Till huvudinnehåll

Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2021

Sammanfattning

Statskontoret har på regeringens uppdrag kartlagt statens styrning av kommuner och regioner under 2021. Kartläggningen omfattar styrning från riksdagen, regeringen och statliga myndigheter. Syftet med kartläggningen är att ge regeringen ett samlat underlag av hur omfattande den statliga styrningen är och hur den har utvecklats. Vi redogör för detta utifrån ett antal styrmedel som påverkar kommunsektorn. Kommunsektorn är den gemensamma beteckningen på kommuner och regioner.

Flera nya statsbidrag till vård- och omsorgsområdet 2021

Riksdagens och regeringens styrning med statsbidrag har en stark styreffekt på kommuner och regioner. Statsbidragen kan vara generella (mottagaren bestämmer hur pengarna ska användas), riktade (pengarna ska användas till en viss insats eller ett visst ändamål) eller kostnadsersättningar (ersättning för verksamhet som mottagaren är skyldig att genomföra).

Under 2021 har regeringen infört 21 nya statsbidrag till kommunsektorn, samtidigt som 20 bidrag har upphört att gälla. Sex av de nya statsbidragen syftar till att förstärka eller utveckla vård- och omsorgen av äldre, och omfattar tillsammans över sju miljarder kronor. Totalt omfattar de nya statsbidragen mer än 16 miljarder kronor.

Vår kartläggning visar att det under 2021 fanns 181 riktade statsbidrag och 23 kostnadsersättningar som går till kommunsektorn. Antalet riktade statsbidrag är ungefär lika många som under 2020, men något fler än 2019. Samtidigt har staten betalat ut mer medel i statsbidrag till kommunsektorn under 2021 än under något av de senaste tio åren. Hälften av dessa medel är generella bidrag, en dryg tredjedel är riktade statsbidrag och en sjättedel är kostnadsersättningar.

Färre nya styrsignaler 2021 än under 2020

Vår kartläggning visar att staten införde färre nya styrsignaler 2021 än den gjorde under 2020. Det gäller samtliga styrmedel som ingår i vår undersökning, förutom antalet väsentligt förändrade statsbidrag. Under 2021 har staten till exempel infört 35 nya eller förändrade lagar och förordningar som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorn. Det är färre än under 2020, men de nya och ändrade regleringarna är ungefär lika många och har en liknande karaktär som under 2019. I likhet med tidigare år innebär flera av regleringarna att staten ställer större krav på kommunsektorn eller ger den fler skyldigheter.

En anledning till att antalet nya styrsignaler 2021 är färre än under 2020 är att staten har infört färre styrsignaler som är åtgärder till följd av coronapandemin. Under 2020 identifierade Statskontoret över 100 åtgärder som staten genomförde på grund av pandemin. Under 2021 är antalet åtgärder drygt 60. Om vi bortser från styrsignaler som staten har infört till följd av coronapandemin så är statens styrning av kommunsektorn av ungefär samma omfattning under 2021 som 2020.

Tabell 1. Antal nya och väsentligt ändrade styrsignaler 2019–2021

Styrmedel

2019

2020

2021

Nya lagar och förordningar

10

17

16

Ändrade lagar och förordningar

23

25

19

Nya statsbidrag

13

29

21

Väsentligt ändrade statsbidrag

28

34

44

Nya regeringsuppdrag till myndigheter

110

175

153

Nya överenskommelser

2

4

3

Nya nationella samordnare

1

5

0

Nya inriktningsdokument

3

5

4

Nya statliga utredningar

39

30

Totalt

190

333

290

Anmärkning: Vi har kartlagt nya statliga utredningar från och med 2020. En tabell med antal styrsignaler exklusive styrning till följd av coronapandemin finns i bilaga 9.

Staten har under 2021 använt sig av i princip alla styrmedel som vi har kartlagt inom ramen för det här uppdraget. Undantaget är att staten under 2021 inte har tillsatt någon ny nationell samordnare som vi bedömer påverkar kommunsektorn.

Staten styr framför allt inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg

Antalet nya styrsignaler riktade mot kommunsektorn är flest inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg. Det gäller för de flesta av de styrmedel som vi har kartlagt. Utbildning är ett annat område där den statliga styrningen av kommuner och regioner är omfattande. Men i likhet med tidigare år har staten under 2021 i större eller mindre utsträckning styrt kommuner och regioner inom nästan samtliga politikområden.

Regeringen kan påverka kommunsektorn indirekt genom till exempel uppdrag till statliga myndigheter. Under 2021 har regeringen beslutat att ge drygt 150 regeringsuppdrag till myndigheter som vi bedömer påverkar kommuner och regioner. Socialstyrelsen, som arbetar inom vård- och omsorgsområdet, är den myndighet som har fått betydligt flest uppdrag. Även Statens skolverk, som arbetar inom utbildningsområdet, har fått många uppdrag. De flesta uppdrag som vi bedömer påverkar kommunsektorn handlar om att en myndighet ska kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet.

Uppdrag och genomförande

Statskontoret har på regeringens uppdrag kartlagt hur staten styr kommuner och regioner. Denna rapport är vår femte redovisning och gäller styrningen under 2021.

I det här kapitlet beskriver vi bakgrunden till uppdraget, vilket syfte uppdraget har, och vilka indikatorer vi ska redovisa. Vi redogör också för hur vi har avgränsat och genomfört uppdraget.

Bakgrund

Den svenska förvaltningsmodellen kännetecknas av ett starkt kommunalt självstyre. Samtidigt är det riksdagen, regeringen, statliga myndigheter, och EU som sätter ramarna för kommunala verksamheter genom exempelvis lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter. Kommuner och regioner påverkas därmed av styrning från flera håll. Staten styr också inom olika politikområden och sektorer, vilket innebär att olika departement inom Regeringskansliet hanterar olika delar av styrningen.

Statskontoret har i tidigare rapporter konstaterat att statens styrning av kommunsektorn ökat i omfattning, blivit mer komplex och detaljerad. [1] För att ge kommunsektorn bättre möjligheter att planera sina verksamheter utifrån lokala behov och förutsättningar har regeringen sagt att den vill utveckla styrningen av kommuner och regioner. [2] Regeringen har, bland annat inom ramen för tillitsreformen, konstaterat att den vill att de styrsignaler som kommunsektorn får ska vara tydliga och innehålla så lite detaljreglering som möjligt. I stället för detaljstyrning vill regeringen styra strategiskt. Styrningen ska vara anpassad till kommunsektorns verksamhet och den ska bygga på tillit och en helhetssyn på de kommunala verksamheterna.

Statskontoret har sedan 2018 översiktligt redovisat och analyserat hur statens styrning av kommunsektorn förändras.[3] Syftet med Statskontorets kartläggning är att den ska fungera som ett underlag för att regeringen ska kunna följa hur statens styrning av kommunsektorn förändras.

Syfte och hur vi tolkat uppdraget

Syftet med denna rapport är att ge regeringen ett underlag som visar hur den statliga styrningen av kommuner och regioner har förändrats under 2021. Vi tolkar uppdraget som att vi så långt det är möjligt ska beskriva hur omfattande både den nya styrning som tillkommit under 2021 har varit, och den styrning som väsentligt förändrats under 2021 har varit. Vi gör detta genom att kartlägga olika styrmedel som påverkar de verksamheter som kommuner och regioner ansvarar för. I vår kartläggning har vi sorterat dessa styrmedel under följande kategorier:

  • lagar och förordningar
  • statsbidrag
  • överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument
  • regeringsuppdrag till myndigheter
  • myndigheternas styrning
  • tillsatta utredningar.

Skillnader i Statskontorets redovisningar

Statskontorets nuvarande uppdrag att översiktligt redovisa och analysera hur statens styrning av kommunsektorn förändras under perioden 2020–2023 skiljer sig till viss del från Statskontorets redovisning för perioden 2017–2019. Sedan 2020 kartlägger vi även statliga offentliga utredningar som regeringen har tillsatt och som rör statens styrning av kommuner och regioner. Vi redovisar också hur mycket medel staten betalar ut till kommunsektorn inom ramen för respektive statsbidrag. Samtidigt har vi slutat att kartlägga publicerade utredningar samt riksdagens och Lagrådets yttranden.

Vi beskriver utvecklingen med hjälp av tolv indikatorer

Vi redovisar hur statens styrning av kommuner och regioner har förändrats med hjälp av tolv indikatorer (tabell 2). Vi har sorterat indikatorerna utifrån vilken kategori av styrmedel de gäller. För att undersöka hur styrningen har förändrats har vi bland annat studerat olika slags dokument, till exempel regleringsbrev, samt bearbetat uppgifter från flera aktörer. I bilaga 2 beskriver vi våra metodval och avgränsningar mer utförligt.

Tabell 2. Styrmedel, indikatorer och metodval

Indikator

Metod och material

Lagar och förordningar

Nya och väsentligt ändrade lagar och
förordningar med betydande påverkan på
kommunsektorns verksamheter och
funktionssätt, samt i vilken utsträckning
grunden för regleringen härrör från EU.

Dokumentstudier med utgångspunkt i Regerings
kansliets publikation "Viktigare lagar och
förordningar".

Statsbidrag

Andel av statsbudgetens utgifter som utgörs
av statsbidrag till kommuner och regioner

Egna beräkningar utifrån Ekonomistyrningsverkets
(ESV) uppgifter om utfallet för statens budget 2021
och ESV:s uppgifter om utbetalda medel till
kommunsektorn under 2021.

Nivån på utbetalda generella bidrag, riktade
statsbidrag och kostnadsersättningar till
kommuner och regioner.

Egna beräkningar utifrån ESV:s uppgifter om
utbetalda medel till kommunsektorn under 2021.

Andel av kommunernas och regionernas
intäkter som utgörs av statsbidrag.*

Uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) och
räkenskapssammandraget för 2020, som bygger på
uppgifter ur kommunernas och regionernas bokslut.

Nya eller väsentligt förändrade statsbidrag
samt statsbidrag som upphört.

Genomgång av budgetpropositionerna. Vi har även
hämtat information från myndigheters webbplatser,
regleringsbrev och regeringens webbplats.

Totala antalet riktade statsbidrag och
kostnadsersättningar till kommunsektorn,
med uppgifter om fördelning efter
utgiftsområde, storlek och eventuellt slutår,
samt användningsområden för de riktade
statsbidragen och eventuella villkor kopplade
till dessa bidrag.

Genomgång av regleringsbreven för 2021 utifrån vår
statsbidragsförteckning. Vi har även hämtat
information från myndigheters webbplatser.
Uppgifter om de riktade statsbidragens
användningsområden och eventuella villkor
bygger på de dokument som reglerar respektive
statsbidrag (förordning, överenskommelse eller
regeringsbeslut).

Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

Nya eller väsentligt förändrade överens-
kommelser, nationella samordnare och
inriktningsdokument.

Sökning med hjälp av nyckelord i budget
propositionen samt på regeringens och Sveriges
Kommuner och Regioners webbplats.

Regeringsuppdrag till myndigheter

Regeringsbeslut om uppdrag till statliga
myndigheter med direkt påverkan på
kommuner och regioner.

Genomgång av samtliga regeringsuppdrag genom
särskilda beslut från 2021 utifrån ärende
förteckningarna för regeringens sammanträden.
Genomgång av uppdrag i regleringsbreven till ett
urval av myndigheter.

Myndigheternas styrning

Nya eller förändrade bemyndiganden att
meddela föreskrifter riktade mot
kommunsektorn.

Enkät till ett urval myndigheter.

Vilka statliga myndigheter som utövar
styrning över verksamheter i kommuner och
regioner och vilka styrmedel dessa
myndigheter använder.

Statskontorets enkät till ett urval myndigheter 2020.

Nya eller väsentligt förändrade myndighets
föreskrifter, allmänna råd och stöd och
vägledningar, samt utvecklingsarbete som
myndigheterna genomför och som gäller hur
de styr kommunsektorn.

Enkät till ett urval myndigheter.

Tillsatta utredningar

Tillsatta statliga offentliga utredningar som
rör statens styrning av kommuner och
regioner.

Genomgång av samtliga kommittédirektiv från 2021
och ärendeförteckningarna för regeringens
sammanträden.

*För denna indikator redovisar vi utvecklingen under 2020 eftersom det inte finns tillgängliga uppgifter för 2021.

Anmärkning: Genomgången av kommittédirektiv är gjord utifrån www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv.

Åtgärder staten genomfört på grund av coronapandemin

Spridningen av sjukdomen covid-19 (hädanefter benämnt coronapandemin eller pandemin) har haft en stor påverkan på kommuner och regioner, inte minst i deras roller som ansvariga för vård och omsorg. Vi redovisar vilka åtgärder som staten har genomfört med anledning av pandemin och som gäller kommuner eller regioner. Vi tolkar det som att statens styrning beror på pandemin om regeringen har uttryckt att pandemin är en anledning till åtgärden i beslutsunderlag eller i övriga officiella dokument, som till exempel pressmeddelanden. Denna kartläggning gör vi för följande styrmedel: lagar och förordningar, statsbidrag, överenskommelser, nationella samordnare, inriktningsdokument, regeringsuppdrag till myndigheter och tillsatta statliga utredningar.

Vi jämför med tidigare år

Vårt uppdrag är att ta fram ett underlag som beskriver hur den statliga styrningen av kommuner och regioner har förändrats under 2021. När vi redovisar hur styrningen har förändrats under 2021 jämför vi med hur styrningen sett ut tidigare år, när det är relevant och möjligt. Men det går inte att dra några långtgående slutsatser genom att bara jämföra hur antalet styrsignaler skiljer sig mellan olika år. Under såväl 2021 som 2020 har regeringens styrning av kommuner och regioner påverkats av coronapandemin. När det gäller tidigare år hade Sverige till exempel en övergångsregering från den 25 september 2018 till den 21 januari 2019. Detta påverkade regeringens möjligheter att fatta beslut om olika styråtgärder.

Förteckningen över samtliga statsbidrag kommer publiceras senast den 30 juni

Statskontoret ska också redovisa en förteckning över samtliga statsbidrag till kommunsektorn. Förteckningen ska bland annat innehålla uppgifter om hur mycket medel som betalats ut till kommunsektorn inom ramen för respektive statsbidrag, vilket det sista året som respektive statsbidrag betalas ut är, och en fördelningsnyckel som beskriver hur respektive bidrag ska fördelas. Vi kommer publicera den förteckningen genom att komplettera denna rapport med ytterligare en bilaga senast den 30 juni 2022.

Vi uppdaterar förteckningen varje år genom att lägga till nya statsbidrag som vi identifierat, ta bort statsbidrag som upphört, och uppdatera uppgifterna om de statsbidrag som finns kvar sedan tidigare år. Vi hämtar uppgifter om hur mycket medel som staten har betalat ut inom ramen för respektive bidrag dels från Ekonomistyrningsverkets (ESV) uppgifter om hur mycket medel som har betalats ut till kommunsektorn under 2021, dels genom kompletterande information från myndigheter som betalar ut bidrag.

Projektgruppen och kvalitetssäkring

Rapporten har utarbetats av en projektgrupp som har bestått av Matilda Loborg (projektledare), Marcus Koch och Andrea Hasselrot. Rapporten har kvalitetssäkrats enligt Statskontorets interna rutiner.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Regeringskansliet (Finansdepartementet) har fått möjlighet att faktagranska ett utkast på rapporten.

Disposition

I kapitel 2 beskriver vi hur riksdagen och regeringen styr kommuner och regioner med hjälp av lagar och förordningar.

I kapitel 3 beskriver vi riksdagens och regeringens styrning genom statsbidrag till kommunsektorn.

I kapitel 4 beskriver vi regeringens styrning med överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument.

I kapitel 5 beskriver vi regeringens styrning genom regeringsuppdrag till myndigheter.

I kapitel 6 beskriver vi myndigheternas styrning av kommuner och regioner.

I kapitel 7 beskriver vi vilka statliga offentliga utredningar som rör statens styrning av kommuner och regioner som regeringen har tillsatt under 2021.

Regelstyrning av kommuner och regioner

I detta kapitel redogör vi för hur riksdagens och regeringens styrning av kommuner och regioner med hjälp av lagar och förordningar (det som kallas regelstyrning) har förändrats under 2021. Regelstyrningen har en stark styreffekt på kommunsektorns verksamheter.

Sammanfattande iakttagelser

  • Vi har identifierat 35 nya eller väsentligt ändrade lagar och förordningar som trätt i kraft under 2021 och som vi bedömer påverkar kommuner och regioner på ett betydande sätt.
  • De nya och ändrade lagarna och förordningarna innebär i första hand större krav eller utökade skyldigheter för kommunsektorn. Vi bedömer att ett fåtal innebär ändrade befogenheter eller minskade skyldigheter för kommuner eller regioner.
  • Under 2021 har något färre nya eller ändrade lagar och förordningar som påverkar kommunsektorn trätt i kraft jämfört med 2020. Däremot har ungefär lika många nya och ändrade regleringar av ungefär samma karaktär trätt i kraft som under 2019.
  • Flest nya eller ändrade lagar och förordningar som påverkar kommunsektorn har trätt i kraft inom Utbildnings- och Socialdepartementets politikområden.
  • Få nya regelverk har trätt i kraft under 2021 till följd av coronapandemin. Däremot har regeringen förlängt ett antal av de tillfälliga regleringar som trädde i kraft under 2020 till följd av pandemin.

Trettiofem nya eller ändrade regleringar under 2021

Enligt vår kartläggning har 16 nya lagar eller förordningar börjat gälla under 2021 som vi bedömer påverkar kommuner eller regioner på ett betydande sätt. Tio av de nya förordningarna gäller nya statsbidrag till kommunsektorn. Dessa beskriver vi närmare i kapitel 3. Vi har även identifierat 19 väsentliga förändringar i befintliga regleringar som vi bedömer får en betydande påverkan på kommunsektorn.[4] Med betydande påverkan menar vi att regleringen har förändrat kommunsektorns kostnader, uppgifter eller vilka krav staten ställer på kommunsektorn. Det kan till exempel handla om att staten ger kommunerna ett större tillsynsansvar inom ett visst område.

Flest nya regleringar gäller Utbildnings- eller Socialdepartementets politikområden

Under 2021 har nya lagar eller förordningar som vi bedömer påverkar kommunsektorn trätt i kraft inom en handfull politikområden. Totalt har tio nya regleringar börjat gälla under 2021 som påverkar kommunsektorn inom Utbildnings- och Socialdepartementets politikområden. Om vi bortser från de förordningar som reglerar nya statsbidrag så har flest nya regleringar trätt i kraft inom Socialdepartementets politikområde. Nya lagar och förordningar har också börjat gälla inom Finans-, Justitie- och Miljödepartementets politikområden.

Flest förändringar i befintliga regelverk berör Socialdepartementets, Utbildningsdepartementets, Justitiedepartementets och Miljödepartementets politikområden.

Få nya eller förändrade regleringar härrör från EU

En av de nya regleringarna som började gälla 2021 och som vi bedömer påverkar kommunsektorn är ett resultat av EU-lagstiftning. Det gäller lagen om vissa utsläpp av växthusgaser (2020:1173) samt en förordning som hör till den lagen. Regleringen ersätter lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter, och anpassar svensk rätt till ändringar som genomförts i EU:s direktiv för utsläppshandel. I samband med att regelverket träder i kraft har riksdagen även beslutat att göra följdändringar i regleringar som redan gäller. Vi bedömer att den nya regleringen kommer påverka de administrativa kraven på kommunala bolag som handlar med utsläppsrätter.

Därutöver bedömer vi att tre av de förändringar i befintliga regelverk som riksdagen har beslutat om under 2021 är ett resultat av ny lagstiftning som EU beslutat. Riksdagen har till exempel beslutat att ändra i lagen (2014:799) om sprängämnesprekursorer för att anpassa svensk lag till en ny EU-förordning om kemiska ämnen, vilket innebär en förändring i kommunernas tillsynsansvar.

Få nya eller förändrade regleringar på grund av pandemin

Riksdagen har beslutat om att inrätta en ny lag (2021:4), och regeringen en tillhörande förordning (2021:8), under 2021 till följd av coronapandemin som vi bedömer påverkar kommunsektorn.[5] Den nya regleringen innebär bland annat att kommuner får rätt att utfärda föreskrifter om förbud mot att vistas på särskilt angivna platser, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel. Under 2021 har regeringen gjort flera förändringar i förordningen för att anpassa regleringen till smittoläget. Därutöver har riksdagen även beslutat om förändringar i lagen (2012:453) om nationella vaccinationsprogram för att regleringarna ska omfatta vaccination mot covid-19.

Tre av de tillfälliga regleringar som började att gälla under 2020 till följd av coronapandemin och som har betydande påverkan på kommunsektorn har förlängts under 2021. Det gäller lagen (2020:526) och förordningen (2020:527) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, förordningen (2020:201) om studiestöd vid spridning av viss smitta, samt en tillfällig ändring av socialförsäkringsbalken som innebär ett tilläggsbidrag till familjer inom bostadsbidraget. Vi räknar inte dessa som ny eller förändrad styrning, eftersom regleringarna enbart har förlängts.

Nya krav och skyldigheter för kommunsektorn

Den nya och ändrade regelstyrningen under 2021 är av ungefär samma karaktär som motsvarande styrning tidigare år. Det handlar till stor del om att staten har ökat kraven eller skyldigheterna för kommunsektorn. Vi ser bara ett fåtal exempel på att staten beslutat om regler som syftar till att göra det enklare för kommunerna och regionerna.

Främst mer krav och skyldigheter

Vi bedömer att ungefär två tredjedelar av de nya eller förändrade regleringarna som har börjat gälla under 2021 och som vi bedömer påverkar kommunsektorn innebär fler krav eller större skyldigheter. Flera av dessa nya eller förändrade regleringar gäller inom Justitiedepartementets politikområde. Kommunerna har till exempel fått skärpta krav på vad deras handlingsprogram för räddningstjänsten ska innehålla, och högre krav på att upprätthålla övergripande ledning för räddningstjänsten.[6]

Ett antal av förändringarna innebär att kommunerna får ett större tillstånds- och tillsynsansvar. Kommunerna har till exempel fått ett utökat uppdrag när det gäller arbetet med tillståndsprövning av explosiva varor och tillsyn över att gällande regleringar kring försäljning och märkning av sprängämnen följs inom kommunen.[7]

Kommunerna har fått en del nya uppgifter på utbildningsområdet. Regeringen har till exempel förändrat ett antal skolförordningar om läroplaner för att skolans undervisning om sexualkunskap, samtycke och relationer ska bli bättre. Därutöver har riksdagen beslutat om ändringar i skollagen (2010:800) som bland annat innebär att kommunerna ska pröva elevers kunskaper för betyg inom kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning (särvux). Tidigare har elever inom särvux endast kunnat få sina kunskaper validerade, vilket inte resulterar i något betyg.[8]

De förändringar som innebär nya krav eller skyldigheter för regionerna gäller främst på Socialdepartementets område. Det handlar till exempel om nya krav på att inrätta en nationell läkemedelslista med uppgifter om vilka läkemedel patienter fått förskrivna och vilka de hämtat ut.

Enstaka förändrade befogenheter och minskade skyldigheter

Vi ser enstaka exempel på förändrad regelstyrning som vi bedömer innebär att kommunsektorn får ändrade befogenheter eller minskade skyldigheter.

Regeringen har gjort ändringar i två regleringar inom Socialdepartementets politikområde som innebär färre skyldigheter för kommunsektorn. Den ena förändrade regleringen innebär att visst tillsynsansvar flyttas från kommunerna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den andra ändrade regleringen innebär att kraven på signering av journalanteckningar i vården lättas upp.

Ett exempel som innebär ändrade befogenheter för kommunerna är de ändrade reglerna i bland annat livsmedelslagen (2006:804) för kontrollmyndigheter i livsmedelskedjan. De innebär att kommunerna får köpa in livsmedel med dold identitet för att kontrollera att den som säljer livsmedlet följer livsmedelslagen. Ett annat exempel är att skollagen (2010:800) och skolförordningen (2011:158) har ändrats så att rektorer får besluta om att införa betygssättning från årskurs 4 i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och från årskurs 5 i specialskolan.

Vissa ändringar får ekonomiska konsekvenser

Vissa av de nya eller ändrade lagarna och förordningarna som har trätt i kraft under 2021 får olika typer av ekonomiska konsekvenser för kommuner och regioner. När staten beslutar om att kommunsektorn ska få nya eller ändrade skyldigheter så ska den kommunala finansieringsprincipen gälla, det vill säga att staten ska finansiera de kostnader som kommuner och regioner får till följd av sådana ändringar. Vår kartläggning visar att kommunsektorn blir kompenserad för tre av de nya eller ändrade regelverken som trätt i kraft under 2021, och som vi bedömer påverkar kommunsektorn på ett betydande sätt.

