklingsansvar, myndigheter och organisationer. Uppdraget redovisas utförligt i bilaga 1.
Genomförandet
Statskontoret har upphandlat konsulten Ramboll Management Consulting AB för att genomföra utvärderingen. Statskontoret har väglett arbetet och haft kontinuerliga avstämningar med konsulten. Vi har också lämnat synpunkter på konsultens rapportutkast. Den slutliga konsultrapporten redovisas i bilaga 2. Konsulten svarar självständigt för rapportens innehåll. Rapporten är ett underlag för Statskontorets slutsatser och förslag som redovisas i kapitel 2.
Statskontorets slutsatser och förslag
I detta kapitel redovisar Statskontoret sina slutsatser och förslag som gäller Eldrimners verksamhet. Slutsatserna och förslagen bygger på det arbete som konsulten har utfört och presenterat i sin rapport.
Eldrimners måluppfyllelse
I vårt uppdrag ingår att bedöma hur Eldrimners resultat förhåller sig till verksamhetens mål och disponerade medel. Regeringens mål för Eldrimner är dels verksamhetsspecifika, dels övergripande. När det gäller de verksamhetsspecifika målen kan Eldrimner direkt påverka måluppfyllelsen. När det gäller de mer övergripande målen är Eldrimner en av flera aktörer som kan bidra till att uppnå målen. Målen för landsbygdspolitiken hör till dessa övergripande mål.
De verksamhetsmål som regeringen satt upp för Eldrimner går i korthet ut på att:
- utveckla och bevara kunskapen om mathantverk
- samla kunskap om mathantverk
- bidra till metodutveckling
- möjliggöra kunskapsutbyte med berörda aktörer i hela Sverige.
De övergripande målen för landsbygdspolitiken och livsmedelspolitiken syftar främst till att upprätthålla en livskraftig landsbygd och bidra till en ökad och hållbar livsmedelsproduktion.
Statskontorets slutsatser
Statskontorets utvärdering visar att Eldrimner i stort uppfyller sina verksamhetsmål, bland annat när det gäller att utveckla och bevara kunskapen om mathantverk. Vi noterar att verksamheten över tid blivit mer spridd över landet och att Eldrimner på olika sätt arbetar för att sprida verksamheten ytterligare.
Den typ av mathantverk som Eldrimner uppmuntrar är småskalig. Det innebär att verksamheten endast bidrar i begränsad utsträckning till de mer tillväxtorienterade övergripande målen inom landsbygdspolitik och livsmedelspolitik.
Eldrimner uppfyller sina verksamhetsmål och når sin målgrupp
Statskontoret bedömer att Eldrimner väl uppfyller de verksamhetsmål som regeringen har satt upp.
Eldrimner utvecklar och bevarar kunskap om mathantverk
En enkätundersökning som Eldrimner genomförde 2019 visar att 90 procent av de som har deltagit i Eldrimners utbildningar anser att Eldrimner i hög utsträckning bidrar till att utveckla och bevara kunskapen om mathantverk.
Eldrimner vidareförmedlar genom sina utbildningar praktisk och teoretisk kunskap som behövs för att arbeta med mathantverk. Den typ av mathantverk som Eldrimner lär ut bygger i stor utsträckning på att använda lokala råvaror som förädlas långsamt, i liten skala och ofta på den egna gården.
Större delen av Eldrimners kursutbud riktar sig till mathantverkare som vill utveckla ett nytt område inom ramen för en befintlig mathantverksverksamhet eller till de som vill starta en mathantverksverksamhet för första gången. I allmänhet ger kursdeltagarna goda betyg till utbildningarna, bland annat när det gäller kunskap om att starta och utveckla ett företag inom mathantverk.
Eldrimner samlar in generell kunskap om mathantverk
Eldrimner använder sig av många olika kanaler för att hämta in kunskap för att stärka den egna kompetensen om mathantverk. Några exempel är att Eldrimner arrangerar studieresor, ordnar regionala träffar, samverkar med branschorganisationer, för en kontinuerlig dialog med mathantverkare samt samarbetar med forskare och experter.
Statskontoret bedömer att Eldrimners många olika kanaler för att hämta in kunskap bidrar till att uppfylla verksamhetsmålet om att samla in kunskap om mathantverk.
