SiS vård av barn och unga enligt LVU – förutsättningar för en trygg och ändamålsenlig vård
Statskontoret har analyserat förutsättningarna för Statens institutionsstyrelse (SiS) att bedriva en ändamålsenlig vård av barn och unga enligt lagen om vård av unga (LVU). Fokus i Statskontorets analys ligger på vården av flickor. I Statskontorets uppdrag har också ingått att analysera vårdkedjan, det vill säga kommunernas och regionernas ansvar vid placering på SiS.
Barn och unga som placeras vid SiS ungdomshem har ofta komplexa behov som SiS behöver anpassa vården efter. Sju av tio har minst en psykiatrisk diagnos. Flickorna är yngre än pojkarna, har oftare psykiska problem och känner sig mer otrygga än pojkar. Fler flickor än pojkar blir utsatta för tvångsåtgärden avskiljning.
Det tar för lång tid för SiS att åtgärda de brister och missförhållanden som bland annat JO och IVO har uppmärksammat. Det är därför mycket viktigt att SiS noga följer situationen vid ungdomshemmen och skyndsamt vidtar åtgärder om brister och missförhållanden upptäcks.
Statskontoret ger flera förslag på hur både vården av barn och unga som är placerade vid SiS ungdomshem kan bli bättre och hur vårdkedjan kan fungera bättre. I dag får barn och unga som är placerade vid SiS inte alltid den hälso- och sjukvård de behöver. Därför behöver ansvaret för regionerna tydliggöras genom en ändring i hälso- och sjukvårdslagen. Såväl socialtjänstens som SiS ansvar för de unga är tydligt i lag och förordning men respektive aktörs ansvar behöver kommuniceras. Samverkan mellan SiS, socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver fungera bättre. Tillsynen av verksamheten vid ungdomshemmen behöver omfatta hela vårdkedjan, det vill säga hälso- och sjukvården, socialtjänsten och SiS och därför föreslår vi att regeringen ger IVO ett sådant uppdrag.