Ett exempel är de ändrade regelverk som bland annat innebär att kommunerna får skärpta krav på att ständigt upprätthålla en övergripande ledning av räddningstjänsten. Regeringen har ökat det kommunalekonomiska utjämningsbidraget med 45 miljoner kronor för att kompensera kommunerna för det utökade åtagandet som den förändrade regleringen innebär.[9]

Regeringen bedömer att ytterligare sex av de nya eller ändrade lagarna och förordningarna kommer att medföra ökade kostnader för kommunsektorn. I dessa fall får de ingen kompensation, bland annat eftersom regeringen bedömer att kostnaderna bara ökar marginellt, eller att kommunerna har möjlighet att ta ut avgifter för att täcka kostnaderna. Därutöver handlar tio nya förordningar om riktade statsbidrag till kommunsektorn. Vi beskriver dessa närmare i kapitel tre.

Regelstyrningen riktar sig främst till verksamhetsnivån

Staten kan med hjälp av lagar och förordningar styra kommunsektorn på olika nivåer. Denna regelstyrning kan rikta sig till kommunerna och regionerna som organisationer, till verksamheterna de ansvarar för, eller direkt till personalen som arbetar i verksamheterna.

Vi bedömer att de nya eller ändrade regleringarna under 2021 framför allt riktar sig till verksamheter som kommunsektorn ansvarar för. Det gäller bland annat den nya lagen (2020:616) om verkställighet av ungdomsövervakning som innebär att socialnämnderna ska utse en särskild handläggare för den som döms till övervakning. Vi ser också några exempel på att staten styr kommuner och regioner som organisationer. Ett exempel är de förändringar i säkerhetsskyddslagen (2018:585) som bland annat innebär utökade krav på kommunsektorn att teckna säkerhetsskyddsavtal när de ska samarbeta eller samverka i säkerhetskänsliga verksamheter. Däremot ser vi bara enstaka exempel på ny eller förändrad regelstyrning under 2021 som riktar sig direkt mot personalen i kommunsektorns verksamheter.

Statsbidrag till kommuner och regioner

I detta kapitel redovisar vi hur riksdagens och regeringens styrning genom statsbidrag till kommunsektorn har förändrats under 2021. Det är frivilligt för kommuner och regioner att ansöka om de flesta statsbidrag. Men trots det har denna styrning i praktiken en stark styreffekt jämfört med andra styrmedel.

Sammanfattande iakttagelser

  • Staten har betalat ut drygt 304 miljarder kronor i bidrag till kommunsektorn under 2021. Staten har betalat ut mer medel i riktade statsbidrag jämfört med tidigare år. Ökningen beror framför allt på att staten har tillfört drygt 55 miljarder kronor i bidrag med anledning av coronapandemin.
  • Vi har identifierat och bedömt att det under 2021 fanns 181 riktade statsbidrag och 23 kostnadsersättningar till kommunsektorn. Antalet riktade statsbidrag är ungefär lika många som under 2020, men något fler än 2019. De flesta riktade statsbidrag finns inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg samt utbildning.
  • Vår kartläggning visar att 21 nya statsbidrag riktade till kommunsektorn har börjat att gälla under 2021. Dessutom har 44 bidrag väsentligt förändrats, och 20 bidrag har upphört.
  • Flest nya statsbidrag har tillkommit på vård- och omsorgsområdet under 2021, till följd av regeringens satsning på äldrevården.
  • Vi bedömer att tolv nya statsbidrag har införts under 2021 till följd av coronapandemin. Samtidigt har sex av de tillfälliga statsbidrag som regeringen införde under 2020 till följd av pandemin upphört under 2021. Pandemin har också orsakat att flera bidrag har förändrats väsentligt, framför allt genom att bidragsramen har ökat.

I avsnitt 3.2 redovisar vi hur mycket medel som staten har betalat ut till kommuner och regioner. I avsnitt 3.3 redovisar vi uppgifter om samtliga statsbidrag till kommunsektorn. I avsnitt 3.4 redovisar vi antalet nya statsbidrag till kommunsektorn, statsbidrag som upphört, och statsbidrag som är väsentligt förändrade.

Vi kartlägger tre olika typer av statsbidrag

Riksdagen och regeringen ger generella statsbidrag till kommunsektorn via det kommunalekonomiska utjämningssystemet. De tillför också riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn. Vi har använt oss av följande definitioner av de olika typerna av bidrag:

Generella statsbidrag får kommunerna och regionerna själva bestämma över när det gäller vilka insatser och verksamheter som de ska använda pengarna till. Staten har då inga krav på hur bidragen ska användas eller på någon viss prestation. Generella statsbidrag syftar till att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan olika kommuner och regioner. Dessa bidrag är framför allt medel som betalas ut och fördelas genom det kommunalekonomiska utjämningssystemet.

Riktade statsbidrag måste kommuner eller regioner använda till en viss insats eller ett visst ändamål. Det är frivilligt för kommuner och regioner att ansöka om eller ta emot riktade statsbidrag. De riktade statsbidragen har olika syften, men generellt ska de stödja bestämda kommunala eller regionala verksamheter.

Kostnadsersättningar är ersättningar för specifika kostnader som kommuner eller regioner har på grund av att staten har beslutat att kommunerna eller regionerna är skyldiga att utföra eller tillhandahålla något, till exempel en viss tjänst. Men till skillnad från de riktade statsbidragen är kommunerna och regionerna skyldiga att utföra detta, oavsett om de får någon ersättning för det eller inte.

Staten har betalat ut mer medel till kommunsektorn under 2021 än under tidigare år

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut drygt 304 miljarder kronor i statsbidrag till kommunsektorn under 2021.[10] Vi bedömer att staten har betalat ut minst 55 miljarder kronor av dessa medel med anledning av coronapandemin. Staten har betalat ut mer medel under 2021 än under något av de senaste tio åren. Sedan 2011 har summan av utbetalda medel till kommunsektorn mer än fördubblats (figur 1). Även om vi bortser från de medel som är tillskott med anledning av coronapandemin har staten under 2021 betalat ut mer medel till kommunsektorn än under tidigare år.

Figur 1. Utbetalda statsbidrag till kommunsektorn 2010–2021 (miljarder kronor)

Diagrammet visar att staten har betalat ut mer medel till kommunsektorn under 2021 än under något av de senaste tio åren. Sedan 2011 har medlen som staten betalar ut till kommunsektorn mer än fördubblats.

Anmärkning: Figuren gäller alla typer av statsbidrag till kommuner och regioner. I statsbidragen ingår inga medel som staten betalar ut direkt till fristående huvudmän eller andra privata utförare. Utbetalningarna under ett visst år kan också gälla bidrag för andra år.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt egna beräkningar.

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut 103 miljarder kronor i riktade statsbidrag till kommunsektorn under 2021. Det är ungefär 37 miljarder mer än vad staten betalade ut i riktade statsbidrag under 2020. Ökningen av de riktade statsbidragen beror till stor del på de tillfälliga riktade bidrag som staten betalar ut med anledning av coronapandemin.

Staten har samtidigt betalat ut mindre medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn under 2021 än under 2020. De generella bidragen har minskat från knappt 158 miljarder 2020 till drygt 153 miljarder 2021. Att de generella bidragen är mindre i år än 2020 beror främst på att staten har börjat att sänka de tillfälliga tillskott till kommunsektorn som de införde till följd av pandemin.[11] Men staten har ändå betalat ut mer medel i generella bidrag till kommunsektorn under 2021 än under åren före 2020.

Under 2021 har staten även betalat ut drygt 2 miljarder kronor i bidrag till kommunala bolag samt 1,5 miljarder kronor i bidrag till organisationer som har en nära kommunal anknytning, till exempel SKR.

Statsbidrag till kommunsektorn står för en fjärdedel av statsbudgetens totala utgifter

Statsbidragen till kommuner och regioner står för en fjärdedel av statsbudgetens totala utgifter 2021. Andelen har ökat över tid (figur 2). Bortsett från åren 2018 och 2019 har statsbidragens andel av statens utgifter ökat kontinuerligt under perioden 2012–2021. I jämförelse med 2020 har statsbidragens andel av statens utgifter under 2021 ökat med ungefär två procentenheter.

Figur 2. Andel av statsbudgetens totala utgifter som utgjordes av statsbidrag till kommuner och regioner 2010–2021

Diagrammet visar att andelen av statsbudgetens totala utgifter som utgörs av statsbidrag till kommunsektorn har ökat från drygt tjugo till tjugofem procent mellan 2019 och 2021. År 2010 var andelen ungefär sjutton procent.

Anmärkning: Figuren gäller alla typer av statsbidrag till kommuner och regioner. I statsbidragen ingår även utbetalda medel till kommunala bolag samt ideella föreningar och organisationer med nära kommunal anknytning, det vill säga organisationer där kommunen finansierar och fastställer verksamheten (t.ex. SKR). Däremot ingår inga medel som staten betalar ut direkt till fristående huvudmän och andra privata utförare. Med statsbudgetens totala utgifter menar vi utgifterna inom utgiftsområdena 1 till 27. Vi har inte tagit med kassamässiga korrigeringar, myndigheters in- och utlåning i Riksgäldskontoret eller utgifterna för ålderspensionssystemet vid sidan av statens budget.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt uppgifter från ESV om utfallet för statens budget.

Staten har betalat ut drygt 166 miljarder till kommunerna under 2021

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut drygt 166 miljarder kronor i statsbidrag till kommunerna under 2021. Merparten av de medel som staten har betalat ut till kommunerna under 2021 är generella bidrag – 110 miljarder. Det är något mindre än under 2020. Även kostnadsersättningarna har minskat jämfört med föregående år, från ungefär 14 till 9 miljarder. Det beror främst på att ersättningarna för att ta emot asylsökande och vissa kostnader för nyanlända personer har minskat kontinuerligt sedan 2018.

Figur 3. Utbetalda statsbidrag till kommuner 2015–2021 per kategori av statsbidrag (miljoner kronor)

Diagrammet visar att staten har betalat ut lite mindre medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till kommuner under 2021 jämfört med 2020. Däremot har staten betalat ut mer medel i riktade bidrag under 2021 än under något av de sex föregående åren.

Anmärkning: Utbetalningarna under ett visst år kan gälla bidrag för andra år. I bilaga 2 redovisar vi vilka anslag och utgiftsområden i statens budget som vi baserar summan av respektive kategori av statsbidrag på. Bland de riktade statsbidragen ingår omkring tio bidrag som staten betalar ut till kommuner i egenskap av arbetsgivare. Dessa skiljer sig något från övriga riktade statsbidrag, men vi har valt att inkludera dem eftersom det handlar om medel för specifika ändamål och för att det sammantaget rör sig om stora belopp. Bland kostnadsersättningarna 2021 ingår en ny ersättning – subventionering av familjehemsplaceringar – som inte handlar om ekonomisk kompensation till följd av att staten har beslutat om en ny eller utökad skyldighet för kommunsektorn. Men vi bedömer ändå att den bör placeras inom kategorin kostnadsersättningar eftersom det handlar om ersättning för specifika kostnader som kommunerna har, oavsett om de får ersättning från staten eller inte.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt egna beräkningar.

Staten har betalat ut mer i riktade statsbidrag till kommunerna under 2021 än tidigare år. Under 2021 betalade staten ut 46 miljarder i riktade statsbidrag till kommunerna, i jämförelse med 34 miljarder under 2020. En anledning till att de riktade statsbidragen har ökat är den satsning som staten har gjort på äldrevården till följd av coronapandemin. Staten har betalat ut närmare sju miljarder i riktade statsbidrag till äldrevården under 2021.

Majoriteten av de riktade medlen, 89 procent, har betalats ut inom följande tre områden:

  • Utbildning (47 procent)
  • Hälsovård, sjukvård och social omsorg (28 procent)
  • Arbetsmarknad (14 procent).

Staten har betalat ut drygt 138 miljarder kronor till regionerna under 2021

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut drygt 138 miljarder kronor i statsbidrag till regionerna under 2021. Det är betydligt mer än vad staten har betalat ut till regionerna under tidigare år. Ökningen beror till stor del på att staten har betalat ut närmare 38 miljarder i riktade statsbidrag till regionerna med anledning av coronapandemin. Staten har till exempel betalat ut över 20 miljarder kronor till regionerna för testning, smittspårning och vaccinering mot covid-19. Däremot har staten betalat ut ungefär lika mycket medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till regionerna under 2021 som under 2020.

Figur 4. Utbetalda statsbidrag till regioner 2015–2021 per kategori av statsbidrag (miljarder kronor)

Diagrammet visar att staten har betalat ut ungefär lika mycket medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till regioner under 2021 som under 2020. Men staten har betalat ut betydligt mer medel i riktade bidrag till regioner under 2021 jämfört med tidigare år, närmare 60 miljarder kronor.

Anmärkning: Utbetalningarna under ett visst år kan gälla bidrag för andra år. I bilaga 2 redovisar vi vilka anslag och utgiftsområden i statens budget som vi baserar summan av respektive kategori av statsbidrag på. Bland de riktade statsbidragen ingår omkring tio bidrag som staten betalar ut till kommuner i egenskap av arbetsgivare. Dessa skiljer sig något från övriga riktade statsbidrag, men vi har valt att inkludera dem eftersom det handlar om medel för specifika ändamål och för att det sammantaget rör sig om stora belopp.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt egna beräkningar.

Staten har betalat ut riktade statsbidrag till regionerna inom flera områden. Ungefär 94 procent av medlen finns inom följande två områden:

  • Hälsovård, sjukvård och social omsorg (85 procent)
  • Kommunikationer (9 procent).

Kostnadsersättningarna finns bara inom ett fåtal områden. För regionerna har i princip hela beloppet från kostnadsersättningar betalats ut till sjukvårdsområdet.

Statsbidragen har varit en särskilt viktig inkomstkälla för kommuner och regioner under pandemin

Statsbidragen är den näst största inkomstkällan för kommuner och regioner. Den största inkomstkällan är kommun- respektive regionskatten, som står för omkring två tredjedelar av intäkterna.

Under 2020 har statsbidragen stått för en större del av kommunsektorns intäkter än de gjort tidigare år.[12] Det beror till stor del på coronapandemin. Statskontorets kartläggning för 2020 visade att staten betalade ut ungefär 50 miljarder kronor i statsbidrag till följd av pandemin.[13]

Andelen av intäkterna som är statsbidrag har framför allt ökat för regionerna, där statsbidragen utgjorde drygt en fjärdedel av deras intäkter under 2020. För kommunerna utgjorde bidragen en femtedel av intäkterna. Under tidigare år har andelen av kommunernas och regionernas intäkter som är statsbidrag varierat mellan ungefär 15 och 20 procent (figur 5).

Figur 5. Andel av kommunernas och regionernas intäkter som utgörs av statsbidrag 2015–2020

Diagrammet visar att andelen av kommunsektorns intäkter som utgörs av statsbidrag har ökat mellan 2019 och 2020. Sedan 2016 har andelen varit större för regioner än kommuner.

Anmärkning: I figuren ingår inte momsersättningen. Den kommunala fastighetsavgiften räknas inte som ett statsbidrag till kommunerna.

Källa: SCB Räkenskapssammandraget 2015–2020 och egna beräkningar.

181 riktade statsbidrag till kommunsektorn 2021

Vår kartläggning visar att det under 2021 fanns totalt 181 riktade statsbidrag och 23 kostnadsersättningar till kommuner och regioner. Det är två färre riktade statsbidrag än 2020.

Tabell 3. Antal riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommuner och regioner 2018–2021

2018

2019

2020

2021

Antal riktade statsbidrag

186

171

183

181

Antal kostnadsersättningar

20

23

23

23

Totalt antal bidrag

206

194

206

204

Anmärkning: När flera bidrag eller kostnadsersättningar lyder under samma förordning eller annan form av reglering räknar vi det som ett riktat statsbidrag eller en kostnadsersättning. Under 2020 års kartläggning gjordes vissa justeringar som även påverkade uppgifterna om antal bidrag 2018 och 2019. Uppgifterna i denna tabell överensstämmer därför inte med publikationerna från 2018 och 2019.

Källa: Statskontoret utifrån flera grundkällor och egna beräkningar. Se bilaga 2.

Flest statsbidrag finns inom områdena utbildning, vård och omsorg

De riktade statsbidragen förekommer inom 17 av de 27 utgiftsområdena. Men de flesta är riktade till ett fåtal områden. Ungefär hälften av de riktade statsbidragen finns inom områdena utbildning samt vård och omsorg. Det är också inom dessa områden som flest statsbidrag har tillkommit och upphört.

Det fanns något färre riktade statsbidrag på utbildningsområdet 2021 än 2020. Det beror delvis på att regeringen har valt att slå ihop mindre statsbidrag till större bidrag. Regeringen planerar att fortsätta slå ihop vissa bidrag på området. Till exempel slår regeringen ihop statsbidraget för mindre barngrupper (förordning 2015:404) och statsbidraget för kvalitetssäkrande åtgärder (förordning 2001:161) till ett samlat förskolebidrag för mindre barngrupper och ökad kvalitet från och med 2022.[14]

Kostnadsersättningarna finns inom 7 utgiftsområden. Även här finns det något fler bidrag inom områdena utbildning samt vård och omsorg jämfört med inom andra politikområden.

Fler stora statsbidrag till kommunsektorn 2021

De riktade statsbidragen och kostnadsersättningarna varierar mycket i omfattning. Vår kartläggning visar att ungefär vart fjärde statsbidrag till kommunsektorn omfattar 30 miljoner eller mindre. Ungefär hälften av bidragen har en bidragsram på mellan 30 miljoner och 1 miljard.

Bland de bidrag där vi har kunnat identifiera exakt hur mycket medel bidraget omfattar så finns det 38 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som omfattar en miljard kronor eller mer.[15] Det är fler än under 2020, när antalet var drygt 20 bidrag. Att det finns fler stora statsbidrag 2021 beror delvis på att några av de nya statsbidragen omfattar mer än en miljard kronor, och delvis på att många statsbidrag har ökat i omfattning under 2021. Flera av de bidrag som omfattar en miljard kronor eller mer finns inom vård- och omsorgsområdet, och flera riktas till vård eller omsorg av äldre. Ett exempel på ett nytt, stort statsbidrag som har börjat gälla 2021 är ett riktat statsbidrag till kommuner för att säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer. Bidraget omfattar fyra miljarder kronor.

Några exempel på bidrag som har ökat mycket i omfattning under 2021 är:

  • Medlen för att öka tillgängligheten och jämlikheten i mödrahälsovården och förlossningsvården samt för att förstärka insatser för kvinnors hälsa har ökat med ungefär en halv miljard.
  • Stödet för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer (förordning 2016:848) har ökat med en knapp miljard.
  • Äldreomsorgslyftet har ökat med knappt tre miljarder.

En tredjedel av de riktade statsbidragen syftar till att förstärka eller utveckla kommunsektorns verksamheter

De riktade statsbidragen har många olika syften. Vissa bidrag har breda användningsområden, medan andra bidrag har en snävare inriktning.

Vi ser inga tydliga skillnader i vad bidragen ska användas till under 2021 jämfört med tidigare år. Det vanligaste användningsområdet för riktade statsbidrag fortsätter att vara att förstärka kapaciteten eller utveckla arbetssätten i en viss verksamhet. Det gäller för en dryg tredjedel av de riktade statsbidragen (drygt 60 bidrag). Ett exempel är statsbidraget för att utveckla Svenska Demensregistret.[16] Det är även vanligt att bidragen ska användas till att investera i eller köpa in olika former av materiella resurser, till exempel lokaler, utrustning, maskiner och läromedel. Ungefär 35 riktade statsbidrag får användas helt eller delvis i det syftet.

Ungefär 40 bidrag får användas för att förbättra bemanningen eller kompetensutveckla personalen i verksamheten. Ett sådant exempel är statsbidraget för anställning av lärarassistenter (2019:551), som riktar sig till skolhuvudmän.

Därutöver får en handfull bidrag användas till lönesatsningar i kommunsektorn. Det är ungefär lika många bidrag som syftar till att starta en ny verksamhet eller en försöksverksamhet. Det är något fler bidrag som får användas till forskning eller olika former av kunskapscentrum, ungefär tio stycken.

Utöver dessa bidrag finns det drygt 20 bidrag som fungerar som ersättning till kommuner eller regioner för att de tillhandahåller en tjänst eller service åt en specifik målgrupp.[17] Ett exempel är statsbidraget för yrkesintroduktionsanställningar (2013:1157). Vi har även identifierat drygt 20 bidrag som är avsedda för ett visst område, men som kan användas till flera typer av insatser. Sådana exempel är statsbidragen till kommuner med högt flyktingmottagande och till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden.

Många bidrag ställer krav på samverkan eller medfinansiering

För ungefär en tredjedel av de riktade statsbidragen har vi identifierat särskilda villkor som är kopplade till bidraget. Vi kartlägger dels om statsbidragen ställer krav på medfinansiering, det vill säga att den som söker bidraget ska finansiera delar av det som bidraget ska användas till. Vi kartlägger även om statsbidragen ställer krav på att den som får bidraget ska samverka med andra aktörer. Men det är ovanligt att regeringen både ställer krav på samverkan och medfinansiering för ett och samma statsbidrag.

Ungefär 40 riktade statsbidrag ställer krav på medfinansiering. Flera av dessa finns inom områdena miljö- och naturvård, samt utbildning. Två exempel är statsbidraget (2020:1202) för gröna och trygga samhällen, och statsbidraget (2015:579) för att främja hållbara stadsmiljöer. Båda stöden ställer krav på att den sökande står för minst 50 procent av kostnaderna för att planera och genomföra de åtgärderna som stödet gäller. Antalet bidrag som kräver medfinansiering har ökat något under 2021 jämfört med året innan, då krav på medfinansiering fanns för ungefär 30 bidrag.

Vi bedömer att det finns 15 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som ställer krav på samverkan under 2021. Det förekommer framför allt inom områdena vård och omsorg, samt utbildning. Ett sådant exempel är statsbidraget (2016:937) för regional yrkesinriktad vuxenutbildning.

Ungefär lika många statsbidrag har upphört och tillkommit under 2021

Vi har identifierat totalt 21 nya riktade statsbidrag under 2021. Vi bedömer att regeringen har infört tolv av dessa bidrag till följd av pandemin. Vi har också identifierat att 20 statsbidrag har upphört under 2021, och att 44 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar har förändrats väsentligt. I bilaga 4 redovisar vi vilka statsbidrag som är nya, vilka som har förändrats väsentligt, och vilka som har upphört under 2021.

Det är något fler statsbidrag som har förändrats väsentligt under 2021 än under tidigare år. Antalet bidrag som har tillkommit under 2021 är något fler än antalet nya bidrag 2019, men färre än antalet nya statsbidrag under 2020.

Sedan Statskontoret började kartlägga statens styrning av kommunsektorn 2017 har flera statsbidrag tillkommit, upphört eller förändrats varje år. Vissa statsbidrag upphör och återkommer senare i liknande form. Till exempel upphörde statsbidraget (2017:1337) för grönare städer under 2019, men under 2021 infördes ett nytt statsbidrag (2021:1202) för gröna och trygga samhällen. Vi ser också enstaka exempel på statsbidrag som finns under en kort period. I oktober 2021 inrättade staten ett nytt statsbidrag (2021:664) för energieffektivisering i flerbostadshus, som upphörde tre månader senare.[18]

Under 2021 tillkom 21 nya riktade statsbidrag

I vår kartläggning har vi identifierat 21 riktade statsbidrag som har börjat att gälla under 2021. De flesta av bidragen har tillkommit inom vård och omsorg, och syftar till att förstärka äldreomsorgen. Flera av bidragen riktar sig därmed huvudsakligen till kommuner. Några exempel på detta är:

  • bidrag för att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg 2021
  • bidrag för att öka specialistundersköterskekompetens inom vård och omsorg om äldre samt vård och omsorg om personer med demenssjukdom
  • bidrag för utökad läkarkompetens i äldreomsorgen
  • bidrag för att säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer.

Regeringen har dessutom infört två nya prestationsbaserade statsbidrag till kommunerna för att minska andelen timanställda inom äldrevården och för att utöka bemanningen av sjuksköterskor på särskilda boenden.[19] Tillsammans omfattar dessa sex nya statsbidrag ungefär 7,6 miljarder kronor under 2021.

Under 2021 har 20 statsbidrag upphört

Vår kartläggning visar att 19 riktade statsbidrag och en kostnadsersättning har upphört under 2021. Ungefär hälften av bidragen som har upphört finns inom utgiftsområdet vård och omsorg. Därutöver har fyra riktade bidrag upphört på utbildningsområdet. Några exempel på bidrag som har upphört är:

  • bidrag för säkerhetshöjande åtgärder i skolor
  • bidrag för ökad bemanning inom den sociala barn- och ungdomsvården
  • bidrag för att stärka insatserna för barn och unga med psykisk ohälsa.