Eldrimner bidrar till att utveckla metoder
I enkätundersökningen riktad till deltagare vid Eldrimners kurser svarar 80 procent att utbildningarna har bidragit till att utveckla metoder och 70 procent att de har bidragit till att de har kunnat ta fram bättre produkter. Eldrimner tar fram nya produktionstekniker, till exempel för att öka livsmedlens hållbarhet, men förbättrar också befintliga metoder. Metoderna utvecklas ofta mellan olika kurstillfällen för att kunna läras ut vid kommande kurstillfällen.
Eldrimner bidrar till kunskapsutbyte i hela Sverige
Eldrimners verksamhet bygger på kunskapsutbyte. Verksamheten har knutit till sig flera branschråd för olika typer av mathantverk (bageri, mejeri, fisk, etcetera) och en styrgrupp med företrädare från olika typer av mathantverk. Eldrimner anordnar mathantverkardagar i olika delar av landet och SM i mathantverk. Ett syfte med dessa arrangemang är att bidra till kunskapsutbyte om mathantverk och arrangemangen lockar ett stort antal deltagare. 2019 deltog 187 företag i SM i mathantverk, vilket var en ökning med 21 procent jämfört med 2016. Eldrimners utbildningar och studieresor är också tillfällen för kunskapsutbyte mellan deltagande aktörer. I enkätundersökningen svarar 70 procent att Eldrimner möjliggör ett utbyte av kunskap med aktörer i hela Sverige.
Den verksamhet som Eldrimner bedriver har efter hand blivit alltmer spridd i Sverige. Kursstatistiken visar en bättre spridning under 2018 jämfört med hur det har sett ut åren innan. Fler mathantverkare deltog 2018 från till exempel Skåne och från andra norrländska län än Jämtland. Andelen jämtländska mathantverkare var 22 procent under perioden 2011–2017 och cirka 11 procent år 2018.
Eldrimner arbetar på olika sätt för att verksamheten ska bli tillgänglig i hela landet, bland annat genom att ge utbildningar på flera olika platser. 2016 genomfördes 68 procent av kurserna i Jämtland. 2018 hade denna andel minskat till 45 procent. Eldrimner ordnar även SM i mathantverk och mathantverkardagar på olika ställen Sverige. Varje år väljer Eldrimner också ut tre till fyra län som man arbetar särskilt fokuserat med.
Genom sina aktiviteter når Eldrimner en stor del av målgruppen
Eldrimners verksamhet når en betydande del av den utpekade målgruppen. Varje år är det drygt 1 600 personer som deltar i Eldrimners olika verksamheter, varav cirka 550 inom utbildning. Eldrimner uppskattar att det totalt sett finns cirka 2 000 mathantverkare i Sverige och att Eldrimner på olika sätt når ut till 90 procent av denna målgrupp. Merparten av de som utgör Eldrimners målgrupper uppger både i intervjuer och i enkätsvar att Eldrimner bidrar till att utveckla och bevara mathantverk samt att Eldrimner skapar värde för deras egna verksamheter.
Eldrimner bidrar i viss uträckning till livsmedelsstrategin
Eldrimners fokus på svenska råvaror, kompetensutveckling av mathantverkare, småskalig och hantverksmässig livsmedelsframställning ligger i linje med formuleringarna i livsmedelsstrategin.[5] Eftersom det mathantverk som Eldrimner stöder kännetecknas av småskalig livsmedelsproduktion har Eldrimner dock begränsade möjligheter att i större skala bidra till livsmedelsstrategins övergripande mål om tillväxt i den svenska livsmedelsproduktionen.
Eldrimner bidrar i viss utsträckning till den sammanhållna landsbygdspolitiken
Det övergripande målet för den sammanhållna landsbygdspolitiken är en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet.[6]
Statskontoret bedömer att Eldrimner bidrar till en livskraftig landsbygd genom att deltagarna i Eldrimners verksamhet framför allt är verksamma på landsbygden. Verksamhetens påverkan på sysselsättningen är däremot begränsad. De mathantverkare som Eldrimner stöder har normalt 1–2 anställda och antalet mathantverksföretag har varit konstant de senaste åren.
