Till huvudinnehåll

Offentlig direktupphandling. En utvärdering av 2014 års regeländringar

2022:6
Publicerad: 2022-04-08

Statskontoret har utvärderat effekterna av de regler för direktupphandling som infördes 2014 för statliga myndigheter, kommuner och regioner. De nya reglerna innebar bland annat att direktupphandlingsgränserna höjdes och att det infördes krav på riktlinjer och dokumentation för direktupphandlingar.

Vi har analyserat hur dessa regeländringar har påverkat kostnaderna för att genomföra upphandlingarna, konkurrensen samt öppenheten och risken för korruption. 

Statskontoret bedömer att de höjda direktupphandlingsgränserna troligen har bidragit till att minska de totala kostnaderna för de upphandlande organisationerna. Vår utvärdering visar samtidigt att det inte går att bedöma nettoeffekten av dessa kostnader. Det beror på att det saknas statistik på området och att det samtidigt har införts flera nya krav på de direktupphandlade organisationerna.

Vår analys visar att kraven på dokumentation och riktlinjer har gjort upphandlande organisationer mer medvetna om att det kan vara lämpligt att konkurrensutsätta leverantörerna även vid direktupphandlingar. Samtidigt innebär de nya direktupphandlingsgränserna att det uppstår fler tillfällen där organisationerna kan låta bli att konkurrensutsätta offentliga upphandlingar.

Vi bedömer att dokumentationsplikten och kravet på att använda riktlinjer vid direktupphandlingar med ett värde över 100 000 kronor i viss mån har ökat öppenheten och minskat risken för korruption. Kraven har ökat medvetenheten om dessa frågor bland de upphandlande organisationerna.

Statskontoret föreslår bland annat att regeringen reglerar krav på enhetliga riktlinjer för direktupphandling i en förordning. Regeringen bör på samma sätt även reglera kravet på dokumentation av direktupphandlingar som uppgår till ett värde över 100 000 kronor och ett krav på att dokumentationen ska göras lättillgänglig i de upphandlande organisationerna.