Det är inte ovanligt att statsbidrag som upphör ersätts av nya liknande bidrag. Till exempel upphörde ett riktat statsbidrag för kompetensutvecklingsinsatser inom den kommunalt finansierade hälso- och sjukvården under 2021. Samtidigt inrättades ett nytt statsbidrag för att öka läkarkompetens i äldreomsorgen, och ett nytt bidrag för att öka specialistundersköterskekompetens inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med demenssjukdom.

Flera statsbidrag har förändrats väsentligt under 2021

Vi bedömer att 44 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar har förändrats väsentligt under 2021. Drygt hälften av de förändringar som vi har identifierat handlar om att regeringen har ökat bidragsramen väsentligt.[20] Regeringen har framför allt ökat bidragsramarna för bidrag inom områdena för utbildning samt vård och omsorg. De allra flesta bidrag som har ökat i omfattning är riktade statsbidrag.

I vår kartläggning har vi identifierat att regleringarna har förändrats för elva statsbidrag under 2021. De flesta av dessa förändringar har skett inom områdena utbildning, jämställdhet och nyanlända invandrares etablering. Att regleringen för bidraget förändras väsentligt kan till exempel innebära att bidraget nu får användas till nya verksamheter eller målgrupper, eller att regeringen förändrat villkoren för att redovisa hur bidraget har använts. Ett exempel på en förändring gäller statsbidraget för fortbildning i specialpedagogik (2015:938). Från och med 2021 får bidraget användas till förskola, förskoleklass, gymnasieskola och komvux, utöver att det tidigare fick användas till grundskola, sameskola och särskilda ungdomshem.[21]

Därutöver har tio statsbidrag minskat väsentligt i omfattning under 2021. De är spridda inom olika utgiftsområden. Två exempel på bidrag som har minskat väsentligt är kostnadsersättningar till kommunerna för asylsökande (2017:193) och för att erbjuda hälso- och sjukvård till asylsökande (1996:1357).

Många förändringar har skett på grund av pandemin

Vi bedömer att flera av de nya statsbidragen, statsbidrag som upphört och de statsbidrag som väsentligt förändrats är åtgärder som regeringen har genomfört till följd av coronapandemin.

Vi har identifierat och bedömt att en tredjedel av de bidrag som har upphört under 2021 var tillfälliga stöd som regeringen riktade till kommunsektorn under coronapandemin. Några exempel på sådana bidrag som har upphört är:

  • bidrag till regionerna för en särskild satsning på krisstöd, samtalsstöd, traumastöd med mera till hälso- och sjukvårdspersonal med anledning av spridningen av covid-19
  • bidrag för att förbättra kontaktmöjligheterna till verksamheter som möter personer med psykisk ohälsa till följd av spridningen av covid-19
  • bidrag till kommunerna för att bidra till att motverka konsekvenserna av isolering för äldre med anledning av spridningen av covid-19.

Flera bidrag har väsentligt förändrats till följd av pandemin. Regeringen har till exempel beslutat om att öka bidragsramen under 2021 för flera av de tillfälliga bidrag som började att gälla under 2020 som en följd av pandemin. Det gäller till exempel bidraget till kommuner och regioner för att genomföra tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, och det statliga stödet när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran.

Andra förändringar handlar i stället om att tillfälliga regleringar som gällde för statsbidrag under pandemin nu tas bort. Till exempel har den särskilda förordningen (2020:195) om vissa sjukpenningförmåner med anledning av sjukdomen covid-19 upphört att gälla under 2021. Det innebär att reglerna för ersättning för höga sjuklönekostnader återgått till det tidigare regelverket igen.[22]

Vi bedömer att tolv av de nya statsbidrag som har börjat gälla under 2021 är åtgärder som regeringen genomfört till följd av coronapandemin. Det gäller till exempel statsbidraget som syftar till att kommuner ska kunna anordna smittsäkra och avgiftsfria lovaktiviteter för barn och unga, samt den så kallade skolmiljarden som bland annat syftar till att skolhuvudmän ska kunna smittsäkra verksamheten.[23] 

Därutöver har regeringen infört flera nya statsbidrag som riktar sig till äldreomsorgen under 2021. Regeringen beskriver att ett av syftena med bidragen har varit att åtgärda brister som har blivit synliga under pandemin, men att de också syftar till att åtgärda strukturella brister som har varit kända under en längre tid. Dessa bidrag skiljer sig alltså delvis i karaktär från de tillfälliga bidrag som regeringen har infört för att bistå kommunsektorn under coronapandemin.

Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

I detta kapitel redovisar vi hur regeringen under 2021 har styrt kommuner och regioner genom överenskommelser, genom nationella samordnare, och genom nationella inriktningsdokument.

Regeringen använder dessa styrmedel bland annat för att påverka områden som staten har ett begränsat inflytande över och därför måste samverka kring. Denna typ av styrning är inte tvingande för kommuner och regioner, men det är verktyg som staten kan använda för att påverka områden som kommunsektorn ansvarar för.

Sammanfattande iakktagelser:

  • Totalt gällde 23 överenskommelser 2021. Det är ungefär lika många som under tidigare år. Samtidigt omfattar överenskommelserna mer medel än tidigare år.
  • För 2021 har regeringen ingått tre nya och tio omförhandlade överenskommelser. Regeringen och SKR har under året gjort många ändringar av de överenskommelser som de har ingått med anledning av pandemin, och har även gjort många tillägg till dem.
  • De flesta överenskommelser finns inom områdena hälso- och sjukvård, och social omsorg.
  • Regeringen har inte tillsatt några nya nationella samordnare under 2021.
  • Regeringen har under 2021 beslutat om fem nya eller väsentligt förändrade strategier och handlingsplaner som påverkar kommunsektorn.

Mjukare styrformer kompletterar den tvingande styrningen

Regeringen använder överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument bland annat för att sätta fokus på ett visst område eller för att få olika aktörer att samverka kring en fråga. Regeringen får då möjlighet att påverka inriktningen och prioriteringarna inom ett område utan att använda tvingande styrmedel. Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument omfattar i de flesta fall konkreta åtgärder och finansiering, till exempel uppdrag till myndigheter och riktade statsbidrag.

Ungefär lika många överenskommelser 2021 jämfört med tidigare år

Överenskommelser träffas mellan två parter, och innebär att de kommit överens om att åstadkomma något tillsammans.[24] Vår kartläggning visar att de flesta överenskommelserna finns inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg under 2021. Dessa har träffats mellan regeringen och SKR. Det överensstämmer väl med mönstret från tidigare år.

Totalt fanns 23 överenskommelser mellan SKR och regeringen eller en statlig myndighet under 2021. Av dessa fanns tretton inom hälso- och sjukvård eller social omsorg, två inom kultur, två inom arbetsmarknad, två inom utbildning, en inom näring och tre inom justitieområdet med fokus på krisberedskap och civilt försvar. Under 2020 var antalet överenskommelser 24.[25]

Stora skillnader mellan överenskommelserna

Det är stora skillnader när det gäller hur länge överenskommelserna gäller och hur mycket medel de omfattar. En del överenskommelser omfattar inga medel alls. De flesta överenskommelser är tidsbegränsade och omförhandlas varje år. De ettåriga överenskommelserna omfattar ofta miljardbelopp. Ett exempel är överenskommelsen mellan staten och SKR om att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården 2021, som omfattar nästan tre miljarder.

Ett antal överenskommelser gäller över flera år, i regel 3–5 år. Andra gäller tills vidare. Dessa omfattar i regel mindre pengar eller inga pengar alls. Ett exempel är överenskommelsen Vision e-hälsa 2025, där regeringen och SKR har beslutat att ställa sig bakom en gemensam vision för e-hälsoarbetet fram till 2025. Överenskommelsen syftar till att göra ansvarsförhållanden mellan olika aktörer tydligt, och att se till att samordningen inom e-hälsoområdet fungerar bra, men omfattar inga medel.

Tre överenskommelser har tillkommit och fyra har upphört

Tre nya överenskommelser har börjat att gälla under 2021. De är:

  • Hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar 2021, som syftar till att förbättra och vidareutveckla motståndskraften i hälso- och sjukvården i dess roll som en del av det civila försvaret. Överenskommelsen omfattar 200 miljoner kronor.
  • Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19, 2021, som syftar till att erbjuda vaccinering mot covid-19 till de grupper som omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation. Överenskommelsen omfattar omkring 6 miljarder kronor. Utöver det kommer staten att löpande ersätta regionerna med ett schablonbelopp per given dos vaccin.
  • Överenskommelse om delfinansiering av projektet Uppdrag fullföljd utbildning, som syftar till att öka andelen ungdomar som fullföljer sina gymnasiestudier. Överenskommelsen omfattar 8 miljoner kronor till SKR.

Därutöver gäller 20 överenskommelser som är omförhandlade eller är tillägg till tidigare överenskommelser. Med omförhandlade överenskommelser menar vi nya överenskommelser som bygger vidare på tidigare överenskommelser. Tilläggsöverenskommelser är överenskommelser som reviderats under året, till exempel att mer medel skjuts till eller att villkoren förändras på något sätt.

Ett exempel på en överenskommelse som har förändrats väsentligt under 2021 är en mindre överenskommelse mellan SKR och regeringen som har övergått i en större. Patientsäkerhet, nationella kvalitetsregister m.m., som fanns mellan 2012 och 2020 ingår nu i överenskommelsen Sammanhållen, jämlik och säker vård 2021.[26]

Fyra överenskommelser som fanns 2020 har upphört helt. De är:

  • Överenskommelse om öppen förskola och stöd i språkinlärning och etablering i arbets-och samhällslivet
  • Kompetenslyft för ökad digital kompetens hos ledning i kommuner och landsting
  • Överenskommelse för att stärka jämställdhetsarbetet på lokal och regional nivå
  • En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess.

Flera tillägg och ändringar under året när det gäller överenskommelser som gjorts till följd av pandemin

Vi bedömer att två överenskommelser som gällde under 2021 är åtgärder som genomförts på grund av coronapandemin. Det gäller överenskommelsen för nationell testning och smittspårning och överenskommelsen om vaccinering mot covid-19. Utöver det har regeringen och SKR träffat flera tilläggs- och ändringsöverenskommelser för dessa överenskommelser. Två tilläggs- och en ändringsöverenskommelse har träffats mellan regeringen och SKR när det gäller överenskommelsen om ökad nationell testning och smittspårning. Tilläggen handlar om att inkludera antigentester och tillfrisknandebevis i ersättningsmodellen. Ändringsöverenskommelsen innebär att datumet för slutjustering och utbetalning av medel ändras.

Den ursprungliga överenskommelsen om genomförande av vaccinering mot covid-19 har ändrats vid två tillfällen. Dessutom har parterna träffat en tilläggsöverenskommelse. Justeringarna gäller till exempel målsättningen om hur många som ska vara vaccinerade vid en viss tidpunkt, vaccinationsbevis samt ökat fokus på riktade informationsinsatser.

Inga nya samordnare under 2021

En nationell samordnare är en person som är utsedd av regeringen och som verkar utanför myndighetsstrukturerna för att genomföra regeringens politik. Regeringen använder sig av nationella samordnare när det är många aktörer som måste samlas för att lösa komplexa problem. Nationella samordnare kan också vara ett flexibelt sätt för regeringen att kraftsamla kring en akut situation. Våra kartläggningar från tidigare år har visat att nationella samordnare har varit vanliga framför allt inom Socialdepartementets och Näringsdepartementets områden.

Regeringen har inte utsett någon ny nationell samordnare under 2021 som har påverkat kommunsektorn. Under 2020 tillsattes fem nya nationella samordnare och året dessförinnan tillsattes en.

Den nationella vaccinsamordnare som regeringen tillsatte under 2020 har fått ett väsentligt förändrat uppdrag under 2021. Regeringen har förlängt uppdraget och har förändrat dess inriktning. Samordnaren ska nu verka för att säkra Sveriges tillgång till vaccin mot covid-19, bland annat genom EU-gemensamma förhandlingar.[27]

Strategier, handlingsplaner och handlingsprogram

Nationella inriktningsdokument är ett samlingsnamn för strategier, handlingsplaner och handlingsprogram. De är dokument där regeringen meddelar vad den vill uppnå inom ett visst område. I vår kartläggning redovisar vi de dokument som kallas strategier och de som kallas handlingsplaner samlat.

Fem nya eller väsentligt förändrade strategier och handlingsplaner

Vår kartläggning visar att det har tillkommit fyra nya strategier eller handlingsplaner som påverkar kommuner och regioner under 2021, och att regeringen väsentligt förändrat en sådan strategi.

De nya strategierna är:

  • Nationell strategi för hållbar regional utveckling i hela landet 2021–2030. Strategin pekar ut inriktningen för regeringens mål om att möjligheterna till boende, arbete och välfärd ska vara likvärdiga i hela landet, kompetensförsörjning och kompetensutveckling i hela landet, innovation, förnyelse, entreprenörskap och företagande i hela landet, samt tillgänglighet i hela landet genom digital kommunikation och transportsystem.
  • Strategi för systematisk uppföljning av funktionshinderpolitiken under 2021–2023. Syftet med strategin är att följa upp funktionshinderspolitiken utifrån det nationella målet. Regioner och kommuner får stöd med till exempel kompetensöverföring, utveckling av uppföljningssystem och statistik om funktionshinder.
  • Handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Handlingsplanen riktar sig till flera aktörer, däribland kommuner och regioner. Det finns till exempel möjlighet att söka bidrag för att öka kunskapen om hbtqi-personers situation för att främja målgruppens rättigheter och möjligheter i kontakten med kommuner och regioner.
  • Cirkulär ekonomi – handlingsplan för omställning av Sverige. Handlingsplanen utgår från strategin för cirkulär ekonomi som regeringen beslutade om 2020. Handlingsplanen riktar sig bland annat till kommuners avfallshantering och upphandlingsorganisation. Handlingsplanen innehåller fler åtgärder som påverkar kommuner än tidigare handlingsplan, till exempel statsbidrag för att informera om nedskräpning.

Regeringen har också beslutat om att väsentligt förändra en strategi under 2021. Det gäller Strategin för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025. Den nya strategin bygger på en tidigare överenskommelse, men omfattar nu även narkotikaklassade förskrivna och icke-förskrivna läkemedel, en utvidgning av tobaksbegreppet till att även inkludera nikotinprodukter, samt spel om pengar. Det förebyggande arbetet, som både kommuner som regioner bedriver, har också lyfts fram tydligare än i den tidigare strategin.[28]

Regeringens uppdrag till myndigheter

I detta kapitel redovisar vi översiktligt de uppdrag som regeringen har gett till statliga myndigheter under 2021 som vi bedömer påverkar kommuner och regioner. Vi har kartlagt uppdrag som regeringen har gett till myndigheter genom särskilda regeringsbeslut och i myndigheternas regleringsbrev. Genom uppdrag till myndigheter kan regeringen påverka kommunsektorn indirekt.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Regeringen har under 2021 gett myndigheter drygt 150 uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner. Det är färre än förra året. En förklaring till det är att antalet uppdrag som regeringen har beslutat om med anledning av coronapandemin är färre 2021 än 2020.
  • De flesta av uppdragen handlar om att en myndighet ska kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet, eller att en myndighet på olika sätt ska sprida kunskap till kommuner eller regioner.
  • Socialstyrelsen är den myndighet som har fått flest uppdrag som påverkar kommunsektorn. Skolverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna är andra myndigheter som har fått många uppdrag. Sammanlagt har drygt 50 olika myndigheter fått uppdrag som påverkar kommuner och regioner.
  • Vi bedömer att ungefär en femtedel av uppdragen (33 stycken) är åtgärder som regeringen har beslutat om med anledning av coronapandemin.

Vi kartlägger uppdrag som påverkar kommuner och regioner

Regeringens uppdrag till myndigheter har överlag en begränsad styreffekt på kommuner och regioner, och det är ovanligt att enskilda uppdrag i sig får en stor påverkan på kommunsektorn. Däremot kan den samlade effekten av samtliga uppdrag tydligt påverka kommunsektorn. Vi har därför kartlagt uppdrag som vi bedömer på något sätt har en direkt påverkan på kommuner eller regioner.

Vi har kategoriserat de nya uppdragen utifrån på vilket sätt vi bedömer att de i första hand påverkar kommuner och regioner. Vi delar in uppdragen i följande kategorier:

  • kartläggning eller analys av en kommunal eller regional verksamhet
  • kunskapsspridning – att tillhandahålla kunskapsstöd, utbilda och samordna frågor
  • tillhandahålla operativt eller praktiskt stöd
  • fördela och följa upp statsbidrag
  • ta fram nya föreskrifter eller andra styrande kriterier
  • en kombination av flera åtgärder.

Kategorierna är breda, och innehåller insatser som påverkar kommunerna och regionerna i olika grad. Det betyder också att de har olika styreffekt.

Vi bedömer också vilka uppdrag som lägger särskild tonvikt vid samordning eller samverkan. Det kan handla om att en myndighet får i uppdrag att samordna berörda aktörer kring en viss fråga, eller att myndigheten ska genomföra uppdraget i samverkan med bland annat kommuner och regioner.

Drygt 150 uppdrag påverkar kommunsektorn

Vi bedömer att 106 av totalt cirka 430 särskilda regeringsuppdrag till myndigheter under 2021 påverkar kommuner och regioner. Vi bedömer även att 47 nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev påverkar kommuner och regioner.[29]

Antalet uppdrag som påverkar kommuner och regioner har minskat i jämförelse med 2020, då vi bedömde att nästan 180 uppdrag påverkade kommuner och regioner. Jämfört med åren dessförinnan har antalet uppdrag ökat. Men uppgifterna är inte helt jämförbara över tid, eftersom vi i samband med 2020 års kartläggning förändrade hur vi bedömer uppdrag. Från och med 2020 tar vi endast med uppdrag som vi bedömer har en direkt påverkan på kommuner och regioner, vilket innebär att antalet uppdrag som vi bedömer påverkar kommunsektorn blir färre.

Regeringen har gett uppdrag som vi bedömer påverkar kommunsektorn till ett stort antal myndigheter (52 stycken) och inom nästan samtliga politikområden. Nästan hälften av de nya uppdragen kommer från Socialdepartementet.

Uppdragen handlar oftast om att analysera en kommunal eller regional verksamhet eller att sprida kunskap

De uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner handlar för det mesta om att en myndighet ska kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet. Det är sammanlagt 51 uppdrag som hör till den kategorin. Nästan lika många uppdrag handlar om att en myndighet ska sprida kunskap till kommunsektorn.

Tabell 4. Antal uppdrag till myndigheter som påverkar kommuner och regioner 2021, efter uppdragstyp. Uppdragen är både särskilda uppdrag och uppdrag i regleringsbrev

Kategori

Antal uppdrag totalt

Kartläggning eller analys av en kommunal eller regional verksamhet

51

Kunskapsspridning (tillhandahålla kunskapsstöd, utbilda, samordna
m.m.)

45

Fördela och följa upp statsbidrag

14

Tillhandahålla operativt/praktiskt stöd

13

Ta fram nya föreskrifter eller andra styrande kriterier

4

Kombination av flera

26

Summa totalt

153

Källa: Ärendeförteckningar till regeringssammanträden under 2021 på regeringens webbplats, information om uppdragen på regeringens och myndigheternas webbplatser. Myndigheternas regleringsbrev för 2021, inklusive ändringsbeslut.

I de uppdrag som handlar om att kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet är det vanligt att myndigheterna också ska lämna förslag på åtgärder. Ett antal myndigheter har till exempel fått i uppdrag att gemensamt redovisa en lägesbild över illegal avfallshantering samt lämna förslag på åtgärder för att förebygga och förhindra brottslighet inom avfallsområdet.[30] Ett annat exempel är Statskontorets uppdrag att kartlägga och analysera de administrativa kostnader för kommuner och regioner som följer av den statliga styrningen som riksdagen, regeringen och de statliga myndigheterna utövar inom kommunala verksamhetsområden. Statskontoret ska inom ramen för uppdraget föreslå åtgärder som staten kan genomföra för att minska dessa kostnader.[31]

De uppdrag som handlar om kunskapsspridning innebär ofta att en myndighet ska ta fram ett kunskaps- eller informationsmaterial till kommunala eller regionala verksamheter. De kan även handla om att en myndighet ska utbilda personal inom en kommunal eller regional verksamhet, eller ta fram en vägledning som är riktad mot kommuner eller regioner. Regeringen har till exempel gett i uppdrag till Boverket att ta fram en vägledning för vilka uppgifter som bör finnas på en kommuns webbplats när en kommun tar fram en detaljplan.[32]

30 uppdrag har särskilt tonvikt på samordning eller samverkan

Vi har identifierat totalt 30 uppdrag under 2021 där regeringen har lagt särskild tonvikt på att en myndighet ska samordna berörda aktörer inom ett område eller samverka med kommuner och regioner. Regeringen har till exempel gett i uppdrag till länsstyrelserna att se till att kommuner samverkar för att motverka att kommuner aktivt arbetar för att personer med ekonomiskt bistånd ska bosätta sig i någon annan kommun, så kallad social dumpning. Länsstyrelsen i Östergötlands län har fått ansvar att samordna uppdraget.[33]

Socialstyrelsen har fått flest uppdrag

Socialstyrelsen är den myndighet som har fått flest regeringsuppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner (totalt 35 uppdrag). Så har det även sett ut i tidigare års kartläggningar. De flesta av myndighetens uppdrag är av utredande karaktär. Ett exempel är att myndigheten ska kartlägga och analysera hur hälso- och sjukvården samt socialtjänsten uppfyller behov som är specifika för adopterade.[34] Socialstyrelsen har även fått flera uppdrag som handlar om att sprida kunskap samt om att fördela och följa upp statsbidrag.

I likhet med föregående år har även Skolverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna fått många uppdrag under 2021 som påverkar kommunsektorn. Skolverkets uppdrag handlar i de flesta fall om att myndigheten ska sprida kunskap till aktörer inom skolans område. Majoriteten av uppdragen till Folkhälsomyndigheten handlar om att de ska genomföra olika åtgärder på grund av coronapandemin. Länsstyrelserna har fått många olika typer av uppdrag, bland annat utredande och stödjande uppdrag. Övriga myndigheter har fått enstaka eller ett fåtal uppdrag var.

Tabell 5. Antal särskilda regeringsuppdrag och uppdrag i regleringsbrev som påverkar kommuner och regioner, uppdelat per myndighet

Myndighet

Antal uppdrag totalt

Socialstyrelsen

35

Statens skolverk

15

Folkhälsomyndigheten

15

Länsstyrelserna

14

Övriga myndigheter

74

Summa totalt

153

Källa: Ärendeförteckningar till regeringssammanträden under 2021 på regeringens webbplats, information om uppdragen på regeringens och myndigheternas webbplatser. Myndigheternas regleringsbrev för 2021, inklusive ändringsbeslut.

Regeringen har även gett ett flertal gemensamma uppdrag till myndigheter. Ett exempel är uppdraget till Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården om att sprida en strategi för att minska grovt våld i kriminella miljöer till fler orter i Sverige.[35]

Färre uppdrag med anledning av pandemin jämfört med förra året

Vi bedömer att regeringen under 2021 har gett totalt 33 uppdrag till myndigheter med anledning av pandemin. Det är lite drygt en femtedel av samtliga regeringsuppdrag som vi har bedömt påverkar kommuner och regioner.

Regeringen har i år gett färre uppdrag med anledning av pandemin än den gjorde 2020. Under 2020 bedömde vi att ungefär en tredjedel av samtliga uppdrag som påverkade kommunsektorn var sådana som regeringen beslutat om med anledning av pandemin. Totalt rörde det sig om 60 uppdrag.

Regeringen har gett flest uppdrag som är kopplade till coronapandemin till Folkhälsomyndigheten. De har fått 9 av de totalt 33 uppdragen under 2021. Även Socialstyrelsen har fått många uppdrag som har att göra med pandemin.