Eldrimners verksamhetsinriktning
I vårt uppdrag har det ingått att bedöma om Eldrimners nuvarande avgränsning är ändamålsenlig. Konsultutvärderingen visar att Eldrimner är ensamma i Sverige om att kontinuerligt och samlat erbjuda:
- praktisk och teoretisk undervisning om mathantverk
- utbildning i företagande anpassat till mathantverkets villkor
- information om mathantverk
- påverkansarbete och rådgivning för att skapa gynnsamma villkor för företagande inom mathantverk.
Det finns dock andra aktörer som erbjuder delar av den verksamhet som Eldrimner tillhandahåller. I kommande avsnitt redogör vi för våra slutsatser och förslag kring Eldrimners nuvarande och framtida avgränsning.
Statskontorets slutsatser och förslag
Enligt konsultens utvärdering konkurrerar Eldrimner framför allt med andra när det gäller företagsrådgivning, entreprenörskurser och påverkansarbete för att skapa gynnsamma villkor för företagande. Därtill är det liten efterfrågan på vissa av Eldrimners entreprenörskurser och Eldrimners certifiering har begränsad betydelse för mathantverkare.
Statskontoret föreslår att regeringen i sitt uppdrag till Eldrimner:
- tydliggör att Eldrimner ska fokusera på kursverksamhet inom produktionsteknik och aktiviteter som syftar till att göra mathantverket känt (till exempel mathantverkardagar och SM i mathantverk)
- tydliggör att Eldrimner ska minska sina aktiviteter inom företagsstöd av typen entreprenörskurser, rådgivning, certifiering och påverkansarbete för att skapa gynnsamma villkor för företagande.
Andra aktörer arbetar också med företagsstöd
Eldrimner riktar sitt stöd specifikt till företag inom mathantverk. Stödet består bland annat av rådgivning, att undanröja regulatoriska hinder, att ta fram handböcker och att utforma branschriktlinjer.
Andra aktörer som också arbetar med att ge råd till mathantverksföretag är Hushållningssällskapet, Lokalproducerat i Väst, branschföreningen Livsmedelsföretagen och flera länsstyrelser. Branschföreningen Visita arbetar bland annat med att undanröja hinder för småskalig livsmedelsproduktion. Dessa aktörer fokuserar i huvudsak på att utveckla företagande, men inte på att utveckla mathantverket.
Länsstyrelserna erbjuder också stöd till mathantverksföretag med hjälp av medel från landsbygdsprogrammet. Stödet syftar bland annat till att öka försäljningen av livsmedel på den lokala marknaden.
Flera aktörer certifierar livsmedel
Eldrimner certifierar mathantverkare som producerar mat enligt Eldrimners krav.[7] Men det är få företag som ansöker om att få sina produkter certifierade och av de som har fått certifiering är det få som använder den i sin marknadsföring. I dagsläget finns det 127 företag med certifierade produkter, varav endast 20 procent marknadsför certifieringen på sin webbplats. Enligt enkätundersökningen uppger en relativt stor andel av de svarande att certifieringen inte ökar deras försäljning av produkter.
Bland övriga aktörer som certifierar livsmedel har exempelvis KRAV och Svenskt Sigill en delvis annan inriktning. Svenskt Sigill är en miljömärkning för svensk mat som betonar hållbarhetsaspekter. KRAV:s certifiering handlar om att råvaran ska vara ekologiskt producerad. Smaka på Skåne är en aktör som endast är inriktad på mathantverk i Skåne och som därmed skiljer sig från Eldrimners nationella certifiering. Konsulten drar slutsatsen att Eldrimners certifiering inte konkurrerar med några andra aktörers certifieringar.
Delar av Eldrimners kursutbud konkurrerar med andra aktörers utbud
Eldrimner har ett brett utbud av kurser som till övervägande del handlar om hur olika typer av livsmedel kan framställas på ett hantverksmässigt sätt (produktionsteknik). Länsstyrelser och privata företag erbjuder också kurser i mathantverk, exempelvis Saltå kvarn. Det som skiljer Eldrimner från andra aktörer är att Eldrimner erbjuder kurser kontinuerligt, medan andra aktörer erbjuder kurserna under en begränsad tid inom ramen för ett specifikt projekt. En annan skillnad är att Eldrimner riktar sina kurser både till de som redan är verksamma mathantverkare och till privatpersoner som kan tänkas vilja starta ett företag. Länsstyrelserna riktar sig alltid till befintliga företag.
I utbudet finns också kurser i entreprenörskap. Det finns andra aktörer som också erbjuder kurser inom samma områden och till samma målgrupp, bland annat Hushållningssällskapet. En del av Eldrimners entreprenörskurser har varit mindre efterfrågade än andra kurser i Eldrimners utbud.
Konsulten bedömer att Eldrimners utbud av kurser i produktionsteknik kompletterar andra aktörers utbud. Däremot konkurrerar entreprenörskurserna med kurser från andra aktörer.
Subventioneringen av Eldrimners utbildningar inget hinder för konkurrens
En aspekt att ta hänsyn till i samband med det konkurrerande utbudet är om det statliga stödet innebär att Eldrimner kan erbjuda kursavgifter som är så låga att andra aktörer får svårt att konkurrera. Enligt konsultens beräkningar täcker statens bidrag till Eldrimner ungefär 70 procent av kursernas kostnader. Kursavgifterna är därmed låga.[8] Företrädare för Eldrimner anser att avgifterna bör vara låga eftersom mathantverkare ofta är enmansföretag med begränsad omsättning. Konsulten har jämfört Eldrimners avgifter med de avgifter som ett begränsat urval av andra aktörer tar ut för liknande kurser. I många fall tar andra aktörer ut något högre avgifter, men det finns också exempel på aktörer som tar ut lägre avgifter. I vår utvärdering har vi inte kunnat belägga att subventioneringen av Eldrimners kurser har inneburit att andra aktörer har svårt att konkurrera.
EU:s statsstödsregler är inte heller något hinder för Eldrimners subventionerade utbildningar. Enligt reglerna är det möjligt att ge statsstöd till den typ av kurser som Eldrimner erbjuder så länge stödet inte innebär att en enskild mottagare subventioneras med mer än drygt 2 miljoner kronor över en treårsperiod. [9] Eldrimners verksamhet hamnar långt under EU:s gräns sett till antalet deltagare på Eldrimners olika aktiviteter och storleken på statens finansiering.
Alternativa avgränsningar för Eldrimners verksamhet
Utöver att utreda vilka verksamheter som bör utgöra Eldrimners kärnområde har konsulten även undersökt om Eldrimners verksamhet kan avgränsas på andra sätt.
Ett alternativ är att Eldrimner upphör med sin kursverksamhet. Syftet skulle då vara att eliminera de problem som kan uppstå till följd av att delar av kursutbudet konkurrerar med andra utförare. Men konsulten menar att detta inte är ett bra alternativ om Eldrimner fortfarande ska nå målen med sin verksamhet. Utvärderingen visar att Eldrimners kunskap om hur livsmedel kan produceras på ett hantverksmässigt sätt efterfrågas av mathantverkare och att denna kunskap bäst förmedlas genom praktisk och teoretisk utbildning.
Ett annat alternativ är att bredda Eldrimners verksamhet till livsmedelsförädling i större skala. Konsulten anser att detta alternativ inte heller är att föredra. En sådan breddning skulle kunna öka konkurrensen mellan Eldrimner och andra aktörer på marknaden. Det finns även en risk att begreppet mathantverk urholkas om livsmedelsförädling i större industriell skala inkluderas.
Eldrimners framtida organisering och finansiering
I vårt uppdrag ingår att ta ställning till om Eldrimners nuvarande hemvist och organisering är ändamålsenlig. Vi lämnar även synpunkter på Eldrimners framtida finansiering utifrån det som har framkommit i utvärderingen.
Statskontorets slutsatser och förslag
Statskontoret bedömer att Eldrimners nuvarande organisering som en enhet under Länsstyrelsen i Jämtland är ändamålsenlig för att nå målet om att bevara och utveckla mathantverk.
- Statskontoret föreslår att Eldrimners nuvarande organisering som enhet med hemvist under Länsstyrelsen i Jämtland kvarstår.