Många uppdrag handlar om att samla kunskap eller stödja kommunsektorn

Många av de uppdrag som regeringen har beslutat om med anledning av pandemin handlar om att en myndighet ska kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet för att öka regeringens kunskap. Socialstyrelsen har exempelvis fått i uppdrag att analysera utvecklingen av nya, förändrade och utökade vårdbehov inom hälso- och sjukvården som uppstått som en konsekvens av coronapandemin.[36]

Det finns även många uppdrag som handlar om att en myndighet ska stödja kommuner och regioner i deras hantering av coronapandemin. Länsstyrelserna har till exempel fått i uppdrag att tillsammans med Folkhälsomyndigheten redovisa och vidareutveckla formerna för hur regionala och lokala aktörer kan samverka inför eventuella smittutbrott av covid-19. Myndigheterna ska löpande se till att bland annat de regionala smittskyddsenheterna och kommunerna inom respektive län har en gemensam lägesbild när det gäller smittspridningen.[37]

Ett antal uppdrag handlar om att en myndighet ska granska hur olika aktörer har bedrivit sin verksamhet med anledning av pandemin. Ett sådant exempel är Skolinspektionens uppdrag att granska den fjärr- och distansundervisning som skolor har bedrivit med anledning av coronapandemin.[38]

Statliga myndigheters styrning

I detta kapitel redovisar vi hur många statliga myndigheter som styr kommuner och regioner, vilka styrmedel de använder samt hur deras styrning har förändrats under 2021. I bilaga 7 redovisar vi också vilka dessa myndigheter är.

När staten vill påverka kommunsektorn gör den ofta det genom de statliga myndigheterna. Myndigheterna kan till exempel utfärda föreskrifter, utöva tillsyn, eller ta fram stöd och vägledningar som berör kommunala verksamheter. Det är regeringen som bestämmer ramarna för hur myndigheterna styr kommunsektorn och vilka uppgifter som myndigheterna har. Regeringen gör det genom bemyndiganden, instruktioner och regleringsbrev. Men myndigheterna är ofta relativt fria att själva bestämma hur de ska styra inom de givna ramarna.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Totalt 40 statliga myndigheter styr kommuner och regioner.
  • Alla kommunala verksamhetsområden påverkas av styrning från flera olika myndigheter.
  • Myndigheterna styr kommunsektorn med både tvingande styrmedel som föreskrifter och tillsyn, samt med mjukare styrmedel som stöd och vägledningar.
  • 34 myndigheter har förändrat sin styrning av kommunsektorn under 2021. Det kan till exempel handla om att de har tagit fram nytt stödmaterial eller att de har beslutat om en ny föreskrift.

Det är 40 myndigheter som styr kommuner och regioner

Av de 104 statliga myndigheter som vi frågat säger 40 att de utövar någon form av styrning över verksamheter i kommuner eller regioner.[39] Det framgår av Statskontorets enkätundersökning hösten 2020. Alla dessa utövar styrning över verksamheter som kommunerna ansvarar för, och 23 av myndigheterna utövar dessutom styrning över verksamheter som regionerna ansvarar för.

I bilaga 7 finns en förteckning över vilka myndigheter som styr med respektive styrmedel, och en förteckning över vilka förändringar i myndigheternas styrning som skett under 2021.

Alla kommunala verksamhetsområden styrs av flera myndigheter

Kommunala verksamhetsområden hanterar styrning från flera olika myndigheter (tabell 6). Myndigheterna använder sig av olika typer av styrmedel. Det innebär att kommunsektorns verksamheter måste förhålla sig till olika typer av styrsignaler från flera olika håll.

Tabell 6. Antal statliga myndigheter som uppger att de styr kommunsektorn med olika styrmedel 2020

Verksamhetsområden  

Rätt att
utfärda
före-
skrifter

Tillsyn

Stats-
bidrag

Allmänna
råd

Stöd &
vägledning

Totalt antal
myndigheter
som styr

Skola, bibliotek och
samhällsorientering  

5

2

6

3

8

11

Hälso- och sjukvård 

6

4

4

4

6

11

Social omsorg 

2

2

4

3

7

11

Plan- och byggfrågor 

4

2

3

3

6

9

Hälso- och miljöskydd 

8

5

4

5

7

11

Renhållning och
avfallshantering 

3

4

3

4

5

7

Räddningstjänst och
krisberedskap 

4

3

2

3

8

9

Kollektivtrafik och
övrig transport
infrastruktur 

3

1

3

1

4

6

Mottagning av
ensamkommande barn
& vissa nyanlända 

3

1

2

0

5

5

Regional utveckling 

2

0

3

1

3

6

Annat 

12

6

10

0

15

21

Totalt 

25

15

20

13

34

40

Anmärkning: I denna tabell har länsstyrelserna räknats som en enda myndighet. Många myndigheter utövar flera typer av styrning, ibland inom flera områden. Totalsiffrorna anger antalet unika myndigheter. 

Källa: Statskontorets enkät hösten 2020 samt kompletterande uppgifter från Statskontorets enkät våren 2018.  

Myndigheterna styr kommunsektorn på olika sätt

Myndigheterna använder en rad olika styrmedel för att styra kommuner och regioner (se bilaga 7). De flesta myndigheter som styr kommuner och regioner har flera uppgifter, och kombinerar tvingande styrning med mjukare styrmedel som exempelvis stöd och vägledningar.

Flera myndigheter utövar tvingande styrning, som att utfärda föreskrifter eller utöva tillsyn över verksamheter i kommuner och regioner. I Statskontorets enkätundersökning från 2020 svarade 25 myndigheter att de utfärdade sådana föreskrifter, och 15 myndigheter att de utövar tillsyn över verksamheter i kommuner och regioner.

Myndigheterna utövar också icke-bindande styrning. Totalt 20 myndigheter svarade i undersökningen 2020 att de fördelar statsbidrag till kommuner och regioner. Något färre myndigheter (13 stycken) svarade att de gav ut allmänna råd till kommunsektorns verksamheter. Därutöver svarade totalt 34 myndigheter att de ger ut stöd och vägledningar riktade mot kommunsektorn. Denna typ av mjukare styrning kan vara exempelvis nationella riktlinjer och handböcker.

Ett fåtal myndigheter använder sig av samtliga styrmedel. Det gäller till exempel Boverket, Havs-och vattenmyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och Naturvårdsverket. Även vissa länsstyrelser använder sig av alla de styrmedel som ingick i vår enkätundersökning.

Det är 34 myndigheter som har förändrat sin styrning av kommunsektorn under 2021

Totalt uppger 34 myndigheter att de har förändrat sin styrning av kommuner och regioner i något avseende under 2021. Om vi bortser från länsstyrelserna är det 24 myndigheter som säger att de gjort sådana förändringar.

De flesta förändringar handlar om att myndigheterna har tagit fram nya stöd och vägledningar som riktar sig till kommunsektorn. Det gäller för 21 myndigheter (tabell 7). De flesta av myndigheterna har tagit fram flera nya stöd eller vägledningar. Ett exempel på ett nytt stöd som riktar sig till kommunsektorn är Skolverkets stöd för skolchefer och rektorer för att de ska kunna följa upp hur pandemin har påverkat verksamheten.[40] Ett annat exempel är Naturvårdsverkets vägledning om definitionen av kommunalt avfall.[41]

Tabell 7. Nya och väsentligt förändrade styrmedel under 2021 (antal myndigheter)

Styrmedel

Har utfärdat eller
tagit fram nya

Har väsentligt
förändrat i befintliga

Har upphävt

Föreskrifter

13

9

7

Allmänna råd

3

3

-

Stöd och vägledning

21

9

-

Anmärkning: Länsstyrelserna är inkluderade som enskilda myndigheter i tabellen.

Källa: Statskontorets enkät hösten 2021.

Sammanlagt säger 17 myndigheter att de har tagit fram nya föreskrifter eller väsentligt förändrat befintliga föreskrifter under 2021. De flesta har utfärdat eller ändrat flera föreskrifter. Till exempel har Skolverket tagit fram eller förändrat 57 föreskrifter. De handlar exempelvis om ämnesplaner i gymnasieskolan. Socialstyrelsen, Naturvårdsverket och övriga länsstyrelser har också tagit fram flera nya eller ändrat i befintliga föreskrifter.

Det har även skett förändringar när det gäller myndigheternas bemyndiganden att utfärda föreskrifter under 2021. Totalt elva myndigheter, varav fyra länsstyrelser, säger att de har fått nya bemyndiganden att utfärda föreskrifter under 2021. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har till exempel fått ett nytt bemyndigande att utfärda föreskrifter när det gäller de handlingsprogram för att förebygga olyckor som kommuner ska ta fram enligt 3 kap. 3 och 8 §§ i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.[42] Länsstyrelserna har fått nya bemyndiganden utifrån lagen (2021:4) och förordningen (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.

Fyra myndigheter säger att de har fått ett förändrat bemyndigande att utfärda föreskrifter under 2021. Till exempel har regeringen förändrat Boverkets bemyndigande utifrån plan- och byggförordningen (2011:338) att utfärda föreskrifter som förtydligar tillämpningen av regelverket om ärenden om lov, förhandsbesked och anmälan. Dessutom har fyra myndigheter haft bemyndiganden som har upphört under 2021.

Flera myndigheter har utvecklat sin verksamhet på ett sätt som påverkar kommunsektorn

Totalt 15 myndigheter svarar i vår enkät att de har genomfört någon form av utvecklingsarbete under 2021 som väsentligt påverkar deras styrning av kommuner eller regioner. Länsstyrelserna räknas i detta sammanhang som en enda myndighet. Med utvecklingsarbete menar vi att myndigheten utvecklar sitt eget arbete med till exempel tillsyn, uppföljning, utbetalning av statsbidrag eller andra styrmedel. Det kan till exempel handla om att de har ändrat arbetssätt, börjat använda nya digitala verktyg, eller på något annat sätt utvecklat de verktyg och metoder som myndigheten redan använder.

Ungefär hälften av myndigheterna som har bedrivit ett utvecklingsarbete beskriver att de har utvecklat sin tillsynsverksamhet eller vägledningar som rör tillsynen. En stor del av myndigheternas utvecklingsarbete handlar också om digitala verktyg och arbetssätt. Till exempel så beskriver Länsstyrelsen i Västra Götaland att de inom sitt tillsynsansvar som gäller alkohol och tobak har infört en e-tjänst för de beslut som kommuner tidigare behövt mejla in, inom ramen för ett nationellt arbete. Skolinspektionen beskriver att de har genomfört fler digitala distansinspektioner under 2021 än tidigare på grund av coronapandemin.

Tillsatta utredningar

I detta kapitel beskriver vi översiktligt de statliga utredningar som regeringen har tillsatt under 2021 och som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner. Att regeringen tillsätter en utredning innebär inte en direkt styrning av kommuner och regioner. Men de förslag som en utredning lämnar kan resultera i en direkt styrning av kommunsektorn, om förslagen förverkligas. Dessutom kan utredningar som behöver hämta in underlag från kommuner och regioner öka kommunsektorns börda att lämna uppgifter till staten.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Regeringen har tillsatt 30 utredningar under 2021 som rör statens styrning av kommuner och regioner. Det är färre än antalet utredningar som regeringen tillsatte under 2020.
  • Regeringen har tillsatt flest utredningar inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg samt inom skolområdet.
  • Regeringen har tillsatt två utredningar under 2021 med anledning av coronapandemin.

Regeringen har tillsatt 30 utredningar under 2021 som rör kommunsektorn

Vi har identifierat 30 statliga utredningar 2021 som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner.[43] Det är något färre än 2020, då vi bedömde att regeringen tillsatt 39 utredningar som påverkade kommunsektorn. Andelen utredningar som rör statens styrning av kommuner och regioner 2021 utgör ungefär en fjärdedel av det totala antalet utredningsdirektiv som regeringen beslutat om under året. Det är ungefär samma andel som under 2020.

Flest utredningsdirektiv kommer från Socialdepartementet

Flest direktiv för utredningar som rör statens styrning av kommunsektorn kommer från Socialdepartementet. Det kom även flera utredningsdirektiv från Justitiedepartementet, Utbildningsdepartementet och Finansdepartementet. Utredningarna har i genomsnitt knappt ett och ett halvt år på sig att genomföra uppdraget.

Tabell 8. Antal tillsatta utredningar 2021 som rör statens styrning av kommuner och regioner per departement

Departement

Antal utredningar

Socialdepartementet

11

Justitiedepartementet

6

Utbildningsdepartementet

5

Finansdepartementet

4

Näringsdepartementet

1

Miljödepartementet

1

Kulturdepartementet

1

Arbetsmarknadsdepartementet

1

Totalt

30

Källa: Genomgång av samtliga direktiv från 2021 som publicerats på https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/ och av samtliga ärendeförteckningar för regeringssammanträden under 2021.

De flesta av utredningarna har i uppdrag att analysera eller se över ett område eller ett regelverk

De flesta av de utredningar som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner ska analysera eller se över en kommunal eller regional verksamhet eller dess regelverk. Samtliga utredningar ska lämna förslag på åtgärder. Åtgärderna kan bland annat syfta till att förbättra olika verksamheters kvalitet, förenkla eller förtydliga regelverk, eller se över och förtydliga ansvarsförhållanden mellan olika aktörer inom ett område.

Regeringen har tillsatt flest utredningar inom områdena hälso- och sjukvård, social omsorg samt inom skolområdet. Men utredningarna handlar om många av de verksamhetsområden som kommuner och regioner helt eller delvis ansvarar för. Andra exempel på sådana verksamheter är plan- och byggfrågor, och brottsförebyggande arbete. Regeringen har dessutom tillsatt en utredning som ska främja så kallade försöksverksamheter i kommuner och regioner. Syftet med utredningen är att öka kommunernas och regionernas kapacitet att hantera de samhällsutmaningar de står inför, genom att till exempel identifiera nya sätt att samverka på eller bidra till att etablera nya arbetssätt.[44]

Många utredningar handlar om att analysera frågor inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg

Utredningarna inom Socialdepartementets område handlar uteslutande om att kartlägga eller analysera frågor inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg. En särskild utredare har till exempel fått i uppdrag att göra en översyn av regelverket som styr den psykiatriska tvångsvården och den rättspsykiatriska vården. Utredningen ska bland annat analysera om det finns behov av förändringar och förtydliganden av regelverket.[45] Ett annat exempel är en utredning som ska se över hur det går till när barn och unga placeras i familjehem, jourhem, stödboende och HVB-hem och föreslå åtgärder för att öka kvaliteten i den vården.[46]

Fem utredningar tillsatta inom skolområdet

Vi har identifierat fem statliga utredningar inom skolområdet. Ett exempel är en utredning som fått i uppdrag att föreslå åtgärder för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning.[47] Ett annat exempel är en utredning som ska ta ställning till om rätten att delta i utbildning i fritidshem bör utökas till att omfatta fler elever än vad som gäller i nuläget.[48]

Två utredningar är kopplade till pandemin

Vi bedömer att regeringen har tillsatt två statliga utredningar under 2021 som rör statens styrning av kommuner och regioner med anledning av coronapandemin.

En av utredningarna ska analysera och föreslå en funktion som ska ha ansvar för den nationella samordningen av Sveriges försörjningsberedskap. Försörjningsberedskap innebär samhällets förmåga att vid krig och kris kunna upprätthålla samhällsviktiga funktioner och förse befolkningen med nödvändiga varor och tjänster. Bakgrunden till utredningen är bland annat att coronapandemin har gjort behovet av att säkerställa försörjningsberedskap för fredstida kriser tydligare.[49] Kommuner och regioner är centrala aktörer när det gäller landets kris- och försörjningsberedskap.

Regeringen har även tillsatt en utredning som ska se över smittskyddslagen och analysera behovet av nya bestämmelser inför framtida pandemier. Utredningen ska även utreda frågor om smittbärarpenning och smittskydd för vissa grupper inom socialtjänsten. Syftet med utredningen är att dra lärdomar från de åtgärder som genomförts med anledning av coronapandemin, och att hitta möjliga lösningar inför eventuella framtida pandemier.[50]

Referenser

Finansutskottets betänkande. 2021/22:FiU1. Statens budget 2022 – Rambeslutet

Naturvårdsverket. (2021). Kommunalt avfall, vägledning. https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/avfall/kommunalt-avfall (Hämtad 2022-02-08)

Proposition 2019/20:105. Komvux för stärkt kompetensförsörjning.

Proposition 2020/21:1. Budgetpropositionen 2021. Utgiftsområde 25. Allmänna bidrag till kommuner.

Proposition 2020/21:99. Vårändringsbudgeten 2021. Utgiftsområde 16. Utbildning och universitetsforskning.

Skolverket. (2021). Koll på pandemins påverkan. https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/koll-pa-pandemins-paverkan (Hämtad 2022-02-08).

Statskontoret. (2014). Överenskommelser som styrmedel. (Om offentlig sektor)

Statskontoret. (2014:26). Informationsförsörjning om kommuner

Statskontoret. (2016:24). Statens styrning av kommunerna.

Statskontoret. (2018). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2017.

Statskontoret. (2019). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018.

Statskontoret (2019:2). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting – en analys.

Statskontoret (2020). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2019.

Statskontoret. (2021). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020.

Utbildningsdepartementet. (2021-11-09). Pressmeddelande. Nytt samlat förskolebidrag för mindre barngrupper och ökad kvalitet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/09/nytt-samlat-forskolebidrag-for-mindre-barngrupper-och-okad-kvalitet (Hämtad 2022-02-08).

Regeringsuppdraget

Bild. Regeringsuppdraget.

Bild. Regeringsuppdraget.

Bild. Regeringsuppdraget.

Bild. Regeringsuppdraget.

Bild. Regeringsuppdraget.

Metodbeskrivning

I denna bilaga redovisar vi hur Statskontoret har genomfört uppdraget att översiktligt redovisa den statliga styrningens utveckling under 2021.

Redovisning av lagar och förordningar

Enligt uppdraget ska Statskontoret redovisa nya eller väsentligt ändrade lagar och förordningar under 2021 som har betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter och funktionssätt. Vi har genomfört redovisningen i följande steg:

  1. Statskontoret har sammanställt en bruttolista över alla de regleringar som började att gälla under 2021 och som nämns i regeringens publikationer med viktigare lagar och förordningar[51] samt utgiftsområde 25 i budgetpropositionen för 2021.
  2. Statskontoret har bedömt om lagarna eller förordningarna har en betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt. Vi har bedömt detta mot bakgrund av vilka som är kommunernas och regionernas obligatoriska och frivilliga uppgifter och om ändringarna i regleringarna kan ha stor inverkan på dessa uppgifter, exempelvis genom att öka kostnaderna eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden (till exempel att det tillkommer nya krav på en verksamhet eller att kommuner och regioner ska utföra nya uppgifter).

I urvalet ingår inte nya och ändrade regleringar som endast innebär mindre ändringar och förtydliganden i sak, eller frågor av semantisk karaktär. Kartläggningen omfattar inte heller generella lagar och förordningar som gäller för kommunsektorn på grund av att de är arbetsgivare eller uppgiftslämnare. Det gäller till exempel skatte- och redovisningsregler samt regler om arbetsmiljö som gäller alla arbetsgivare på arbetsmarknaden.

För de regleringar som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorn har vi sammanställt information om:

  • regleringen är en ny eller ändrad lag eller förordning
  • regleringen härrör från EU
  • vilket departement och område som regleringen rör
  • hur regleringen påverkar kommunerna eller regionerna.

Om regleringarna är nya eller ändrade framgick redan i samband med insamlingen. Vi har hämtat in information om regleringen kommer från EU eller inte genom en sökning i bakomliggande förarbeten, exempelvis propositionen och lagrådsremissen. Beskrivningarna av regleringarna och hur de påverkar kommuner eller regioner har vi hämtat från regeringens publikationer, propositioner och lagrådsremisser.

Redovisning av statsbidrag till kommuner och regioner

Enligt uppdraget ska Statskontoret redovisa omfattningen och nivån på generella bidrag inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner. Vi ska också redovisa flera uppgifter om samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommuner och regioner: storlek, fördelning efter utgiftsområde, eventuellt slutår, typ av fördelningsnyckel, utbetalda medel på aggregerad nivå och för enskilda bidrag samt användningsområden för de riktade statsbidragen och eventuella villkor kopplade till dessa bidrag. Vi har använt flera källor för att kartlägga detta.

Uppgifter från ESV över nivåerna

Vi redovisar nivån på utbetalda statsbidrag utifrån uppgifter från Ekonomistyrningsverket (ESV) över medel från staten till kommuner och regioner (transfereringar) för såväl konsumtion som investeringar.

Anslagen i statens budget har grupperats till olika kategorier av statsbidrag

De uppgifter som vi har fått från ESV är fördelade på olika anslag inom olika utgiftsområden i statens budget. Vi har grupperat de utbetalda medlen till tre olika kategorier av statsbidrag, utifrån de olika anslagen och utgiftsområdena. Dessa tre kategorier är generella statsbidrag, kostnadsersättningar och riktade statsbidrag.

Generella statsbidrag får kommunerna och regionerna själva bestämma över vad de ska använda pengarna till. Riktade statsbidrag är i stället öronmärkta för vissa insatser eller en viss verksamhet. Det är frivilligt för kommunerna och regionerna att ansöka om eller ta del av de riktade statsbidragen. Kostnadsersättningar kan ses som riktade medel eftersom ersättningarna är för vissa insatser eller en viss verksamhet. Men till skillnad från de riktade statsbidragen är kommunerna och regionerna skyldiga att utföra eller tillhandahålla det som kostnadsersättningarna är till för, oavsett om de får någon ersättning eller inte.

Nedan redovisar vi vilka anslag som ingår i respektive kategori.

Generella statsbidrag: Alla anslag inom utgiftsområde 25 (Allmänna bidrag till kommuner). Denna kategori utgörs framför allt av medel som betalas ut och fördelas genom det kommunalekonomiska utjämningssystemet (anslag 1:1).

Kostnadsersättningar:

  • anslagen Länsstyrelserna m.m. och Åtgärder för nationella minoriteter inom utgiftsområde 1 (Rikets styrelse)
  • anslagen Ersättning för räddningstjänst m.m. och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inom utgiftsområde 6 (Försvar och samhällets krisberedskap)
  • anslaget Ersättningar och bostadskostnader inom utgiftsområde 8 (Migration)
  • anslagen Tandvårdsförmåner[52] (för statligt tandvårdsstöd, anslagspost 001), Bidrag för läkemedelsförmånerna, Bidrag till folkhälsa och sjukvård (för tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, del av anslagspost 001 och 015), Sjukvård i internationella förhållanden och Bidrag till utveckling av socialt arbete m.m. (för subventionering av familjehemsplaceringar, anslagspost 001) inom utgiftsområde 9 (Hälsovård, sjukvård och social omsorg)
  • anslagen Bidrag för sjukskrivningsprocessen (för försäkringsmedicinska utredningar, anslagspost 009) och Ersättning för höga sjuklönekostnader inom utgiftsområde 10 (Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning)
  • anslagen Etableringsåtgärder (för flyktingguider och familjekontakter, anslagspost 004) och Kommunersättningar vid flyktingmottagande inom utgiftsområde 13 (Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering)
  • anslagen Statligt stöd till särskild utbildning i gymnasieskolan, Bidrag till viss verksamhet inom skolväsendet m.m. (för skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd, anslagspost 003) och Ersättningar för klinisk utbildning och forskning inom utgiftsområde 16 (Utbildning och universitetsforskning)
  • anslaget Ersättning avseende icke statliga flygplatser (för beredskapsflygplatser, anslagspost 003) inom utgiftsområde 22 (Kommunikationer).[53]

Riktade statsbidrag: Alla andra anslag i statens budget som vi inte har nämnt under generella statsbidrag respektive kostnadsersättningar ingår i summan av de riktade statsbidragen.

Statsbudgetens totala utgifter

I rapporten jämför vi också de utbetalda statsbidragen till kommunerna och regionerna med statsbudgetens totala utgifter. Uppgifter över statsbudgetens totala utgifter har vi fått från ESV. Med statsbudgetens totala utgifter menar vi summan av utgiftsområdena 1–27. Vi har inte tagit med några andra utgifter eftersom vi bara vill ta med utgifter som bygger på att regeringen har gjort en fördelning av vad statens budget ska användas till inom och mellan utgiftsområdena.

Uppgifter från SCB över nivåerna i relation till kommunsektorns intäkter

Vi har använt oss av uppgifter från räkenskapssammandraget vid Statistiska centralbyrån (SCB) för att redovisa hur stor andel av kommunernas och regionernas intäkter som utgörs av statsbidrag. Dessa uppgifter finns inte tillgängliga för 2021 när rapporten publiceras och därför kan vi endast redovisa uppgifter för 2020. Uppgifterna i räkenskapssammandraget är bokföringsmässiga, vilket betyder att bidrag och ersättningar redovisas på det år som de har förbrukats. Det kan skilja sig från de uppgifter som vi har hämtat från ESV som är kassamässiga, vilket betyder att utbetalningar ett visst år kan vara för bidrag och ersättningar för ett annat åt.

För både kommuner och regioner utgörs de totala intäkterna i denna beräkning av verksamhetens intäkter (där även riktade statsbidrag och kostnadsersättningar ingår), skatteintäkter, finansiella intäkter, eventuella så kallade extraordinära intäkter och generella statsbidrag. De generella statsbidragen beräknas som generella bidrag från staten samt skillnaden mellan bidrag och avgifter i det kommunalekonomiska utjämningssystemet. I kategorin statsbidrag ingår inte bidrag från EU, bidrag för personlig assistans, posten ”övriga bidrag” eller momsersättningen. Vi räknar inte heller den kommunala fastighetsavgiften som statsbidrag i vår redovisning.

Uppgifter om samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar

Kartläggningen utgår från en förteckning över samtliga statsbidrag till kommunsektorn som konsulten EY tog fram på uppdrag av Statskontoret under 2018. Förteckningen bygger i sin tur på utbetalda transfereringar till kommuner och/eller regioner från olika anslagsposter i statens budget 2017. Statskontoret har sedan dess uppdaterat förteckningen med följande uppgifter: statsbidragens bidragsram, statsbidragens slutår, nya statsbidrag, väsentligt förändrade statsbidrag, upphörda statsbidrag, de riktade statsbidragens användningsområden och eventuella villkor kopplade till de riktade statsbidragen.

Uppdatering av statsbidragens bidragsramar

Vi har gått igenom regleringsbreven för 2021 på ESV:s webbplats för berörda anslag eller anslagsposter inom de olika utgiftsområdena i statens budget för att urskilja bidragens bidragsramar.

Uppdatering av statsbidragens slutår

Vi har angett slutår i de fall vi har kunnat utläsa det i budgetpropositionen för 2021 eller 2022, i det officiella dokument (överenskommelse, förordning eller särskilt regeringsuppdrag) som reglerar statsbidraget eller i några fall från information från myndigheters webbplatser.

Nya, upphörda och väsentligt förändrade statsbidrag 2021

Vi har gått igenom budgetpropositionen för 2021, vårändringsbudgeten 2021, höständringsbudgeten 2021 och de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram under 2021. Vi har också använt svaren från en enkät till ett urval av myndigheter för att få uppgifter om nya och upphörda statsbidrag under 2021. Vi beskriver vår enkät närmare nedan i ett eget delavsnitt. Vi har också fått uppgifter från vår genomgång av regleringsbreven för 2021 på ESV:s webbplats och vår genomgång av samtliga ärendeförteckningar till regeringssammanträdena under 2021 på regeringens webbplats.

Utifrån uppgifterna från ESV, budgetpropositionerna och enkätsvaren har vi gått igenom rättsdokument, regleringsbrev och olika myndigheters webbplatser. Där har vi fått fram ytterligare information om de berörda nya och väsentligt förändrade statsbidragen. Med väsentlig förändring menar vi exempelvis att bidragsramen för bidraget har ökat eller minskat relativt mycket jämfört med året innan eller att en befintlig statsbidragsförordning har utvidgats med nya bidrag eller användningsområden. Som utgångspunkt för vad som är en väsentligt förändrad bidragsram har vi använt oss av tumregeln att bidragen ska ha ökat eller minskat med minst 50 miljoner kronor och10 procent av bidragsramen.

Uppgifter om de riktade statsbidragens användningsområden

Vi har uppdaterat förra årets kartläggning av de riktade statsbidragens användningsområden genom att kategorisera de bidrag som har tillkommit under 2021 utifrån användningsområde. Uppgifter om bidragens användningsområde bygger på de dokument (förordning, överenskommelse eller regeringsbeslut) som reglerar de riktade statsbidragen.

Vi har använt samma kategorisering som vid förra årets kartläggning. Vi har således kategoriserat bidragen utifrån nio användningsområden:

  1. Bidrag för att förstärka viss kommunal verksamhet eller utveckla arbetssätt i en verksamhet
  2. Lönesatsningar
  3. Kompetensutveckling
  4. Bemanning
  5. Materiella resurser
  6. Bidrag specifika till ett område, men till flera insatser
  7. Ersättning för tillhandahållande av tjänst/service åt en specifik målgrupp
  8. Etablering av ny verksamhet och försöksverksamhet
  9. Kunskapscentrum och forskning

I likhet med förra året ger vi endast en grov uppskattning av hur många riktade statsbidrag det finns inom respektive kategori. Detta beror delvis på att det är svårt att dra skarpa gränser mellan olika användningsområden, och även på att många riktade statsbidrag kan användas till flera insatser. Därmed finns det ett visst tolkningsutrymme av hur vissa bidrag ska användas och vilket syfte de har.

Uppgifter om villkor för de riktade statsbidragen

Vi har kartlagt om det finns särskilda villkor kopplade till de riktade statsbidragen. Det handlar dels om krav på medfinansiering från den som söker bidraget, dels om krav på samverkan med andra aktörer. Uppgifter om eventuella villkor bygger på de dokument (förordning, överenskommelse eller regeringsbeslut) som reglerar de riktade statsbidragen.

Redovisning av överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

Enligt uppdraget ska Statskontoret även redovisa ny eller väsentligt förändrad styrning genom överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument. Våra definitioner av dessa begrepp finns i kapitel 5. Här beskriver vi vilken eller vilka metoder vi har använt för att få fram underlag om dessa styrmedel.

Överenskommelser

Vi har gått igenom styrelsebeslut på SKR:s webbplats samt sökt på avtal och överenskommelser på regeringens webbplats för att få fram uppdaterade uppgifter om vilka överenskommelser som har slutits under 2021, för vilken period dessa överenskommelser gäller, om de omfattar medel samt vilket departement som är ansvarigt. Därutöver har vi utifrån förra årets förteckning gått igenom vilka tidigare beslutade överenskommelser som även har gällt under 2021.

Nationella samordnare

Vi har gjort egna sökningar på regeringens webbplats och i budgetpropositionen för 2021 (sökord: samordnare, koordinator, förhandlingsperson) för att hitta nya eller förändrade uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner.

Nationella inriktningsdokument

Vi har gjort egna sökningar på regeringens webbplats och i budgetpropositionen för 2021 (sökord: handlingsplan, handlingsprogram, strategi) för att hitta nya nationella inriktningsdokument. För att ingå i vår sammanställning ska strategin eller handlingsplanen innehålla åtgärder som direkt rör kommuner och regioner. Dokumentet ska också ha dokumenterats i en proposition, riksdagsskrivelse, departementspromemoria eller något annat dokument som regeringen eller Regeringskansliet har offentliggjort. I urvalet ingår inte övergripande strategier som uttrycker en politisk vilja utan att nämna specifika åtgärder.

Redovisning av särskilda regeringsuppdrag och nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev

Enligt uppdraget ska vi redovisa regeringsbeslut om uppdrag till statliga myndigheter med betydande påverkan på kommuner och regioner. Uppdrag till myndigheter har överlag en begränsad styreffekt på kommuner och regioner, och det är ovanligt med enskilda uppdrag som i sig har en betydande påverkan på kommunsektorn. Däremot kan den samlade effekten av samtliga uppdrag tydligt påverka kommunsektorn. Vi har därför kartlagt uppdrag som vi bedömer på något sätt påverkar kommuner eller regioner direkt. Detta har vi gjort genom att kartlägga särskilda regeringsuppdrag och nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev.

Regeringsuppdrag enligt särskilt beslut är uppdrag som myndigheter får utanför sitt regleringsbrev. För att identifiera regeringsuppdrag enligt särskilt beslut har vi utgått från ärendeförteckningar till regeringssammanträdena som normalt hålls varje vecka, och som innehåller information om vilka ärenden som regeringen tänker behandla. Enstaka särskilda regeringsuppdrag återkommer varje år. Sådana uppdrag räknar vi inte som ny styrning och de ingår därför inte i vår kartläggning. Vi har dessutom inte inkluderat ändringar eller förlängningar av redan befintliga uppdrag.

Vi har även identifierat nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev. Vi har utgått från regleringsbreven för de myndigheter som i tidigare enkäter (våren 2016, 2018 eller hösten 2020) svarat att de utövar någon typ av styrning av den kommunala sektorn. I de fall det inte har framgått tydligt vilka uppdrag som är nya för året har vi jämfört regleringsbrevet med regleringsbrevet för året innan. Vi har inte inkluderat uppdrag som är för lika uppdrag från förra året, förutsatt att de inte har ändrats på så vis att det innebär en ny styrsignal riktad mot kommuner eller regioner. Vi har heller inte inkluderat mål och återrapporteringskrav från regleringsbreven.

Enkätundersökning till myndigheter om deras styrning

För att redovisa förändringar i myndigheternas styrning av kommuner och regioner under 2021 har vi genomfört en enkät. Enkäten skickades ut till de 57 myndigheter som i tidigare enkätutskick (hösten 2020) har svarat att de utövar styrning av kommuner och regioner.[54] Under 2021 har regeringen inte inrättat någon ny myndighet.

Vi genomförde årets enkätundersökning under november-december 2021. Totalt svarade 54 myndigheter på enkäten, vilket innebär en svarsfrekvens på 95 procent. Vi har med hjälp av tillgängliga registeruppgifter jämfört de myndigheter som har svarat på enkäten med de som inte har svarat för att se om de skiljer sig åt i några väsentliga avseenden (tabell b1).

Tabell b1. Bortfallsanalys

Antal i urval

Svarsfrekvens (%)

Små myndigheter (–99 åa)

9

100

Medel myndigheter (100–499 åa)

12

92

Stora myndigheter (500– åa)

21

100

Länsstyrelser

15

87

Totalt

57

95

Anmärkning: Myndigheterna är indelade efter antal årsarbetskrafter (åa).

Skillnaderna i svarsfrekvens utifrån storleksklass och typ av myndighet är små. Vi bedömer att bortfallet inte snedvrider resultaten.

I årets enkät valde vi att inte ännu en gång fråga efter myndigheternas roller, eftersom de rimligtvis inte förändras särskilt mycket mellan enskilda år. För att besvara frågan om vilka myndigheter som styr kommuner och regioner samt deras roller har vi använt resultaten från vår enkät från hösten 2020.

I en del sammanhang behandlar vi länsstyrelserna som en myndighet. Detta beror på att länsstyrelserna i flera fall har liknande roller och uppgifter, men agerar i olika delar av landet.

Redovisning av tillsatta utredningar

Vi har gått igenom samtliga ärendeförteckningar till regeringssammanträdena under 2021 och samtliga direktiv från 2021 som publicerats på www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv för att identifiera tillsatta utredningar som rör statens styrning av kommuner och regioner. Vi har kartlagt både nya utredningar och utredningar som det skett väsentliga förändringar i genom tilläggsdirektiv.

Kort om bedömningen av de olika styrmedlens påverkan på kommunsektorn

En central del av vårt uppdrag är att bedöma ifall olika styrsignaler har en betydande påverkan på kommuner och regioner. Vi har genomfört en sådan bedömning för de flesta av de styrmedel som vi har kartlagt: lagar och förordningar, nationella samordnare och inriktningsdokument, regeringsuppdrag till myndigheter och tillsatta utredningar.

Vi har utgått från flera källor för att bedöma hur styrmedlen påverkar kommunsektorn. Det kan till exempel vara bakomliggande propositioner, lagrådsremisser eller remissvar när det gäller lagar och förordningar, eller information på myndigheternas webbsidor när det gäller regeringsuppdrag till myndigheter.

Därutöver har vi diskuterat bedömningar såväl inom årets projektgrupp som med tidigare års projektgrupper för Statskontorets kartläggning av den statliga styrningen av kommunsektorn. Syftet med dessa diskussioner är att bedömningarna av vad betydande påverkan innebär ska bli så konsekventa som möjligt.

Lagar och förordningar

I denna bilaga redogör vi för lagar och förordningar som är nya och har börjat gälla 2021 (tabell b2) och väsentligt ändrade lagar och förordningar som har börjat gälla 2021 (tabell b3).

Tabell b2. Nya lagar och förordningar med betydande påverkan på kommuner och regioner som har börjat gälla under 2021

Lag/förordning

Departement

Hur regleringen påverkar kommun-
sektorn

Åtgärd till följd
av pandemin
(reglering
upphör1)

Förordning (2020:1202)
om stöd för gröna och
trygga samhällen

Finans

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner eller andra fastighetsägare
för att långsiktigt främja stadsgrönska
och ekosystemtjänster i områden med
socioekonomiska utmaningar i städer
och tätorter.

Förordning (2021:820)
om tillfälligt statsbidrag
för kommunala åtgärder
för en ekonomi i balans

Finans

Ett nytt riktat statsbidrag införs till
kommuner och regioner med svag
ekonomi för att vidta åtgärder i syfte
att främja en ekonomi i balans och en
god ekonomisk hushållning hos
mottagaren. Statsbidraget betalas ut
från och med 2022.

Förordning (2021:664)
om stöd till energi
effektivisering i
flerbostadshus

Finans

Ett nytt riktat statsbidrag infördes från
och med oktober 2021 för
energieffektiviseringsåtgärder i
flerbostadshus. Bidraget gick bland
annat till kommuner. Bidraget
upphörde vid utgången av 2021.

Lag (2020:616) om
verkställighet av
ungdomsövervakning,
förordning om
verkställighet av
ungdomsövervakning

Justitie

Införandet av ungdomsövervakning
innebär en ny uppgift för
kommunerna. Socialnämnden ska utse
en särskild handläggare för den unge
under verkställigheten. De ska också
samverka med Kriminalvården i
planering och uppföljning av
verkställighetsplanen.

Lag (2020:1173) om vissa
utsläpp av växthusgaser,
förordning (2020:1180)
om vissa utsläpp av
växthusgaser

Miljö

Ändringarna förväntas innebära
konsekvenser för kommunala bolag
eller kommuner som bedriver
utsläppshandelsrelaterad verksamhet i
förvaltningsform. I dessa fall kan
ändringsdirektivet innebära ökade
kostnader i form av höjda priser på
utsläppsrätter och ökad
administration.

Lag (2021:363) om
estetiska kirurgiska
ingrepp och estetiska
injektionsbehandlingar,
förordning (2021:367)
om estetiska kirurgiska
ingrepp och estetiska
injektionsbehandlingar

Social

Den nya lagen och förordningen
innebär bl.a. att kommunernas tillsyn
över verksamheter som erbjuder bl.a.
fillerbehandlingar kommer att övergå
till Inspektionen för vård och omsorg.

Förordning (2021:313)
om statsbidrag för att
främja ett hållbart
arbetsliv inom vård och
omsorg

Social

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner och regioner för insatser
som bidrar till att främja ett hållbart
arbetsliv för personal inom hälso- och
sjukvårdsverksamhet samt social
tjänstverksamhet avseende omsorg
om äldre personer (återhämtnings
bonusen).

Lagen (2018:1212) om
nationell läkemedelslista,
förordningen (2021:67)
om nationell läke
medelslista

Social

Regleringen innebär att en ny nationell
läkemedelslista införs. För regioner
och andra vårdgivare innebär det
initialt att investeringar behöver göras
i form av systemanpassningar, främst
när det gäller journalmoduler som
används för ordination och
förskrivning av läkemedel.

Lag (2021:4) om särskilda
begränsningar för att
förhindra spridning av
sjukdomen covid-19,
förordning (2021:8) om
särskilda begränsningar
för att förhindra
spridning av sjukdomen
covid-19

Social

Begränsningsförordningen bemyndigar
kommuner att meddela föreskrifter
om förbud mot att vistas på särskilt
angivna platser, om det på platsen
finns en påtaglig risk för trängsel.
Därutöver kan verksamheter som
kommuner och regioner bedriver
komma att åläggas krav på
smittskyddsåtgärder med stöd av
covid-19-lagen. Detta har inverkan på
den kommunala självstyrelsen.

Ja (2022-05-31)

Förordning (2021:18) om
statsbidrag för utveckling
av den prehospitala
akutsjukvården för
patienter med psykisk
ohälsa

Social

Ett nytt riktat statsbidrag till regioner
med syfte att stimulera och främja
verksamhet som utvecklar effektiva
och kvalitativa regionala prehospitala
akutsjukvårdslösningar för patienter
med psykisk ohälsa eller suicidalitet.

Förordning (2021:454)
om försöksverksamhet
med anställning under
viss utbildning i svenska
som andraspråk

Utbildning

Den nya regleringen innebär ett
förtydligande av uppgifter som
kommunerna redan har, men
förväntas innebära att huvudmän i
högre grad uppmärksammar
huvudmännens ansvar för att lärare
och andra anställda hos utbildnings
anordnare som bedriver skol
verksamhet på entreprenad får
förutsättningar att delta i
kompetensutveckling.

Förordning (2021:237)
om statsbidrag för
främjande av forskning
och utvecklingsarbete i
skolväsendet

Utbildning

Ett nytt riktat statsbidrag till bl.a.
kommunala skolhuvudmän med syfte
att främja forskning och utvecklings
arbete i skolväsendet.

Förordning (2021:151)
om statsbidrag för
fortbildning av
förskollärare

Utbildning

Ett nytt riktat statsbidrag till bl.a.
kommunala skolhuvudmän med syfte
att kompetensutveckla förskollärare
som undervisar i förskoleklass.

Förordning (2021:316)
om statsbidrag till
huvudmän för
förskoleklasser och
grundskolor med
socioekonomiska
utmaningar

Utbildning

Ett nytt riktat statsbidrag till bl.a.
kommunala skolhuvudmän för
åtgärder för förbättrad arbetsmiljö och
förbättrade arbetsvillkor för lärare i
skolenheter med förskoleklass eller
grundskola med socioekonomiska
utmaningar.

Förordning (2021:848)
om statsbidrag för
kvalitetshöjande åtgärder
inom förskolan

Utbildning

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner för insatser som syftar till
kvalitetshöjande åtgärder i förskolan.
Statsbidraget betalas ut från och med
2022.

Förordning (2021:744)
om statsbidrag för
kartläggning och
validering inom
kommunal
vuxenutbildning

Utbildning

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner med syfte att stimulera
utvecklandet av kartläggning och
validering inom ramen för
yrkesutbildning inom kommunal
vuxenutbildning för att öka antalet
valideringar som genomförs och därigenom förbättra möjligheterna för
studerande att genomgå
kompletterande utbildning.

1 Vår kartläggning omfattar beslut till och med 2020-12-31. Riksdag och regering kan ha fattat beslut om att förlänga giltigheten för lagen eller förordningen efter detta.

Anmärkning: I vår redovisning ingår endast de regleringar som vi bedömer har betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt, till exempel genom att de kan öka kostnaderna eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden. I vårt urval ingår därmed inte exempelvis nya och förändrade regleringar som endast innebär mindre förändringar, förtydliganden i sak eller frågor av semantisk karaktär. Bilaga 2 beskriver våra definitioner och avgränsningar närmare.

Källa: Dokumentstudier, av bland annat Regeringskansliets publikationer Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2020/2021, halvårsskiftet 2021 och årsskiftet 2021/2022.

Tabell b3. Väsentliga förändringar i lagar och förordningar under 2021 med betydande påverkan på kommuner och regioner

Lag/förordning

Departe-
ment

Hur regleringen påverkar
kommunsektorn

Åtgärd till
följd av
pandemin

SFS-nummer

Socialtjänstlagen
(2001:453),
offentlighets- och
sekretesslagen
(2009:400),
patientsäkerhetslagen
(2010:659), hälso- och
sjukvårdslagen
(2017:30), socialtjänst
förordningen (2001:937)

Arbets
marknad

Ändringarna innebär bland
annat nya krav på att social
nämnden ska verka för att
personer som utsätter andra för
våld ska ändra sitt beteende.
Även regionerna får nya
skyldigheter att särskilt beakta
barns behov av information, råd
och stöd.

2021:645–649

Plan- och bygglagen
(2010:900)

Finans

Ändringen innebär en ny uppgift
för kommunerna att i ett positivt
planbesked redovisa vilket
planeringsunderlag som kan
behövas vid detaljplaneläggning,
om en planintressant har begärt
det.

2021:752

Folkbokföringslagen
(1991:481), lagen
(1998:527) om det
statliga personadress
registret, m.fl.

Finans

Ändringen i lagarna innebär att
det införs en skyldighet för
samtliga myndigheter, inklusive
kommunala, att underrätta
Skatteverket om det kan antas
att en uppgift i folkbokföringen
om en person som är eller har
varit folkbokförd är oriktig eller
ofullständig. Ändringarna kan
innebära visst merarbete och
vissa kostnader för kommunerna
inledningsvis.

2021:375–380

Lagen (2010:1011) om
brandfarliga och
explosiva varor,
förordningen
(2010:1075) om
brandfarliga och
explosiva varor, m.fl.

Justitie

Ändringarna innebär att
tillståndsprövningen som
kommuner beslutar om
explosiva varor blir mer
omfattande. Det sker bland
annat eftersom giltighetstiden
begränsas till högst tre år, vilket
förväntas leda till fler
ansökningar om förlängda
tillstånd. Kommunerna ska
vidare beakta fler aspekter vid
kravställningen på byggnader,
andra anläggningar och
anordningar.

2021:657–660

Lagen (2003:778) om
skydd mot olyckor,
förordningen (2003:789)
om skydd mot olyckor,
förordningen (2003:477)
om utbildning i skydd
mot olyckor och
förordningen
(2008:1002) med
instruktion för
Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap

Justitie

Ändringen innebär en starkare
statlig styrning av kommunernas
förebyggande verksamhet och
räddningstjänst genom ett nytt
nationellt mål för den före
byggande verksamheten.
Kommunerna får nya
skyldigheter, bland annat att ta
fram förebyggande och upprätt
hålla en övergripande ledning av
räddningstjänsten. Samtidigt får
MSB utökad föreskriftsrätt och
möjlighet att förelägga
kommunerna att avhjälpa
brister.

2020:882–885

Föräldrabalken,
äktenskapsbalken,
rättegångsbalken och
offentlighets- och
sekretesslagen
(2009:400)

Justitie

Ändringarna innebär förändrade
uppgifter för kommunerna i och
med att barnens rätt till
delaktighet tydliggörs i föräldraalken och socialnämnden ges
möjlighet att höra ett barn utan
vårdnadshavares samtycke och
närvaro.

2021:528–
529,
2021:532–533

Lagen (2014:799) om
sprängämnesprekursorer
m.fl.

Justitie

Ändringarna innebär bland
annat att kommunernas
tillsynsansvar utökas till att
också omfatta enskilda.
Kommunerna har möjlighet att
ta ut avgifter för den kostnad
som den utökade tillsynen
innebär.

2020:860–861

Säkerhetsskyddslagen
(2018:585) med flera
lagar och förordningar

Justitie

Ändringarna innebär bland
annat att kommunerna och
regionerna, i likhet med andra
verksamhetsutövare, får
utvidgade krav på att exempelvis
ingå säkerhetsskyddsavtal och
göra särskilda säkerhetsskydds
bedömningar. Ändringarna kan
därmed leda till ökade kostnader
och administrativa bördor för
kommunsektorn.

2021:952–965

Förordning om ändring i
förordningen
(2010:1770) om
geografisk
miljöinformation

Miljö

Ändringen av förordningen
innebär att kommuner får ett
nytt informationsansvar som
innefattar skyldigheten att
tillgängliggöra detaljplaner och
planbeskrivningar enligt PBL.

2020:905

Miljöbalken

Miljö

Ändringarna innebär bland
annat att kommunerna ska få
meddela föreskrifter om att
renhållningsavgift ska betalas för
åtgärder som kommunen vidtar i
syfte att informera hushåll och
verksamhetsutövare som
producerar avfall som
kommunen ansvarar för om
avfallshantering.

2021:881

Livsmedelslagen
(2006:804), lagen
(2006:805) om foder och
animaliska biprodukter,
lagen (2009:1424) om
kontroll av skyddade
beteckningar på
jordbruksprodukter och
livsmedel m.fl.

Näring

Ändringarna innebär bland
annat att kommunerna, i
egenskap av kontrollmyndighet,
får nya befogenheter att göra
inköp av livsmedel, jordbruks
produkter, foder och animaliska
biprodukter under dold
identitet.

2021:167–175

Lagen (2018:1996) om
ändring i patient
säkerhetslagen
(2010:659), lagen
(2020:311) om ändring i
patientsäkerhetslagen
(2010:659), lagen
(2021:000) om ändring i
patientsäkerhetslagen
(2010:659) m.fl.

Social

Ändringarna innebär bland
annat att regionernas
skyldigheter förändras när
kravet på att anordna
bastjänstgöring införs, och
kravet på att tillhandahålla
platser för läkarnas allmän
tjänstgöring tas bort.

2018:1996–
1997,
2020:311–
312,
2020:1098–
1099,
2021:448–449

Hälso- och sjukvårds
lagen (2017:30) och
patientdatalagen
(2008:355)

Social

Regleringen innebär att
definitionen av primärvård
ändras. Ändringen innebär att
regionerna kan behöva styra om
vissa insatser så att de sker inom
primärvården. Samtidigt lättas
signeringskravet upp så att
journalanteckningar inte måste
signeras om det är obehövligt.