Länsstyrelsens styrning av Eldrimner bedömer vi som svag. Detta trots att regeringsuppdraget till Eldrimner är ställt till Länsstyrelsen i Jämtland som genom Eldrimner ska genomföra sitt uppdrag inom mathantverk. I praktiken är Eldrimner frikopplad från länsstyrelsen och kommunicerar direkt med Näringsdepartementet. Det har lett till oklarheter i kommunikationen mellan Näringsdepartementet och Eldrimner respektive Länsstyrelsen i Jämtland.
- Statskontoret föreslår att Näringsdepartementet i dialog med Länsstyrelsen i Jämtland tydliggör länsstyrelsens ansvar för Eldrimner och att kommunikationen om Eldrimners verksamhet som huvudregel ska ske genom länsstyrelsen.
Eldrimners verksamhet bedrivs delvis på en marknad där andra aktörer tillhandahåller ett liknande utbud, exempelvis utbildningar i mathantverk. Då är det naturligt att Eldrimner också söker medel för sådan verksamhet i konkurrens med andra.
Regeringen kan även se över omfattningen av statens finansiering till Eldrimner. En del av Eldrimners verksamheter har haft ett begränsat resultat, ytterligare verksamheter konkurrerar med andra utförare och det finns sannolikt ett utrymme för att höja kursavgifterna något. Allt detta talar för att det statliga stödet till Eldrimner bör kunna minska.
Statskontoret föreslår att:
- Eldrimners nuvarande blandfinansiering (basanslag, projektmedel och avgifter) kvarstår och att regeringen ser över omfattningen av det statliga stödet till Eldrimner.
- Eldrimner bör pröva om höjda kursavgifter påverkar efterfrågan.
Nuvarande organisering har ställts mot andra alternativ
I en jämförelse med andra alternativ framstår den nuvarande organiseringen av Eldrimner som mest ändamålsenlig.
Konsulten har prövat olika alternativ till organisering, bland annat:
- Nuvarande organisering kvarstår.
- Eldrimner blir en del av en annan myndighet.
- Eldrimner görs om till ett privaträttsligt bolag med viss statlig finansiering.
- Eldrimner omvandlas till en branschägd ideell förening.
Nedan redogör vi för ändamålsenligheten i dessa alternativ.
Nuvarande organisering kvarstår
I sin nuvarande organisering har Eldrimner nått sina mål i hög grad. Dessutom har varken Länsstyrelsen i Jämtland eller Eldrimner påtalat några särskilda problem med den nuvarande organiseringen. Mathantverkare upplever Eldrimner som en relevant aktör för att bevara och utveckla mathantverket. Att Eldrimner är lokaliserad i Jämtland har stor betydelse för mathantverket i den regionen. Samtidigt når Eldrimner mathantverkare i hela landet.
I de intervjuer konsulten har genomfört framkommer några nackdelar med den nuvarande organiseringen. En invändning är att Eldrimners verksamhet inte är förenlig med länsstyrelsens huvudsakliga uppdrag, exempelvis tillsyn och ärendehandläggning. En annan invändning är att Eldrimner bedriver ekonomisk verksamhet på en konkurrensutsatt marknad och att verksamheten därför inte bör bedrivas i myndighetsform.
Men andra intervjupersoner framför att Eldrimners verksamhet överensstämmer med länsstyrelsens uppdrag eftersom länsstyrelsen också arbetar med landsbygdsutveckling, kulturmiljö och hållbarhet. Det finns också andra exempel på myndigheter som bedriver ekonomisk verksamhet, exempelvis Skogsstyrelsen när det gäller inventering och besiktning av skog och Försäkringskassan när det gäller it-drift.
Bli en del av en annan statlig myndighet
Konsultens slutsats är att detta alternativ är för kostsamt, samtidigt som det inte skulle ge några ytterligare fördelar jämfört med den nuvarande organiseringen.
En fördel med att förlägga verksamheten till en annan myndighet, till exempel Jordbruksverket, skulle vara att länsstyrelsens verksamhet blir mer renodlad. Men den fördelen uppvägs inte av nackdelarna med att flytta verksamheten. En risk med att flytta verksamheten till en annan myndighet är att den kompetens som Eldrimner har byggt upp som en del av Länsstyrelsen i Jämtland skulle gå förlorad. Dessutom skulle det sannolikt vara dyrt att på nytt behöva anpassa Eldrimners processer och arbetssätt till en annan myndighet.