2020:1042–
1043

Lagen (2012:453) om
register över nationella
vaccinationsprogram

Social

Ändringen innebär att register
över nationella vaccinations
program ska utvidgas till att
även omfatta vaccinationer mot
sjukdomen covid-19. Sjukvårds
huvudmännen får ett nytt
åtagande att lämna uppgift om
vaccinationens dosnummer till
vaccinationsregistret.

Ja

2020:1194

Socialförsäkringsbalken
och lagen (1993:387) om
stöd och service till vissa
funktionshindrade

Social

Ändringarna innebär bland
annat en ny skyldighet för
kommunerna att informera
Inspektionen för vård och
omsorg när en enskild kan antas
bedriva verksamhet för
personlig assistans utan
tillstånd. Kommunerna blir också
skyldiga att informera den
assistansberättigade om att ett
tillstånd har dragits in.
Därutöver kan kommunernas
basansvar att anordna personlig
assistans aktualiseras oftare än
förut.

2021:877–878

Förordningar om
läroplaner för
grundskolan,
specialskolan,
sameskolan,
grundsärskolan,
gymnasieskolan,
vuxenutbildningen och
gymnasiesärskolan
(SKOLFS 2010:37,
2010:250, 2010:251,
2010:255, 2011:144,
2012:101 och 2013:148)

Utbildning

Ändringarna i läroplanerna
innebär att skolhuvudmän ska
undervisa mer återkommande i
sexualitet, samtycke och
relationer. Förändringarna avser
också att stärka skolans arbete
med att bekämpa heders
relaterat våld och förtryck, och
gymnasieskolans, gymnasie
särskolans och vuxen
utbildningens arbete med
jämställdhetsuppdraget.

SKOLFS 2021:5–11

Skollagen (2010:800),
skolförordningen
(2011:185)

Utbildning

Ändringarna innebär ett
förändrat ansvar för kommunala
skolhuvudmän i och med att en
rektor för sin skolenhet får
möjlighet att besluta att betyg
ska sättas från och med årskurs
4 i grundskolan, grundsärskolan
och sameskolan och från och
med årskurs 5 i specialskolan.
Huvudmännen får också i
uppgift att anmäla rektorns
beslut till Statens skolverk.

2021:191–192

Skollagen (2010:800),
förordningen om
vuxenutbildning
(2011:1108) och
förordningen (2016:937)
om statsbidrag för
regional yrkesinriktad
vuxenutbildning

Utbildning

Ändringarna innebär bland
annat att kommunerna får en ny
uppgift att genomföra prövning
för betyg inom komvux som
särskild utbildning.
Kommunerna har möjlighet att
täcka kostnaden för prövningen
genom att ta ut en avgift.

2020:447,
2021:96,
2021:101

Förordning (SKOLFS
2010:37) om läroplan för
grundskolan, förskole
klassen och fritids
hemmet, förordning
(SKOLFS 2011:118) om
kursplan i ämnet judiska
studier i grundskolan och
förordningen (SKOLFS
2010:261) om ämnes
planer för de gymnasie
gemensamma ämnena

Utbildning

Ändringarna innebär att
kursplanerna i grundskolan och
vissa ämnesplaner på gymnasial
nivå ändras med syfte att
kvaliteten och likvärdigheten i
undervisningen ska förbättras
och att betygen ska bli mer
rättvisande för eleverna.

2020:93–95,
2021:3–4

Anmärkning: I vår redovisning ingår endast de regleringar som vi bedömer har betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt, till exempel genom att de kan öka kostnaderna eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden. I vårt urval ingår därmed inte exempelvis nya och förändrade regleringar som endast innebär mindre förändringar, förtydliganden i sak eller frågor av semantisk karaktär. Bilaga 2 beskriver våra definitioner och avgränsningar närmare.

Källa: Dokumentstudier, av bland annat Regeringskansliets publikationer Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2020/2021, halvårsskiftet 2021 och årsskiftet 2021/2022.

Statsbidrag

I denna bilaga redogör vi för:

  • Utbetalda kostnadsersättningar och riktade statsbidrag per utgiftsområde under 2021 (tabell b4 och b5)
  • Antalet kostnadsersättningar och riktade statsbidrag per utgiftsområde (tabell b6)
  • Vilka statsbidrag som är nya (tabell b7), upphörda (b8) och väsentligt förändrade (b9) under 2021.

Tabell b4. Utbetalda kostnadsersättningar till kommuner respektive regioner inom olika utgiftsområden 2021 samt procentuell förändring 2020–2021

Kommuner

Regioner

Utgiftsområde

Miljoner
kronor
2021

Procentuell
förändring
2020–2021

Miljoner
kronor 2021

Procentuell
förändring
2020–2021

1. Rikets styrelse

83

-1

127

72

6. Försvar och samhällets krisberedskap

12

-15

8. Migration

1 059

-28

595

-30

9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg

429

50

33 742

6

10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom och
funktionsnedsättning

3 752

-31

831

-50

13. Jämställdhet och nyanlända
invandrares etablering

4 189

-38

235

-13

16. Utbildning och universitetsforskning

280

0

2 645

2

22. Kommunikationer

3

15

Totalsumma

9 806

-31

38 175

3

Anmärkning: Utbetalningarna ett visst år kan också gälla ersättningar och bidrag för andra år. Inom vissa utgiftsområden har det inte betalats ut några kostnadsersättningar till regioner. Siffrorna i tabellerna är avrundade. I utbetalda medel inom utgiftsområde 9 ingår en ny ersättning (subventionering av familjehemsplaceringar) som inte handlar om ekonomisk kompensation till följd av att staten har beslutat om en ny eller utökad skyldighet för kommunsektorn. Men vi bedömer ändå att den bör placeras inom kategorin kostnadsersättning eftersom det handlar om ersättning för specifika kostnader som kommunerna/regionerna har oavsett om de får ersättning från staten eller inte.

Källa: Uppgifter från Ekonomistyrningsverkets realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar till kommuner och regioner samt egna beräkningar.

Tabell b5. Utbetalda riktade statsbidrag till kommuner respektive regioner inom olika utgiftsområden 2021 samt procentuell förändring 2020–2021

 

Kommuner

Regioner 

Utgiftsområde

Miljoner
kronor
2021

Procentuell
förändring
2020–2021

Miljoner
kronor
2021

Procentuell
förändring
2020–2021

1. Rikets styrelse

0,05

-96

0,01

640

4. Rättsväsendet

22

103

0,4

0

5. Internationell samverkan

0,29

-61

0,4

100

6. Försvar- och samhällets krisberedskap

496

-7

64

1

7. Internationellt bistånd

1

-20

0

-100

8. Migration

45

101

0

0

9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg

12 841

128

48 186

92

10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom och
funktionsnedsättning

22

-11

809

1

13. Jämställhet och nyanlända invandrares
etablering

640

15

14

-22

14. Arbetsmarknad och arbetsliv

6 316

24

383

3

16. Utbildning och universitetsforskning

22 002

18

156

4

17. Kultur, medier, trossamfund och fritid

618

6

1 563

10

18. Samhällsplanering, bostadsförsörjning
och byggande

2

-91

0

0

19. Regional tillväxt

296

-2

419

20

20. Allmän miljö och naturvård

1 428

73

71

Inga medel 2020

21. Energi

157

7

9

-63

22. Kommunikationer

1 161

-31

5 189

50

23. Areella näringar, landsbygd och livsmedel

154

-5

3

-5

24. Näringsliv

144

51

113

11

Totalsumma

46 344

35

57 027

79

Anmärkning: Utbetalningarna ett visst år kan också gälla ersättningar och bidrag för andra år. Inom vissa utgiftsområden har det inte betalats ut några medel till regioner. Siffrorna i tabellen är avrundade. I beloppen ingår inte medel till andra aktörer som fristående skolhuvudmän, privata vårdgivare, SKR eller kommunala bolag eller organisationer såsom allmännyttiga bostadsföretag. I utbetalda medel inom utgiftsområde 10 och 14 ingår ersättningar som staten betalar ut till kommuner och regioner i form av arbetsgivare. Dessa skiljer sig lite från övriga riktade statsbidrag, men vi har valt att inkludera dem eftersom det handlar om medel för specifika ändamål och för att det sammantaget rör sig om stora belopp.

Statskontoret har gjort en mindre korrigering av den procentuella förändringen av bidragen till regioner inom allmän miljö och naturvård. Den skiljer sig därmed från den version som var publicerad mellan 28 mars 2022 och 8 juni 2022 på Statskontorets hemsida.

Källa: Uppgifter från Ekonomistyrningsverkets realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar till kommuner och regioner samt egna beräkningar.

Tabell b6. Antal kostnadsersättningar och riktade statsbidrag till kommuner respektive regioner efter utgiftsområde 2021

Utgiftsområde

Totalt
antal unika
statsbidrag

Kommuner

Regioner

Kostnads-
ersättningar

Riktade
statsbidrag

Kostnads-
ersättningar

Riktade
statsbidrag

1. Rikets styrelse

3

1

1

2

-

4. Rättsväsendet

2

-

2

-

1

6. Försvar och samhällets
krisberedskap

7

2

4

-

2

8. Migration

3

1

1

2

1

9. Hälsovård, sjukvård
och social omsorg

53

1

20

4

34

10. Ekonomisk trygghet
vid sjukdom och
funktionsnedsättning

3

1

1

2

1

13. Jämställdhet och
nyanlända invandrares
etablering

9

1

7

1

5

14. Arbetsmarknad och
arbetsliv

12

-

12

-

9

16. Utbildning och
universitetsforskning

49

5

41

3

2

17. Kultur, medier,
trossamfund och fritid

14

-

10

-

10

18. Samhällsplanering,
bostadsförsörjning och
byggande

4

-

4

-

-

19. Regional tillväxt

3

-

3

-

2

20. Allmän miljö och
naturvård

19

-

19

-

4

21. Energi

5

-

5

-

4

22. Kommunikationer

11

2

8

-

7

23. Areella näringar,
landsbygd och livsmedel

3

-

3

-

-

24. Näringsliv

3

-

3

-

3

Totalt

203

14

144

14

85

Anmärkning: Kolumnen antal unika bidrag gäller antalet statsbidrag oavsett kategori av statsbidrag och oavsett om målgruppen är kommuner eller regioner. En del bidrag kan rikta sig till både kommuner och regioner. Då redovisar vi statsbidraget både i siffran för kommuner och för regioner. Därför är det totala antalet unika statsbidrag lägre än summan av resterande kolumner. I sammanställningen ingår inga statsbidrag som bara har betalats ut till SKR.

Statskontoret har gjort en mindre korrigering i denna tabell. Den skiljer sig därmed från den version som var publicerad mellan 28 mars 2022 och 8 juni 2022 på Statskontorets hemsida.

Källa: Statskontoret utifrån flera grundkällor och egna bearbetningar. Se bilaga 2.

Tabell b7. Nya riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2021.

Namn

Utgifts-
område

Kategori
av stats
bidrag

Målgrupp

Medel
2021
(mnkr)

Åtgärd till
följd av
pandemin

Statsbidrag för att främja
ett hållbart arbetsliv inom
vård och omsorg 2021
(2021:313)

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner och
regioner (vård-
och omsorgs-
verksamhet)

295

Ja

Stödja den fortsatta
uppbyggnaden av hälso-
och sjukvårdens arbete
med civilt försvar.

9

Riktat
statsbidrag

Regioner och SKR

205

Utbildningar för nyanlända
och asylsökande med
erfarenhet av arbete inom
hälso- och sjukvård eller
utländsk vårdutbildning

9

Riktat statsbidrag

Privata och
offentliga aktörer
som anordnar
utbildningar i
svenska språket
samt annan
teoretisk och
praktisk vård
utbildning för
nyanlända och
asylsökande.

4

Ja

Avgiftsfria och smittsäkra
lovaktiviteter1

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

200

Ja

Uppskjuten och covid-19-
relaterad vård

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

6 000

Ja

Prestationsbaserade medel
i syfte att minska andelen
timanställningar inom
kommunalt finansierad
vård och omsorg om äldre

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

2 000

Ja

Prestationsbaserat
statsbidrag till kommuner i
syfte att utöka
bemanningen av
sjuksköterskor på särskilda
boenden

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

100

Ja

Statsbidrag till
kommunerna för att öka
specialistundersköterske-
kompetens inom vård och
omsorg om äldre samt vård
och omsorg om personer
med demenssjukdom

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

22

Ja

Statsbidrag för utökad
läkarkompetens i
äldreomsorgen

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

300

Ja

Säkerställa en god vård och
omsorg av äldre personer

9

Riktat statsbidrag

Kommuner

4 000

Ja

Statsbidrag för 2021 för
subventioner av
familjehemsplaceringar

9

Riktat statsbidrag

Kommuner

250

Statsbidrag för utveckling
av den prehospitala
akutsjukvården för
patienter med psykisk
ohälsa (2021:18)

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

37,5

Medel för utvecklingsprojekt för tidig upptäckt av cancer

9

Riktat statsbidrag

Regionalt cancercentrum Norr

5

Statsbidrag för praktiknära
forskning och utveckling
(2021:237)

16

Riktat
statsbidrag

Skolhuvudmän
och skolhuvud
män som har
överlämnat
undervisning på
entreprenad

13

Statsbidrag för fortbildning
av förskollärare (2021:151)

16

Riktat
statsbidrag

Kommunala,
fristående och
statliga huvudmän
för förskoleklass

100

Statsbidrag för bättre
arbetsmiljö och arbets-
villkor för lärare i socio-
ekonomiskt utsatta
områden (2021:316)

16

Riktat
statsbidrag

Vissa socio
ekonomiskt
utsatta huvud
män/skolenheter

385

Skolmiljarden

16

Riktat
statsbidrag

Skolhuvudmän

1 250

Ja

Statsbidrag för kartläggning
och validering (2021:744)

16

Riktat
statsbidrag

Kommunala
huvudmän och
kommunal-
förbund

35

Ja

Statsbidrag för ökade
kostnader i samband med
prövning för högre betyg

16

Riktat
statsbidrag

Kommuner

15

Ja

Stöd till energi
effektivisering i
flerbostadshus (2021:664) 2

18

Riktat
statsbidrag

Allmännyttiga
bostadsföretag,
privata bostads
företag, bostads
rättsföreningar,
stiftelser och
kooperativa
bostadsföreningar

240

Stöd för gröna och trygga
samhällen (2020:1202)1

20

Riktat
statsbidrag

Kommuner, andra
fastighetsägare
och tomträtts
havare

150

1 Liknande statsbidrag har funnits i tidigare år. Ett statsbidrag för lovaktiviteter fanns 2016–2019. Ett statsbidrag för grönare städer fanns enligt förordningen (2017:1337) fram tills 2019.

2Statsbidraget upphörde vid årsskiftet 2021/2022.

Anmärkning: Uppgifterna om medel gäller budgeterade medel i miljoner kronor.

Statskontoret har gjort en mindre korrigering i denna tabell. Den skiljer sig därmed från den version som var publicerad mellan 28 mars 2022 och 8 juni 2022 på Statskontorets hemsida.

Källa: Budgetpropositionen för 2021, vårändringsbudgeten 2021, höständringsbudgeten 2021 samt de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram under 2021, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheters webbplatser.

Tabell b8. Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som har upphört 2021

Namn

Utgifts-
område

Kategori av
statsbidrag

Målgrupp

Åtgärd till
följd av
pandemin

Stärkt bemanning inom den sociala
barn- och ungdomsvården

9

Riktat statsbidrag

Kommuner

Medel till kommunerna för
kompetensutvecklingsinsatser inom
den kommunalt finansierade hälso-
och sjukvården

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

Ja

Medel till regionerna för en särskild
satsning på krisstöd, samtalsstöd,
traumastöd m.m. till hälso- och
sjukvårdspersonal med anledning av
spridningen av covid-19

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

Ja

Medel för att utveckla och stärka
kontaktmöjligheterna till följd av
spridningen av covid-19 till
verksamheter som möter personer
med psykisk ohälsa

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

Ja

Medel till kommunerna för att bidra
till att motverka konsekvenserna av isolering för äldre med anledning av
spridningen av covid-19

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

Ja

Statsbidrag för att vid psykisk ohälsa
förebygga och behandla
ohälsosamma levnadsvanor

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

Statsbidrag för ökade möjligheter till
tolktjänst i arbetslivet

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

Medel till kommunerna för en
särskild satsning på krisstöd,
samtalsstöd, traumastöd m.m. till
personal inom vård och omsorg om
äldre med anledning av spridningen
av covid-19

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

Ja

Subventionering av LVU-placeringar

9

Kostnads-
ersättning

Kommuner

Statsbidrag för att stärka insatserna
för barn och unga med psykisk ohälsa

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

En kvalitetssäker och effektiv
sjukskrivnings- och
rehabiliteringsprocess
(överenskommelse)

10

Riktat
statsbidrag

Regioner, SKR
och
myndigheter

Statsbidrag för utbildning som
kombineras med traineejobb och
bidrag till utbildning för personer
med tidsbegränsad anställning inom
äldreomsorg eller hälso- och sjukvård
(2015:504)

16

Riktat
statsbidrag

Kommunala
huvudmän för
vuxenutbildning
på gymnasial
nivå

Extra statsbidrag för regional
yrkesinriktad vuxenutbildning
(2020:592)

16

Riktat
statsbidrag

Samverkande
kommunala
huvudmän för
kommunal
vuxenutbildning

Ja

Statsbidrag för gymnasieskolans
introduktionsprogram (2017:622)

16

Riktat
statsbidrag

Huvudmän som
har minst 15
elever på ett
introduktions
program i
gymnasieskolan

Statligt stöd för säkerhetshöjande
åtgärder i skolor (2018:527)

16

Riktat
statsbidrag

Skolhuvudmän
med skolor där
det finns
påtaglig risk för
brott

Statsbidrag till de regionala
biblioteksverksamheterna som
kompetensnoder

17

Riktat
statsbidrag

Regioner och
Malmö kommun

Statsbidrag till Malmö kommun
avseende rörelsernas museum

17

Riktat
statsbidrag

Malmö
kommun

Statsbidrag för kunskapshöjande insatser mot övergödning

20

Riktat statsbidrag

Universitet och högskolor, ideella intresseorganisationer, kommuner och länsstyrelser

Lokal och regional kapacitets
utveckling för energiomställning och
minskad klimatpåverkan

21

Riktat
statsbidrag

Lokala och
regionala
offentliga
aktörer, t.ex.
energikontor,
regionalt
utvecklings
ansvariga,
kommun
förbund, läns
styrelser,
kommuner och
regioner

Statligt stöd till solceller (2009:689)1

21

Riktat
statsbidrag

Offentliga
organisationer,
företag och
privatpersoner

Anmärkning: Statskontoret har gjort en mindre korrigering i denna tabell. Den skiljer sig därmed från den version som var publicerad mellan 28 mars 2022 och 8 juni 2022 på Statskontorets hemsida.

Källa: Budgetpropositionen för 2021, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheters webbplatser.

1 Bidragsramen har tillförts medel under 2021 för att kunna betala ut stöd till solceller till kommuner och företag som ansökt om stöd under tidigare år. Kommuner har inte kunnat ansöka om bidraget under 2021.

Tabell b9. Väsentliga förändringar av riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2021

Namn

Utgifts-
område

Kategori av
statsbidrag

Beskrivning av
förändringen

Åtgärd till
följd av
pandemin

Statsbidrag till kommuner
för förebyggande åtgärder
mot naturolyckor

6

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat.

Statlig ersättning för hälso-
och sjukvård till asyl-
sökande (1996:1357)

8

Kostnads-
ersättning

Bidragsramen har
minskat.

Statlig ersättning för
asylsökande m.fl.
(2017:193)

8

Kostnads-
ersättning

Bidragsramen har
minskat.

Stöd för att anordna och
tillhandahålla bostäder för
äldre personer (2016:848)

9

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Ja

Medel till kommuner och
regioner för tillsyn av
tillfälliga smittskydds-
åtgärder på
serveringsställen

9

Kostnads-
ersättning

Bidragsramen har ökat.

Ja

Ökad tillgänglighet och
jämlikhet i mödrahälso- och
förlossningsvården samt
förstärkta insatser för
kvinnors hälsa (överens-
kommelse)

9

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Äldreomsorgslyftet (medel
för att öka kompetensen
bland äldreomsorgens
personal)

9

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
Regeringen har utvidgat
stödet dels till fler
kompetenshöjande
utbildningar än de som
angetts tidigare, dels till
målgruppen första linjens
chefer.

Ja

Statsbidrag till regioner och
kommuner för att
ekonomiskt stödja
verksamheter inom hälso-
och sjukvård respektive
socialtjänst till följd av
sjukdomen covid-19
(2020:193)

9

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat, eftersom
bidraget är ett tillfälligt
stöd för 2020, och under
2021 betalas endast stöd
för december månad
2020 ut.

Ja

Ökad nationell testning för
covid19, 2021
(överenskommelse)

9

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Ja

Överenskommelse om
genomförande av
vaccinering mot covid-19

9

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
Under 2020 omfattade
medlen förberedelser för
vaccinering, medan de
under 2021 går till
ersättning för
vaccinering. En ny
överenskommelse har
tecknats med SKR.

Ja

Sammanhållen, jämlik och
säker vård

9

Riktat
statsbidrag

Medel betalas ut enligt
en ny överenskommelse,
Sammanhållen, jämlik
och säker vård 2021
, som
bygger vidare på arbetet
inom överenskommelsen
Patientsäkerhet,
nationella kvalitets-
register m.m. 2020.

Ersättning för höga
sjuklönekostnader
(2020:195)

10

Kostnads-
ersättning

En tillfällig förordning
som gällde under covid-
19 har upphört att gälla.
Ersättning ges fr.o.m.
oktober 2021 enligt
ordinarie regelverk.

1

Statlig ersättning för
insatser för vissa
utlänningar (2010:1122)

13

Kostnads-
ersättning

Bidragsramen har
minskat.

Statsbidrag till kommuner
med socioekonomiskt
eftersatta områden
(2018:151)

13

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat. Bidraget betalas
nu ut av Delegationen
mot Segregation i stället
för Tillväxtverket.

Bidrag till kommuner med
högt flyktingmottagande

13

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Utvecklingsmedel
förebyggande insatser
mäns våld mot kvinnor

13

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat.

Främja utvecklingen i
riktning mot de
jämställdhetspolitiska
målen med fokus på att
förebygga och motverka
hedersrelaterat våld och
förtryck

13

Riktat
statsbidrag

Överenskommelsen
mellan staten och SKR för
att stärka jämställdhets
arbetet på lokal och
regional nivå 2018–2020
har upphört. Från och
med 2021 går medlen till
att stödja kommuner och
regioner att utveckla
arbetet för jämställdhet
och kvinnofrid med
särskilt fokus på att
förebygga och motverka
hedersrelaterat våld och
förtryck.

Stöd för nystartsjobb
(2018:43)

14

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat.

Nationellt socialfonds-
program för perioden
2021–2027

14

Riktat
statsbidrag

En ny period har inletts jämfört med tidigare nationella socialfonds-
program för investeringar
för tillväxt och syssel
sättning 2014–2020.

Bidrag till kommunerna för
att skapa jobb för
ungdomar

14

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
Under tidigare år har
medlen för detta bidrag
och bidraget till
kommuner för att skapa
sommarjobb för
ungdomar gått att
använda till båda
bidragssyftena. Från och
med 2021 är det inte
längre tillåtet.

Ja

Bidrag till kommunerna för
att skapa sommarjobb för
ungdomar

14

Riktat statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
Under tidigare år har
medlen för detta
bidragen och bidraget till
kommuner för att skapa
jobb för ungdomar gått
att använda till båda
bidragssyftena. Från och
med 2021 är det inte
längre tillåtet.

Ja

Statsbidrag för fortbildning
i specialpedagogik
(2015:938)

16

Riktat statsbidrag

Fler skolformer nu får ta
del av stödet. Fr.o.m.
2021 inkluderas förskola,
förskoleklass, gymnasie-
skola och komvux, utöver
tidigare inkluderade
grundskola, sameskola
och särskilda ungdoms
hem.

Statsbidrag för stärkt
likvärdighet och
kunskapsutveckling
(2018:49)

16

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Ersättningar för klinisk
utbildning och forskning,
för den verksamhets-
förlagda utbildningen av
läkare (ALF-avtal)

16

Kostnads-
ersättning

Bidragsramen har ökat.

Statsbidrag för vidare
utbildning i form av ett
fjärde tekniskt år
(2014:854)

16

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Statsbidrag för mindre
barngrupper i förskolan
(2015:404)

16

Riktat
statsbidrag

Under hösten 2021
lämnas bidraget
halvårsvis i stället för
helårsvis. Från och med
2022 kommer bidraget
att upphöra och i stället
ingå i Statsbidrag för
kvalitetshöjande åtgärder
i förskolan.