Eldrimner blir ett bolag med viss statlig finansiering
Det kan finnas skäl att bilda ett bolag om verksamheten är konkurrensutsatt. Men konsulten bedömer att ett aktiebolag inte är ett realistiskt alternativ. Konsulten anser bland annat att det är en komplicerad process att starta nya statliga bolag och att det skulle minska statens möjligheter att styra verksamheten.
Eldrimner blir en branschägd förening
Att övergå till en branschägd förening som består och drivs av mathantverkare, företrädare för livsmedelsbranschen och företrädare för besöksnäringen är ytterligare ett alternativ. En fördel med en förening är att den kan utformas utifrån de behov som medlemmarna har. Men konsulten bedömer att föreningsalternativet inte heller är realistiskt. Mathantverkare skulle sannolikt ha begränsade möjligheter att finansiera verksamheten eftersom företagen i branschen är mycket små och har låg omsättning.
Länsstyrelsen bör ta tydligare ansvar för verksamheten
Statskontoret bedömer att länsstyrelsens styrning av Eldrimner är svag. Eldrimner är i praktiken frikopplad från länsstyrelsen även om verksamheten formellt sett är en enhet vid länsstyrelsen. Eldrimners verksamhet styrs istället via verksamhetens finansieringskällor. Basanslaget styrs av ett regeringsuppdrag och Eldrimner återrapporterar hur de har använt anslaget direkt till regeringen. Därutöver redovisas Eldrimners verksamhet i länsstyrelsens årsredovisning. Utbildningsverksamheten finansieras med projektmedel från Jordbruksverket och Eldrimner återrapporterar hur de har använt medlen till Jordbruksverket. Eldrimner kommunicerar direkt med Näringsdepartementet i de frågor som rör verksamheten.
I vissa fall har det uppstått missförstånd i kommunikationen med Näringsdepartementet när Eldrimner och Länsstyrelsen i Jämtland inte har samordnat sin syn i en viss fråga. Näringsdepartementet har i dialog med Eldrimner framfört att styrningen av Eldrimner ska ske via länsstyrelsen. Utöver dessa iakttagelser har vi inga ytterligare belägg för att det skulle vara problematiskt att Eldrimner kommunicerar direkt med Näringsdepartementet.
Tänkbara fördelar och nackdelar med en direktkommunikation
Det kan tänkas finnas fördelar för Eldrimner att ha en direkt tillgång till Näringsdepartementet. Det kan exempelvis handla om att Eldrimner kan kommunicera önskemål om verksamhetens finansiering eller framföra synpunkter i olika frågor utan att behöva stämma av dessa med länsstyrelsen. Eldrimner skulle kunna kommunicera effektivare om verksamhetens inriktning och finansiering om de inte skulle behöva ta omvägen via länsstyrelsen. Om Eldrimner skulle behöva kommunicera med departementet via länsstyrelsen finns också en risk att länsstyrelsen inte ger Eldrimner samma prioritet i kommunikationen med departementet som i det fall Eldrimner kommunicerar direkt med departementet.
Men det kan också finnas nackdelar ur ett styrningsperspektiv med att Eldrimner kommunicerar direkt med Näringsdepartementet. Det finns en risk att Näringsdepartementet får hantera synpunkter och önskemål från Eldrimner där det är oklart om länsstyrelsen har samma syn i frågan. Det kan också tänkas att det finns en risk att departementet i en direktdialog med Eldrimner framför önskemål till Eldrimner utan att dessa också förankras hos länsstyrelsen. För att parera en sådan risk skulle departementet behöva framföra sina synpunkter till både Eldrimner och länsstyrelsen, vilket inte skulle vara effektivt.
Länsstyrelsen bör ta ett större ansvar för Eldrimner
Statskontoret anser att Länsstyrelsen i Jämtland är ansvarig för Eldrimners verksamhet. Regeringsuppdraget till Eldrimner är ställt till Länsstyrelsen i Jämtland och uppdraget säger att det är länsstyrelsen som genom Eldrimner genomför sitt uppdrag inom mathantverk. Eldrimner är också placerad som en enhet på länsstyrelsen. Utöver Eldrimners särskilda återrapportering till regeringen återrapporterar länsstyrelsen också Eldrimners verksamhet i sin årsredovisning. Det är därför också naturligt att styrningen av Eldrimner ska ske via länsstyrelsen och inte direkt gentemot Eldrimner.
För att minimera riskerna med otydliga kommunikationsvägar mellan Näringsdepartementet och Eldrimner anser Statskontoret att det är mest ändamålsenligt att Näringsdepartementets dialog i frågor som rör Eldrimner förs med länsstyrelsen. Omvänt gäller att Eldrimners önskemål och synpunkter angående verksamheten framförs till länsstyrelsen som i sin tur, i den utsträckning det behövs, framför dessa som sina egna i en vidare kommunikation med Näringsdepartementet.
Utöver tydligare kommunikationsvägar finns det en ytterligare fördel med att låta länsstyrelsen ansvara för dialogen med departementet om Eldrimner. Det är att länsstyrelsen då får ett tydligare ansvar för att pröva Eldrimners omfattning och inriktning.
Eldrimner kan nå målen med lägre resurstilldelning
Företrädare för Eldrimner har framfört till regeringen att de vill ha anslagsfinansiering för hela verksamheten.[10] De anser att den nuvarande blandfinansieringen är administrativt betungande. Vi har prövat ändamålsenligheten i blandfinansieringen och omfattningen av den statliga resurstilldelningen till Eldrimner.
Eldrimners verksamhet finansieras från flera håll
Eldrimners beviljade medel och beräknade egna intäkter för 2019 uppgick till drygt 29 miljoner kronor, varav 10 miljoner kronor i medel från regeringen. Medlen har betalats ut för åren 2016–2019 enligt särskilt regeringsbeslut. Dessa medel ska täcka kostnader för metodutveckling, kunskaps- och erfarenhetsutbyte, informationsaktiviteter samt ledning och samordning av verksamheten.
Eldrimners utbildningsverksamhet samt andra utåtriktade aktiviteter som mäss- och seminariedeltagande finansieras av landsbygdsprogrammet. Medlen betalas ut av Jordbruksverket och uppgick 2019 till cirka 14,5 miljoner kronor. Skälet till att Eldrimners utbildningsverksamhet finansieras med medel ur landsbygdsprogrammet är att en anslagsfinansiering av utbildningsverksamheten inte ansetts vara förenlig med EU:s statsstödsregler.[11]
Ytterligare cirka 2,6 miljoner kronor är beräknade intäkter från deltagaravgifter och bokförsäljning. Slutligen har Eldrimner fått cirka 2,1 miljoner kronor årligen för perioden augusti 2019-juni 2021 för konsultuppdrag i samband med en yrkeshögskoleutbildning i mathantverk.[12]
Fortsatt blandfinansiering mest ändamålsenlig
Eldrimners nuvarande regeringsuppdrag med tillhörande basanslag upphör vid utgången av 2019. Därutöver löper programperioden för landsbygdsprogrammet ut vid utgången av 2020. Regeringen behöver därför ta nya beslut om Eldrimners finansiering från 2020 och framåt.
Länsstyrelsen och Eldrimner anser att den nuvarande finansieringsmodellen med basanslag och projektmedel är administrativt betungande. Men Statskontoret anser att det finns fördelar med att Eldrimners utåtriktade aktiviteter och utbildningar delvis finansieras med projektmedel ur landsbygdsprogrammet. Eldrimners verksamhet kännetecknas av att den i delar bedrivs på en marknad där andra aktörer erbjuder ett liknande utbud, exempelvis när det gäller utbildningar i mathantverk. Då är det naturligt att Eldrimner också söker medel för detta slags verksamhet i konkurrens med andra. Statskontoret vill här understryka vikten av att även andra aktörer som anordnar verksamheter inom mathantverk ges möjlighet att konkurrera om landsbygdsprogrammets projektmedel på samma villkor som Eldrimner. En ytterligare fördel med att Eldrimner får söka projektmedel för delar av sin verksamhet är att relevansen i de projekt Eldrimner vill genomföra prövas gentemot andra alternativ i ett ansökningsförfarande.