Statsbidrag för lärcentrum
(2017:1303)

16

Riktat
statsbidrag

Ändringen innebär att
huvudmännen kan söka
för fler än ett projekt som
bedöms fristående från
varandra.

Statsbidrag för hjälp med
läxor eller annat skolarbete
utanför ordinarie
undervisningstid (2014:144)

16

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Statsbidrag för bättre
språkutveckling i förskolan
(2019:558)

16

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Statsbidrag för regional
yrkesinriktad vuxen
utbildning (2016:937)

16

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
Regeringen har gjort ett
antal ändringar i
regleringen av bidraget,
bland annat gällande
graden av med
finansiering.

Statsbidrag till kommuner
som bedriver kultur-
skoleverksamhet
(2019:470)

17

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Vissa statsbidrag till
regional kulturverksamhet
(2010:2012)

17

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Ja

Statsbidrag till regional
kulturverksamhet
(1996:1598)

17

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Ja

Statsbidrag till kulturell
verksamhet i skolan
(2007:1436)

17

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
Målgruppen för bidraget
har begränsats till att
enbart omfatta förskole-
klass, grundskola och
motsvarande skolformer.
Bidrag får inte längre
lämnas till förskolan.

Investeringsstöd för
hyresbostäder och
bostäder för studerande
(2016:881)

18

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Europeiska regionala
utvecklingsfonden
(2014:1383)

19

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Regionala tillväxtåtgärder

19

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat.

Bidrag för skredsäkring vid
Göta älv (2018:213)

20

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Ersättning till regionala
kollektivtrafikmyndigheter
för minskade biljettintäkter
under utbrottet av covid-19
(2020:713)

22

Riktat
statsbidrag

Förordningen har ändrats
för att reglera hur medel
ska betalas ut om
ersättningen som de
sökande efterfrågar
överstiger den totala
bidragsramen.

2

Statsbidrag till icke statliga
flygplatser (2006:1577)

22

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har
minskat.

3

Stöd för att främja hållbara
stadsmiljöer (2015:579)

22

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Statligt stöd för utbyggnad
av bredbandsinfrastruktur
(2020:266)

22

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Statligt stöd när vissa
lokalhyresgäster fått rabatt
på hyran (2020:237)

24

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.
En ny förordning reglerar
tidsperioden 2021,
eftersom den tidigare
förordningen enbart
reglerade tidsperioden
2020.

Ja

Statsbidrag till kommuner
för att flytta fordonsvrak
som skrotas

20

Riktat
statsbidrag

Statsbidraget enligt
förordningen (2021:823)
om bidrag till kommuner
för att flytta fordonsvrak
som skrotas ersätter det
tidigare statsbidraget
enligt förordningen
(2018:1594) om bidrag till
kommuner för kostnader
för flyttning, uppställning
och skrotning av vissa
fordon.

1 Ändringen innebär en återgång från tillfälliga regler som gällde på grund av coronapandemin.

2 Bidraget infördes till följd av coronapandemin 2020. Förändringen av bidragets reglering 2021 beror inte särskilt på pandemin.

3 Bidraget ökade under 2020 till följd av coronapandemin. Under 2021 har bidraget återigen minskats.

Anmärkning: Med väsentlig förändring menar vi exempelvis att bidragsramen för bidraget har förändrats relativt mycket eller att en befintlig statsbidragsförordning har utökats till nya användningsområden. Som utgångspunkt för vad som är en väsentligt förändrad bidragsram har vi använt oss av tumregeln att bidragen ska ha förändrats med minst 50 miljoner kronor och 10 procent av bidragsramen.

Anmärkning: Åtgärd till följd av pandemin kan här både innebära att regeringen har ändrat i ett tillfälligt bidrag som infördes 2020 till följd av pandemin, eller att regeringen har ändrat i tidigare befintliga statsbidrag till följd av pandemin.

Statskontoret har gjort en mindre korrigering gällande ett statsbidrag i denna tabell. Den skiljer sig därmed från den version som var publicerad mellan 28 mars 2022 och 8 juni 2022 på Statskontorets hemsida.

Källa: Budgetpropositionen för 2021, vårändringsbudgeten 2021, höständringsbudgeten 2021, de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram under 2021, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheternas webbplatser.

Överenskommelser

I denna bilaga redogör vi för överenskommelser mellan SKR och regeringen eller statliga myndigheter som har gällt under 2021.

Tabell b10. Giltiga överenskommelser 2021 per utgiftsområde och departement

Utgifts-
område

Överenskommelse

Slutår

Ny/om-
förhandlad

Ingår
medel?

1. Rikets styrelse (Kultur)

Stärka arbetet med mänskliga rättigheter

2021

Ja
(endast
SKR)

Överenskommelse mellan regeringen och SKR om
samverkan för en uthållig demokrati med stärkta
förutsättningar för deltagande och delaktighet

2022

Ja
(endast
SKR)

6. Försvar och samhällets krisberedskap (Justitie)

Förlängd och justerad överenskommelse om
regionernas arbete med krisberedskap och civilt
försvar (överenskommelse mellan SKR och MSB om
regionernas arbete med krisberedskap och civilt
försvar
)

2021

Omför-
handlad

Ja

Förlängd och justerad överenskommelse om
kommunernas arbete med civilt försvar
(överenskommelse mellan SKR och MSB)

2021

Omför-
handlad

Ja

Kommunernas krisberedskap (överenskommelse
mellan SKR och MSB
)

2022

Ja

9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg (Social)

En god och nära vård 2020. En omställning av hälso-
och sjukvården med fokus på primärvården

2021

Omför-
handlad

Ja

Vision e-hälsa 2025 – gemensamma utgångspunkter
för digitalisering i socialtjänst och hälso- och sjukvård

2025

Nej

Insatser inom området psykisk hälsa och
suicidprevention

2022

Omför-
handlad

Ja

Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider
2021

2021

Omför-
handlad

Ja

Sammanhållen, jämlik och säker vård 20211

2021

Omför-
handlad

Ja

Statens bidrag till regionerna för kostnader för
läkemedelsförmånerna m.m. 2021

2021

Omför-
handlad

Ja

Vision e-hälsa 2025

2025

Ökad nationell testning för covid-19, 2021. (under året träffades två tilläggsöverenskommelser
och en ändringsöverenskommelse mellan regeringen
och SKR)2

2021

Omför-
handlad

Ja

Genomförande av vaccinering mot covid-19, 2021
(under året träffades två ändringsöverenskommelser
och en tilläggsöverenskommelse mellan regeringen
och SKR)3

2021

Ny

Ja

Hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar 2021

2021

Ny

Ja

Ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården 2021

2021

Omför-
handlad

Ja

Ökad tillgänglighet och jämlikhet i mödrahälso- och
förlossningsvården samt förstärkta insatser för
kvinnors hälsa

2021

Ja

Överenskommelse mellan staten och Sveriges
Kommuner och Regioner om äldreomsorg – teknik,
kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus

2021

Omför-
handlad

Ja

13. Jämställdhet och nyanländas etablering

Nyanlända invandrares etablering på arbets
marknaden (tre överenskommelser mellan SKR,
arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen om
snabbspår för lärare och förskollärare, reglerade
hälso- och sjukvårdsyrken samt inom socialt arbete
)
(Arbetsmarknad)

Tills-
vidare

Nej

14. Arbetsmarknad och arbetsliv (Arbetsmarknad)

Nationell överenskommelse om samverkan mellan
Arbetsförmedlingen och Sveriges Kommuner och
Landsting

Tills-
vidare

Nej

16. Utbildning och universitetsforskning (Utbildning)

Digitaliseringens möjligheter för att främja kunskaps
utveckling och likvärdighet i skolväsendet

2022

Ja
(endast
SKR)

Uppdrag fullföljd utbildning

2022

Ny

Ja
(endast
SKR)

18. Näringsliv (Näring)

Stärkt innovationsförmåga i offentlig verksamhet
(överenskommelse mellan SKR och Vinnova)

Tills-
vidare

Nej

1 Denna överenskommelse hette tidigare Patientsäkerhet, nationella kvalitetsregister m.m.

2 Under 2021 har två tilläggs- och en ändringsöverenskommelse träffats mellan regeringen och SKR. Tilläggsöverenskommelserna rör digitala covidbevis respektive tillfrisknandebevis. Ändringsöverenskommelsen rör förändringar i utbetalningsdatum.

3 Under 2021 har två ändringsöverenskommelser och en tilläggsöverenskommelse träffats mellan regeringen och SKR. Den första ändringen berodde på förändrade förutsättningar avseende leverans av vaccin. Den andra ingicks med anledning av förändrade rekommendationer om vaccination av barn. Tilläggsöverenskommelsen gäller riktade åtgärder för ökad vaccinationstäckning.

Anmärkning: Överenskommelser är de som har slutits mellan regeringen eller statliga myndigheter och SKR samt i vissa fall någon eller några ytterligare parter. Sammanställningen omfattar överenskommelser som har gällt under 2021. Vissa överenskommelser omförhandlas årligen. Slutåret kan därmed komma att skjutas fram.

Källa: SKR:s webbplats (egen sökning) och regeringens webbplats (egen sökning).

Regeringsuppdrag till myndigheter

I denna bilaga redovisar vi en förteckning över de särskilda regeringsuppdrag som vi har identifierat och som vi bedömer påverkar kommuner eller regioner (tabell b11). Vi redovisar även en förteckning över de nya uppdrag som myndigheterna fått i sina regleringsbrev och som vi bedömer påverkar kommuner eller regioner (tabell b12).

Tabell b11. Regeringsuppdrag till statliga myndigheter enligt särskilt beslut under 2021 som vi bedömer påverkar kommuner eller regioner

Rubrik på uppdraget

Myndighet

Typ av uppdrag

Åtgärd till
följd av
pandemin

Uppdrag till Arbetsförmedlingen
om kompetensförsörjning vid stora
företagsetableringar och företags-
expansioner

Arbetsförmedlingen

Operativt stöd
(samordning)

Uppdrag till Boverket att
koordinera Sveriges deltagande i
ett nytt europeiskt Bauhaus

Boverket

Kunskapsspridning

Uppdrag till Boverket att samman-
ställa en vägledning om
tillämpningen av barnkonventionen
vid fysisk planering och stads-
utveckling

Boverket

Kunskapsspridning

Uppdrag till Boverket att undersöka
förutsättningarna för stärkt
platssamverkan i Sverige

Boverket

Kartläggning/analys

Uppdrag till Boverket om att ta
fram en vägledning för vilka
uppgifter som bör finnas på en
kommuns webbplats när en
detaljplan tas fram

Boverket

Kunskapsspridning

Uppdrag till Boverket om bostads-
anpassningsbidrag

Boverket

Kartläggning/analys

Uppdrag till Boverket om lösningar
som främjar en enhetlig tillämpning
av plan- och bygglagen (2010:900) i
en digital miljö

Boverket

Kartläggning/analys

Uppdrag till Brottsförebyggande
rådet att genomföra förberedande
åtgärder avseende införandet av
ett lagstadgat ansvar för
kommunerna för brottsföre-
byggande arbete

Brottsförebyggande rådet

Kartläggning/analys

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
att föreslå hur sammanhållen
journalföring kan nyttjas i större
utsträckning

E-hälsomyndigheten

Kartläggning/analys

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
att genomföra en förstudie om
digital nationell infrastruktur för
nationella kvalitetsregister

E-hälsomyndigheten

Operativt stöd

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
att tillhandahålla en manuell rutin
för utfärdande av covidbevis samt
kompletterande funktionalitet för
inrapportering

E-hälsomyndigheten

Operativt stöd

Ja

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
om utveckling och förvaltning av
digital infrastruktur och tjänster för
utfärdande av bevis om negativa
test och bevis om tillfrisknande från
sjukdomen covid-19

E-hälsomyndigheten

Kombination

Ja

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
om utveckling och förvaltning av en
tjänst för utfärdande av
vaccinationsbevis efter vaccination
mot covid-19

E-hälsomyndigheten

Kombination

Ja

Uppdrag om förstärkta insatser
mot brottslighet inom avfalls-
området

Flera myndigheter

Kartläggning/analys
(samordning)

Uppdrag om information och
vägledning i det förebyggande
arbetet mot våld i nära relationer

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

Uppdrag till Arbetsförmedlingen,
Bolagsverket, Myndigheten för
digital förvaltning och Skatteverket
att främja offentlig förvaltnings
förmåga att använda artificiell
intelligens

Flera myndigheter

Operativt stöd
(samordning)

Uppdrag till Brottsförebyggande
rådet, Polismyndigheten och
Kriminalvården att sprida strategin
bakom sluta skjut till fler orter i
Sverige

Flera myndigheter

Kunskapsspridning
(samordning)

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
och Livsmedelsverket om insatser
för hållbar och hälsosam livs-
medelskonsumtion

Flera myndigheter

Kombination

Uppdrag till Länsstyrelsen i Uppsala
län, Naturvårdsverket och Statens
energimyndighet att ta fram
underlag om lokal och regional
klimatomställning till nästa
klimatpolitiska handlingsplan

Flera myndigheter

Kartläggning/analys

Uppdrag till länsstyrelserna och
Folkhälsomyndigheten att redovisa
och vidareutveckla formerna för
regional och lokal samverkan inför
eventuella smittutbrott av covid-19

Flera myndigheter

Kombination
(samordning)

Ja

Uppdrag till länsstyrelserna och
Verket för innovationssystem att
utveckla metoder och sam-
verkansformer för samråd om
projekt som syftar till minskad
miljö- och klimatpåverkan

Flera myndigheter

Kombination
(samordning)

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap och
Trafikverket att planera och
förbereda vidare utveckling och
etablering av Rakel Generation 2

Flera myndigheter

Operativt stöd

Uppdrag till Myndigheten för
yrkeshögskolan, Statens skolverk
och Universitetskanslersämbetet
att kartlägga och föreslå fler vägar
till vårdyrken

Flera myndigheter

Kartläggning/analys
(samordning)

Uppdrag till Polismyndigheten,
Kriminalvården, Statens
institutionsstyrelse och
Socialstyrelsen att förstärka och
utveckla arbetet med stöd till
avhoppare i landet

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

Uppdrag till Socialstyrelsen och
länsstyrelserna gällande
kartläggning och stöd av den
kommunala hälso- och sjukvårdens
och socialtjänstens beredskap

Flera myndigheter

Kombination

Uppdrag till Statens skolverk,
Statens skolinspektion, Special-
pedagogiska skolmyndigheten och
Skolforskningsinstitutet om insatser
för ökad kvalitet och likvärdighet

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

Uppdrag till Tillväxtverket och
Myndigheten för yrkeshögskolan
att stödja arbetet med att utveckla
effektiva strukturer för validering
på regional nivå

Flera myndigheter

Kombination

Uppdrag till Upphandlings-
myndigheten och Boverket att
främja sociala hänsyn vid
upphandling inom bygg- och
anläggningssektorn

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

Uppdrag till Verket för innovations-
system, Upphandlingsmyndigheten,
Patent- och registreringsverket att
genomföra insatser för nyttig-
görande och kommersialisering av
innovation

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
angående stöd till genomförande
av överenskommelse om nationell
testning och smittspårning för
covid-19

Folkhälsomyndigheten

Kombination
(samordning)

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att bedöma och redovisa
kommande behov av vaccin mot
covid-19

Folkhälsomyndigheten

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att bedöma och redovisa överskott
av vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att föra en förteckning över
föreskrifter som har meddelats
med stöd av covid-19-lagen och
lagen om tillfälliga smittskydds-
åtgärder på serveringsställen

Folkhälsomyndigheten

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att genomföra och redovisa arbetet
med vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten

Kombination
(samordning)

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att genomföra temavecka om
vaccination mot covid-19

Folkhälsomyndigheten

Operativt stöd
(samordning)

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att implementera ett nationellt
varningssystem för att motverka
narkotikarelaterade dödsfall

Folkhälsomyndigheten

Kunskapsspridning

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att ta fram en handlingsplan för att
stärka och utveckla det nationella
arbetet med sexuell och
reproduktiv hälsa och rättigheter
(SRHR)

Folkhälsomyndigheten

Kunskapsspridning
(samordning)

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att utöka nationell övervakning av
varianter av SARS-CoV-2

Folkhälsomyndigheten

Kombination
(samordning)

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
om test- och analyskapacitet
avseende covid-19

Folkhälsomyndigheten

Kombination

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
om uppföljning och rapportering till
följd av överenskommelsen om
genomförande av vaccination mot
covid-19 för år 2021

Folkhälsomyndigheten

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Forum för levande
historia att planera och förbereda
för att hågkomstresor till
Förintelsens minnesplatser ska
kunna återupptas

Forum för levande historia

Kunskapsspridning

Ja

Uppdrag till Inspektionen för vård
och omsorg (IVO) om förstärkt och
utvecklad tillsyn av socialtjänstens
och hälso- och sjukvårdens arbete
mot mäns våld mot kvinnor, våld i
nära relationer och hedersrelaterat
våld och förtryck

Inspektionen för vård och
omsorg

Styrande kriterier

Uppdrag till Inspektionen för vård
och omsorg att förstärka och
utveckla tillsynen och upp-
följningen av den psykiatriska
tvångsvården och den rätts
psykiatriska vården

Inspektionen för vård och
omsorg

Styrande kriterier

Uppdrag till Inspektionen för vård
och omsorg att genomföra särskilda
tillsynsinsatser som bidrar till
omställningen till en god och nära
vård

Inspektionen för vård och
omsorg

Kombination

Uppdrag till Inspektionen för vård
och omsorg att tillgängliggöra och
upprätta ett nationellt register över
HVB och stödboenden för barn och
unga samt särskilda ungdomshem

Inspektionen för vård och
omsorg

Kunskapsspridning

Uppdrag till Jämställdhets-
myndigheten att höja kunskapen
om våldsutsatta personer som lever
med skyddade personuppgifter,
med fokus på kvinnor och barn

Jämställdhetsmyndigheten

Kunskapsspridning

Uppdrag till Jämställdhets-
myndigheten att kartlägga och
sprida kunskap om erfarenheter av
hedersförtryck samt annat våld och
förtryck kopplat till utlandsvistelse

Jämställdhetsmyndigheten

Kunskapsspridning

Uppdrag till Jämställdhets-
myndigheten att ta fram kunskap
och genomföra en
kommunikationsinsats om
ekonomisk jämställdhet och covid-
19-pandemin

Jämställdhetsmyndigheten

Kunskapsspridning

Ja

Uppdrag till Kammarkollegiet att
inrätta en delegation för kommunal
ekonomi i balans

Kammarkollegiet

Statsbidrag

Uppdrag till Konsumentverket att
främja spridning och vidare
utveckling av information om
miljömässigt hållbar konsumtion
och cirkulär ekonomi

Konsumentverket

Kunskapsspridning

Uppdrag till länsstyrelserna att
fördela medel till utbildningar för
nyanlända och asylsökande med
erfarenhet av arbete inom hälso-
och sjukvård eller utländsk
vårdutbildning

Länsstyrelserna

Statsbidrag

Ja

Uppdrag till länsstyrelserna att i
samarbete med regionerna bistå i
arbetet att nå en högre
vaccinationstäckning mot covid-19

Länsstyrelserna

Operativt stöd
(samordning)

Ja

Uppdrag till länsstyrelserna att
kartlägga kommuners insatser för
att hjälpa våldsutsatta personer
med eller utan barn att ordna
stadigvarande boende

Länsstyrelserna

Kartläggning/analys

Uppdrag till Länsstyrelserna att
motverka aktiv medverkan till
bosättning i annan kommun

Länsstyrelserna

Kunskapsspridning
(samordning)

Uppdrag till Länsstyrelserna om
enhetliga digitala processtöd och
gemensamma rutiner för
medverkan i samhällsplaneringen

Länsstyrelserna

Operativt stöd

Uppdrag till länsstyrelserna om
identifiering av riksintresseanspråk
som behöver aktualitetsprövas

Länsstyrelserna

Kartläggning/analys

Uppdrag till Myndigheten för
arbetsmiljökunskap att följa upp
användningen av statsbidraget som
syftar till att främja ett hållbart
arbetsliv inom vård och omsorg

Myndigheten för
arbetsmiljökunskap

Statsbidrag

Uppdrag till Myndigheten för
arbetsmiljökunskap att inhämta
och sammanställa kunskap om
arbetsmiljörisker och friskfaktorer
bland hälso-och sjukvårdspersonal

Myndigheten för
arbetsmiljökunskap

Kombination
(samordning)

Uppdrag till Myndigheten för
delaktighet att inventera relevanta
aktörers kunskap om våldsutsatthet
bland personer med funktions
nedsättning och föreslå åtgärder

Myndigheten för
delaktighet

Kartläggning/analys

Uppdrag att vara projektledare för
utvecklingen av en digital infra
struktur för vaccinationsintyg

Myndigheten för digital
förvaltning

Operativt stöd

Ja

Uppdrag till Myndigheten för digital
förvaltning att tillhandahålla
rättsligt stöd till offentlig
förvaltning avseende digitalisering

Myndigheten för digital
förvaltning

Kunskapsspridning
(samordning)

Uppdrag till Myndigheten för
familjerätt och föräldraskapsstöd
att främja utvecklingen av vålds
förebyggande arbete med föräldrar
i hederskontext

Myndigheten för
familjerätt och
föräldraskapsstöd

Kunskapsspridning

Uppdrag till Myndigheten för
familjerätt och föräldraskapsstöd
att ta fram och sprida information
om föräldraskapsrättsliga regler

Myndigheten för
familjerätt och
föräldraskapsstöd

Kunskapsspridning

Uppdrag till Myndigheten för
familjerätt och föräldraskapsstöd
om kunskapsstöd och kompetens
krav rörande informationssamtal

Myndigheten för
familjerätt och
föräldraskapsstöd

Kombination

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap att
bedöma behov av personal
förstärkningar inom bevaknings
ansvariga myndigheter och andra
berörda aktörer vid en situation
med höjd beredskap och ytterst
krig

Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap

Kartläggning/analys

Uppdrag till Myndigheten för
ungdoms- och civilsamhällesfrågor
att ta fram och sprida kunskaps
underlag med fokus på heders
relaterat våld och förtryck och på
våldsförebyggande arbete

Myndigheten för
ungdoms- och
civilsamhällesfrågor

Kunskapsspridning

Uppdrag till Myndigheten för vård-
och omsorgsanalys att kartlägga
eventuella regionala skillnader i
vård och omsorg av patienter med
postcovid

Myndigheten för vård- och
omsorgsanalys

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Myndigheten för
yrkeshögskolan att föreslå
reviderade examenskrav för
yrkeshögskolans examina

Myndigheten för
yrkeshögskolan

Styrande kriterier

Etappmål för dagvatten och
uppdrag till Naturvårdsverket att ta
fram vägledning för hållbar
dagvattenhantering

Naturvårdsverket

Kunskapsspridning

Uppdrag till Naturvårdsverket att
utreda förutsättningarna för
systematisk övervakning av SARS-
CoV-2 i avloppsvatten

Naturvårdsverket

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
analysera uppdämda vårdbehov
inom hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys
(samordning)

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
betala ut statsbidrag till regionerna
för utökad läkarkompetens i
äldreomsorgen

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Uppdrag till Socialstyrelsen att
fördela medel för avgiftsfria och
smittsäkra lovaktiviteter

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
fördela och betala ut prestations
baserade medel i syfte att minska
andelen timanställningar inom
kommunalt finansierad vård och
omsorg om äldre

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Uppdrag till Socialstyrelsen att
fördela och betala ut prestations
baserade medel till kommuner som
utökat bemanningen av sjuk
sköterskor på särskilda boenden

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Uppdrag till Socialstyrelsen att
fördela och betala ut statsbidrag till
kommunerna för att öka
specialistundersköterskekompetens
inom vård och omsorg om äldre
och vård och omsorg om personer
med demenssjukdom

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Uppdrag till Socialstyrelsen att
genomföra en förstudie avseende
ett nationellt hälsovårdsprogram
för barn och unga

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Uppdrag till Socialstyrelsen att
genomföra en förstudie om
programmet Sjukvårdens säkerhet i
kris och krig

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys
(samordning)

Uppdrag till Socialstyrelsen att
genomföra en kartläggning av den
psykiatriska tvångsvården
respektive den rättspsykiatriska
vården

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys
(samordning)

Uppdrag till Socialstyrelsen att göra
en översyn av smittskydd-s
enheternas och smittskydds-
läkarnas förutsättningar

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
kartlägga datamängder av
nationellt intresse på
hälsodataområdet

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Uppdrag till Socialstyrelsen att
kartlägga den prehospitala vården
samt att följa upp och utvärdera regeringens satsningar på
ambulanssjukvården 2021–2023

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys
(samordning)

Uppdrag till Socialstyrelsen att
stärka och utveckla stödet till barn
som anhöriga