Eldrimner kan fortsätta nå samma måluppfyllelse med mindre resurser
Konsulten bedömer att Eldrimner når resultat som motsvarar de medel som verksamheten blivit tilldelad. Eldrimner når i stort sett sina egna uppsatta mål när det gäller antalet kurser och deltagare vid Eldrimners olika arrangemang.
Samtidigt visar konsultrapporten att Eldrimner skulle kunna nå samma måluppfyllelse med en lägre resurstilldelning från staten. Det beror på att Eldrimner har lagt ner resurser på aktiviteter som har fått begränsat resultat. Det gäller framför allt mindre satsningar som certifiering och entreprenörskurser. Dessutom konkurrerar Eldrimners företagsrådgivning i vissa avseenden med den rådgivning som andra aktörer ger. Konsulten bedömer även att delar av utbildningarna kan göras mer kostnadseffektiva genom att Eldrimner i högre utsträckning ger dem på distans. I dagsläget täcker statens bidrag drygt 70 procent av kurskostnaden.
Eldrimner har tidigare sett över kursavgifterna. 2017 höjdes avgiften för nybörjarkursen med 33 procent utan att detta försämrade efterfrågan. Det är alltså möjligt att efterfrågan på Eldrimners kurser skulle kunna vara oförändrad även om de tog ut något högre deltagaravgifter. Den övervägande delen av kursdeltagarna anser att kurserna ger värde för pengarna och att avgifterna är rimliga.
Statskontoret konstaterar mot denna bakgrund att det kan finnas ett visst utrymme för Eldrimner att höja kursavgifterna något. Samtidigt saknar vi närmare kunskap om kursdeltagarnas betalningsvilja och därför kan vi inte med säkerhet bedöma i hur stor utsträckning statens subventionering av utbildningarna kan minska. Vi bedömer dock att Eldrimner i begränsad skala bör pröva om höjda kursavgifter påverkar efterfrågan på kurserna. Förslagsvis skulle Eldrimner kunna pröva att höja avgifterna på de kurser som i dag är mest efterfrågade.
Bilaga 1: Regeringsuppdraget
Fotnoter
N2015/08917/HL. ↑
Landsbygdsprogrammet administreras av bland annat Jordbruksverket och består av stöd och ersättningar för att utveckla landsbygden. Programmet är en del av EU:s strategi för en smart och hållbar tillväxt. Landsbygdsprogrammet finansieras av Sverige och den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. ↑
Uppgift om årsarbetskrafter är hämtad från Länsstyrelsen i Jämtlands årsredovisning för 2018. ↑
N2016/07805/HL. ↑
Prop. 2016/17:11. ↑
Prop. 2017/18:179. ↑
Krav på bland annat lokalt ursprung och naturliga ingredienser. ↑
Exempelvis kostar en kurs i att starta eget mathantverk 12 000 kronor exklusive moms. För den avgiften får deltagarna ett antal timmar distansundervisning och tre heltidsveckor med undervisning på plats hos Eldrimner. ↑
I Eldrimners fall är mottagarna enskilda mathantverkare som deltar i Eldrimners subventionerade aktiviteter. ↑
PM, Eldrimners långsiktiga finansiering, Eldrimner. ↑
Denna uppfattning framförs både i de intervjuer som konsulten har genomfört och i Eldrimners budgetunderlag för 2020–2023. Men i en intervju som konsulten gjort med en sakkunnig framkommer att finansieringskällan inte har någon betydelse för statsstödsreglerna och att det därför skulle vara möjligt att anslagsfinansiera utbildningsverksamheten. Statsstöd är förbjudet om det inte har godkänts av Europeiska kommissionen eller utformats enligt vissa undantagsregler. Statsstöd är när det offentliga (exempelvis staten) stöttar en ekonomisk verksamhet med offentliga medel och det resulterar i att mottagaren får en fördel gentemot andra aktörer på marknaden. För att utgöra statsstöd behöver stödet ha en potentiell påverkan på konkurrensen och på handeln mellan EU:s medlemsstater. ↑
Beskrivningen av Eldrimners finansiering bygger på Verksamhetsrapport och ekonomisk redovisning samt PM Eldrimners långsiktiga finansiering (budgetunderlag) och Finansieringsbild Eldrimner, mail från Eldrimner 2019-08-13. ↑