Socialstyrelsen

Kombination
(samordning)

Uppdrag till Socialstyrelsen att
stödja ett ökat tillgängliggörande av
naloxon

Socialstyrelsen

Operativt stöd

Uppdrag till Socialstyrelsen att
stödja regionernas samordning av
hälso- och sjukvårdsresurser

Socialstyrelsen

Operativt stöd
(samordning)

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram vägledningsmaterial om
organdonation

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utveckla ett mer samordnat arbete
om cancerscreening

Socialstyrelsen

Kombination
(samordning)

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utveckla ett stöd för hälso- och
sjukvården gällande patienter med
långvariga symptom efter
genomgången covid-19 infektion

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning
(samordning)

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utveckla förutsättningar för
insamling av väntetidsdata

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utveckla och genomföra insatser
för att stödja implementerings
insatser för nya nationella riktlinjer
för tandvård

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning
(samordning)

Uppdrag till Socialstyrelsen om att
beskriva, analysera och lämna
förslag på hur nationella
kvalitetsregister inom psykiatri
området kan förbättras

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Uppdrag till Socialstyrelsen om
fallprevention

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Uppdrag till Socialstyrelsen om
kompetensförsörjning inom
primärvården

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

Uppdrag till Socialstyrelsen om
statligt ansvar för försörjnings
beredskapen inom hälso- och
sjukvården

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning
(samordning)

Ja

Uppdrag till Statens energi-
myndighet att analysera och föreslå
åtgärder för bättre tillgång till
laddinfrastruktur för hemma
laddning oavsett boendeform

Statens energimyndighet

Kartläggning/analys

Uppdrag till Statens skolverk om
förstärkta insatser för att
säkerställa ett högt deltagande i
enlighet med gällande riktlinjer i
PISA 2022

Statens skolverk

Kunskapsspridning

Uppdrag till Statens väg- och
transportforskningsinstitut att ta
fram mål för ökad andel cykling

Statens väg- och
transportforskningsinstitut

Kunskapsspridning

Uppdrag till Statskontoret att
analysera förutsättningarna för
Statens institutionsstyrelse att
bedriva ändamålsenlig vård med
särskilt fokus på vård av flickor

Statskontoret

Kartläggning/analys

Uppdrag till Statskontoret att
analysera genomförandet av ett
intensivår för nyanlända

Statskontoret

Kartläggning/analys

Uppdrag till Statskontoret att
kartlägga och analysera
administrativa kostnader för
kommuner och regioner

Statskontoret

Kartläggning/analys

Uppdrag till Statskontoret att
utvärdera effekterna av förändrade
regler för direktupphandling

Statskontoret

Kartläggning/analys

Uppdrag till Statskontoret att
utvärdera förhandlingsuppdrag
som metod för att lösa stora
samhällsutmaningar

Statskontoret

Kartläggning/analys

Uppdrag till Statskontoret om att
utvärdera uppföljningssystemet för
den nationella ungdomspolitiken

Statskontoret

Kartläggning/analys

Uppdrag till Tillväxtverket att lämna
stöd till de regionala digitaliserings-
koordinatorerna samt att samordna
och koordinera digitala
innovationshubbar

Tillväxtverket

Kombination
(samordning)

Uppdrag till Trafikverket att ta fram
kompletterande underlag och
förslag avseende svenska
beredskapsflygplatser

Trafikverket

Kartläggning/analys
(samordning)

Uppdrag till Transportstyrelsen att
analysera regelfrågor så att
andelen som reser med cykel kan
öka

Transportstyrelsen

Kartläggning/analys

Anmärkning: I kolumnen Typ av uppdrag har vi angett på vilket sätt uppdraget i första hand påverkar kommuner eller regioner. Vi har markerat med parentes i de fall regeringen i uppdragsbeskrivningen lägger tydligt fokus på att myndigheten ska samordna berörda aktörer kring en viss fråga eller att uppdraget ska genomföras i samverkan med bland annat kommuner eller regioner.

Källa: Information om regeringsuppdrag på regeringens webbplats utifrån ärendeförteckningarna från regeringens sammanträden.

Tabell b12. Uppdrag i myndigheternas regleringsbrev 2021 som vi bedömer påverkar kommuner och regioner

Uppdraget i korthet

Myndighet

Typ av uppdrag

Åtgärd till
följd av
pandemin

Förberedelser för att via
kommunerna skapa jobb för
ungdomar. Redovisning av hur
kommunerna har använt medlen

Arbetsförmedlingen

Statsbidrag

Undersöka vilka utvecklingsbehov
och insatser som behövs för att
göra skolan till en mer trygg och
inkluderande plats för unga
transpersoner och icke-binära

Barnombudsmannen

Kartläggning/analys

Kartlägga problemen med företags
och andra organisationers välfärds-
brott mot kommuner och regioner

Brottsförebyggande
rådet

Kombination

Ta fram ett fördjupat stöd för hur
kartläggningen av brottslighet i ett
område kan kompletteras med en
bild av hur våldet i nära relationer
ser ut

Brottsförebyggande
rådet

Kunskapsspridning

Öka kunskapen om hur parallella
samhällsstrukturer kan identifieras
på lokal nivå

Brottsförebyggande
rådet

Kombination

Redovisa hur statsbidrag enligt
förordning (2018:151), (2018:118)
och (2018:119) har fördelats och
använts under föregående
verksamhetsår

Delegationen mot
segregation

Statsbidrag

Analysera hur ett förbättrat
informationsutbyte kan åstad
kommas mellan kommuner och
Arbetsförmedlingen i syfte att
underlätta övergångar från
arbetslöshet till studier i kommunal
vuxenutbildning

Flera myndigheter(Arbetsförmedlingen &
Statens skolverk)

Kartläggning/analys
(samordning)

Ge stöd till regioner, myndigheter,
kommuner och andra aktörer inom
området sexuell och reproduktiv
hälsa och rättigheter (SRHR)

Folkhälsomyndigheten

Kunskapsspridning

Ta fram en utbildning riktad mot
kommunala alkoholhandläggare
kopplat till tolkningsstöd om
serveringsbestämmelser

Folkhälsomyndigheten

Kunskapsspridning

Verka för att utredningar av
funktionsförmåga ska kunna
genomföras inom assistans
ersättningen

Försäkringskassan

Kartläggning/analys

Kartlägga och analysera tim-
schablonen inom assistans
ersättningen

Inspektionen för
socialförsäkringen

Kartläggning/analys

Utveckla stödet till kommunernas
arbete med dricksvattenförsörjning

Livsmedelsverket

Kombination

Länsstyrelsen i Värmlands län ska
samla in och sprida goda exempel
på uppsökande och motiverande
arbete för att nå utrikes födda
kvinnor som står långt från
arbetsmarknaden och utbildning

Länsstyrelserna

Kombination

Utveckla ett stöd till kommunernas
kontinuitetsplanering för att stärka
dricksvattenförsörjningen under
höjd beredskap

Länsstyrelserna

Kunskapsspridning (samordning)

Lämna en samlad analys av
digitaliseringen. Analysen ska
inkludera statliga myndigheter,
kommuner och regioner

Myndigheten för digital
förvaltning

Kartläggning/analys

Sprida informationsmaterial om
FN:s konvention om barnets
rättigheter till familjerätts-
sekreterare och familjerådgivare på
kommunal nivå

Myndigheten för
familjerätt och
föräldraskapsstöd

Kunskapsspridning

Se över effekterna inom kultur-
området med anledning av
spridningen av sjukdomen covid-19

Myndigheten för
kulturanalys

Kartläggning/analys

Ja

Ta fram och sprida en webb-
utbildning för ledare i öppen
fritidsverksamhet

Myndigheten för
ungdoms- och
civilsamhällesfrågor

Kunskapsspridning

Sammanställa de insatser som
genomförts på området kvinnors
hälsa och förlossningsvården till
följd av regeringens satsning under
åren 2015 - 2022

Myndigheten för vård-
och omsorgsanalys

Kartläggning/analys

Föreslå hur servicenivån för
kommunens insamling av grovavfall
från hushåll kan förbättras

Naturvårdsverket

Kombination

Ta fram en riskanalys som en del av
arbetet med krisberedskap för
minskad sårbarhet i avloppsrening

Naturvårdsverket

Kunskapsspridning

Presentera förslag på hur
myndigheten kan vara ett stöd i
museernas arbete att anpassa sig
till de förändrade förutsättningar
som covid-19 medför. Kartlägga
åtgärder som vidtagits av centrala,
regionala och lokala museer

Riksantikvarieämbetet

Kombination

Ja

Beskriva hur myndighetens
uppföljning av den nationella
strategin för demenssjukdom
bidragit till att stärka kommunernas
förutsättningar att implementera
kunskapsstöd och nationella
riktlinjer

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Ja

Fördela statsbidrag till kommuner i
syfte att säkerställa en god vård och
omsorg av äldre personer. Redovisa
hur kommuner använt medlen

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Kartlägga och analysera hur hälso-
och sjukvården och socialtjänsten
möter adoptionsspecifika behov
hos adopterade

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Ta fram en fördelningsnyckel och
fördela statsbidrag till kommuner
för subventioner av familjehems
placeringar. Följa upp hur
kommuner använt medlen

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Ta fram och förvalta ett digitalt
utbildnings- och kunskapsmaterial
om personlig assistans

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

Ta fram och sprida informations
material till socialtjänst och hälso-
och sjukvård om våld mot barn med
funktionsnedsättning

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

Utreda och analysera om
förutsättningarna för
socialnämnden att ta del av
uppgifter ur misstanke- och
belastningsregistren kan förtydligas

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Utvärdera det vetenskapliga stödet
och den i landet beprövade
erfarenheten avseende metoden
självvald inläggning inom psykiatrin

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

Satsning på ett läsfrämjandelyft för
folkbibliotekarier. Satsningen ska
genomföras i dialog med den
regionala biblioteksverksamheten

Statens kulturråd

Kunskapsspridning

Uppföljning av de krisstöd som
myndigheten fördelat med
anledning av det nya coronaviruset

Statens kulturråd

Statsbidrag

Ja

Uppföljning av efterlevnaden och
tillämpningen av avtalet om
medverkans- och utställnings-
ersättning bland statliga och andra
aktörer

Statens kulturråd

Kartläggning/analys

Granska den fjärr- och distans
undervisning som bedrivits och
bedrivs i respektive skolform med
anledning av covid-19-pandemin

Statens skolinspektion

Kartläggning/analys

Ja

Granska vilka möjligheter elever på
yrkesprogram har att läsa de kurser
som krävs för grundläggande
behörighet till högre utbildning

Statens skolinspektion

Kartläggning/analys

Erbjuda förskollärare verksamma i
förskoleklassen fortbildnings-
insatser inför ett införande av en
tioårig grundskola

Statens skolverk

Operativt stöd

Följa upp nyttjandet av statsbidrag
som ges i enlighet med
förordningen (2019:1288) om
statsbidrag till skolhuvudmän som
inrättar karriärsteg för lärare

Statens skolverk

Statsbidrag

Genomföra insatser för fortsatta
förberedelser av de framtida
professionsprogrammen

Statens skolverk

Operativt stöd

Genomföra insatser för att på kort
och lång sikt hantera konsekvenser
för utbildningen i skolväsendet på
grund av covid-19-pandemin

Statens skolverk

Kombination

Ja

Genomföra kontinuerliga och
långsiktiga insatser för att främja
ett ökat läsande generellt. Folk-
bibliotekens och skolbibliotekens
verksamhet ska särskilt beaktas

Statens skolverk

Kunskapsspridning

Informera och ge stöd till
kommunerna för fler kombinations
utbildningar mellan kommunal
vuxenutbildning i svenska för
invandrare (sfi) eller svenska som
andraspråk inom komvux och
regionalt yrkesvux

Statens skolverk

Kunskapsspridning

Meddela föreskrifter om
begränsningar av elevgruppernas
storlek vid fjärrundervisning i
grundskolan, grundsärskolan,
specialskolan, sameskolan,
gymnasieskolan och gymnasie-
särskolan

Statens skolverk

Styrande kriterier

Stärka det systematiska arbetet
mot hedersrelaterat våld och
förtryck inom skolväsendet

Statens skolverk

Kunskapsspridning

Ta fram stödmaterial för
tillämpningen av bestämmelserna
om tilläggsbelopp i skollagen
(2010:800)

Statens skolverk

Kombination

Ta fram stöd för och sprida lärande
exempel på hur huvudmän kan
skapa möjligheter för elever på
yrkesprogram att läsa de kurser
som krävs för grundläggande
behörighet till högre utbildning

Statens skolverk

Kunskapsspridning

Tillhandahålla insatser som syftar
till att förbättra kunskapen i det
svenska språket bland anställda
inom äldreomsorgen

Statens skolverk

Kunskapsspridning

Genomföra kostnadsdämpande
åtgärder på läkemedel som ingår i
läkemedelsförmånerna och
samtidigt säkerställa prisdynamik
och fortsatt god tillgång till
läkemedel i Sverige

Tandvårds- och
läkemedelsverket

Kombination

Anmärkning: I kolumnen Typ av uppdrag har vi angett på vilket sätt uppdraget i första hand påverkar kommuner eller regioner. Vi har markerat med parentes i de fall regeringen i uppdragsbeskrivningen lägger tydligt fokus på att myndigheten ska samordna berörda aktörer kring en viss fråga eller att uppdraget ska genomföras i samverkan med bland annat kommuner eller regioner.

Källa: Myndigheternas regleringsbrev för 2021.

Myndigheternas styrning

I denna bilaga redogör vi för:

  • Vilka myndigheter som uppger att de styr över verksamheter i kommuner och regioner och vilka styrmedel de använder i enkät från hösten 2020 (tabell b13)
  • Vilka förändringar som myndigheterna uppger har skett under 2021 i deras styrning (tabell b14).

Tabell b13. Myndigheter som anger att de styr över verksamheter i kommuner och regioner

Myndighet 

Föreskrifter

Tillsyn

Statsbidrag

Allmänna
råd

Stöd och
vägledningar

Boverket 

x

x

x

x

x

Brottsförebyggande rådet 

x

x

Delegationen mot segregation 

x

Folkhälsomyndigheten 

x

x

x

x

x

Försvarshögskolan 

x

Försäkringskassan 

x

x

Havs- och vattenmyndigheten 

x

x

x

x

x

Inspektionen för vård och omsorg 

x

x

Kommerskollegium 

x

Konsumentverket 

x

Kungl. Biblioteket 

x

x

Lantmäteriet 

x

x

x

Livsmedelsverket 

x

x

x

Läkemedelsverket 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Blekinge län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Dalarnas län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Gotlands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Gävleborgs län 

x

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Hallands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Jämtlands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Kalmar län 

x

x

Länsstyrelsen i Kronobergs län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Norrbottens län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Skåne län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Stockholms län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Södermanlands län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Uppsala län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Värmlands län 

x

x

Länsstyrelsen i Västernorrlands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i Västmanlands län 

x

x

X

x

x

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i Örebro län 

x

x

Migrationsverket 

x

x

x

Myndigheten för delaktighet 

x

Myndigheten för digital förvaltning 

x

x

x

Myndigheten för familjerätt och
föräldraskapsstöd 

x

x

Myndigheten för samhällsskydd och
beredskap 

x

x

x

x

x

Myndigheten för stöd till trossamfund 

x

Naturvårdsverket 

x

x

x

x

x

Riksantikvarieämbetet 

x

Riksarkivet 

x

x

Skogsstyrelsen 

x

x

Socialstyrelsen 

x

x

x

x

Specialpedagogiska skolmyndigheten 

x

x

x

Statens energimyndighet 

x

x

x

Statens geotekniska institut 

x

Statens jordbruksverk 

x

x

x

Statens kulturråd 

x

x

Statens skolinspektion 

x

x

x

Statens skolverk 

x

x

x

x

Strålsäkerhetsmyndigheten 

x

x

x

x

Sveriges meteorologiska och
hydrologiska institut 

x

Tillväxtverket 

x

x

Trafikverket 

x

x

x

Transportstyrelsen 

x

x

x

x

Upphandlingsmyndigheten 

x

Valmyndigheten 

x

x

Källa: Statskontorets enkät hösten 2020 samt kompletterande uppgifter från Statskontorets enkät hösten 2018.

Tabell b14. Förändring av myndigheternas styrmedel under 2021

Myndighet

Bemyndi-
ganden

Före-
skrifter

All-
männa
råd

Stöd &
väg-
ledning

Stats-
bidrag

Boverket

F

N F

N

Brottsförebyggande rådet

F

Delegationen mot segregation

N

N

Folkhälsomyndigheten

N

N F U

N

N F

Försvarshögskolan

Försäkringskassan

Havs- och vattenmyndigheten

F

N

Inspektionen för vård och omsorg

Kommerskollegium

Konsumentverket

Kungl. Biblioteket

N

N F

Lantmäteriet

F

N

N

Livsmedelsverket

N F U

N F

Läkemedelsverket

F U

N F

Länsstyrelsen i Blekinge län

Länsstyrelsen i Dalarnas län

U

N

N

N

Länsstyrelsen i Gotlands län

N F

N

F

N

Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Länsstyrelsen i Hallands län

N

Länsstyrelsen i Jämtlands län

N

N

Länsstyrelsen i Kalmar län

N

Länsstyrelsen i Kronobergs län

Länsstyrelsen i Norrbottens län

Länsstyrelsen i Skåne län

N F

Länsstyrelsen i Stockholms län

N

N

Länsstyrelsen i Södermanlands län

U

N

Länsstyrelsen i Uppsala län

Länsstyrelsen i Värmlands län

Länsstyrelsen i Västernorrlands län

N

N

Länsstyrelsen i Västmanlands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

N

N

N

N

Länsstyrelsen i Örebro län

Migrationsverket

N U

N

F

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för digital förvaltning

N

N

Myndigheten för familjerätt och
föräldraskapsstöd

N

F U

N F

N

N

Myndigheten för samhällsskydd och
beredskap

N F U

N U

N

N F

Myndigheten för stöd till trossamfund

Naturvårdsverket

N

N F U

N F

N

Riksantikvarieämbetet

Riksarkivet

 

N

Skogsstyrelsen

 

Socialstyrelsen

 

N F

F

N F

N F

Specialpedagogiska skolmyndigheten

 

Statens energimyndighet

 

N

F

Statens geotekniska institut

 

N

Statens jordbruksverk

 

Statens kulturråd

 

Statens skolinspektion

 

Statens skolverk

 

N F

N

N

Strålsäkerhetsmyndigheten

 

Sveriges meteorologiska och
hydrologiska institut

 

N

Tillväxtverket

 

F

Trafikverket

 

Transportstyrelsen

 

F

Upphandlingsmyndigheten

 

N

Valmyndigheten

 

N

Anmärkning: F= förändring under 2021, N= ny under 2021, U= upphävt under 2021. Kolumnen ”Bemyndiganden” handlar om myndigheternas bemyndiganden att utfärda föreskrifter.

Källa: Statskontorets enkät hösten 2021.

Tillsatta utredningar

I denna bilaga redovisar vi en förteckning över de statliga offentliga utredningar som regeringen har tillsatt under 2021 och som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner.

Tabell b15. Tillsatta utredningar 2021 vars uppdrag vi bedömt rör statens styrning av kommuner och regioner

Departement

Utredning

Arbetsmarknad

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn

Finans

En ändamålsenlig och effektiv hantering av EU-medel

Försöksverksamhet i kommuner och regioner

Undantag från avfallsskatt och avfallsförbränningsskatt

Vattenfrågor vid planläggning och byggande

Justitie

Civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap

En översyn av regleringen om frihetsberövande påföljder för unga

Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande

Nationell samordning av försörjningsberedskapen

Vikten av trygghet och kontinuitet för barn i utsatta situationer – en översyn
av reglerna i föräldrabalken

Åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet

Kultur

Nationell strategi för att främja de kulturella och kreativa näringarna

Miljö

Tilläggsdirektiv till Klimaträttsutredningen (M 2019:05)

Näring

Prövningsprocesser och regelverk för en hållbar försörjning av innovations-
kritiska metaller och mineral

Social

Barn och unga i samhällets vård

Författningsberedskap inför framtida pandemier

Statligt huvudmannaskap för personlig assistans

Stärkta möjligheter att bekämpa bidragsbrott för myndigheter som
omfattas av bidragsbrottslagen

Sveriges internationella adoptionsverksamhet – lärdomar och vägen framåt

Tilläggsdirektiv till Delegationen för ökad tillgänglighet i hälso- och
sjukvården (S 2020:12)

Tilläggsdirektiv till Samsjuklighetsutredningen (S 2020:08)

Tilläggsdirektiv till Utredningen om e-recept inom EES (S 2020:10)

Ändamålsenlig reglering av ägarförhållanden på apoteksmarknaden och
handel med vissa receptfria läkemedel samt bättre skydd vid skada till följd
av läkemedelsanvändning utanför godkänd indikation

Ändamålsenligt utlämnande av läkemedelsstatistik

Översyn av vissa frågor gällande den psykiatriska tvångsvården och den
rättspsykiatriska vården

Utbildning

En långsiktig lösning för informationsförsörjningen på skolområdet

Fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning

Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar

Utökad rätt till fritidshem?

Översyn av kraven för sjuksköterskeexamen och barnmorskeexamen

Källa: Regeringens ärendeförteckningar för 2021 och https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/

Samlade styrmedel

Tabell b16. Totalt antal styrsignaler per styrmedel, 2018–2021

2020

2021

Styrmedel

2018

2019

Exklusive
styrning till
följd av
pandemin

Inklusive
styrning till
följd av
pandemin

Exklusive
styrning till
följd av
pandemin

Inklusive
styrning till
följd av
pandemin

Nya lagar och
förordningar

15

10

5

17

14

16

Ändrade lagar och
förordningar

22

23

19

25

18

19

Nya statsbidrag

33

13

14

29

9

21

Väsentligt ändrade
statsbidrag

31

28

27

34

34

44

Nya regerings-
uppdrag till
myndigheter

91

110

115

175

120

153

Nya överens-
kommelser

5

2

3

4

2

3

Nya nationella
samordnare

1

1

4

5

0

0

Nya
inriktningsdokument

16

3

3

5

0

4

Nya statliga
utredningar

.

.

36

39

28

30

Totalt

214

190

226

333

227

290

Anmärkning: Statskontoret började att kartlägga antal nya statliga utredningar år 2020.

Källa: Statskontoret. (2019). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018; Statskontoret. (2020) Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2019; Statskontoret (2021). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020, samt Statskontoret, utifrån flera grundkällor och egna bearbetningar. Se bilaga 2.

Statsbidragsförteckning

I denna bilaga redovisar vi Statskontorets förteckning över samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn 2021. Vi redogör också för hur vi har gått till väga för att ta fram förteckningen.

Metodbeskrivning

Årets kartläggning utgår från en förteckning över samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn som konsulten EY tog fram på uppdrag av Statskontoret under 2018.[55] Den bygger på uppgifter från Ekonomistyrnings-verkets (ESV) realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar. Mer specifikt handlar det om ESV:s uppgifter om utbetalda transfereringar till kommuner och/eller regioner från olika anslagsposter i statens budget 2017.

Statskontoret har för åren 2018–2021 lagt till nya statsbidrag som vi har identifierat och tagit bort statsbidrag som har upphört. Enligt vårt uppdrag ska vi redovisa flera uppgifter om samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn: fördelning efter utgiftsområde, storlek, utbetalda medel per bidrag, eventuellt slutår samt typ av fördelningsnyckel. Vi har använt flera källor för att kartlägga detta.

Statsbidragens bidragsramar

Vi har gått igenom regleringsbreven för 2021 för berörda anslag i statens budget för att urskilja hur mycket medel som har avsatts för respektive bidrag (bidragets bidragsram). För en del bidrag är det inte möjligt att urskilja en exakt bidragsram. Det beror på att de medel som regeringen har avsatt i regleringsbrevet i vissa fall även får användas till andra bidrag och/eller ska användas för flera ändamål. Det gäller drygt en fjärdedel av bidragen. Vi har markerat vilka dessa bidrag är i förteckningen.

Utbetalda medel per bidrag

För att kartlägga hur mycket medel som staten har betalat ut till kommunsektorn inom ramen för respektive bidrag har vi använt flera olika källor. I första hand har vi utgått från uppgifter från ESV över medel (transfereringar) från staten till kommuner och regioner för konsumtion och investeringar. De uppgifter som vi har fått från ESV visar utbetalda medel från olika anslag i statens budget samt utbetalda medel per anslagspost. Mer specifikt handlar det om utbetalda medel under 2021 från respektive anslagspost minus eventuella återbetalningar från kommunsektorn. Uppgifterna innehåller alltså endast medel som staten har betalat ut under 2021. De medel som staten har avsatt för 2021 men som har betalats ut efter årsskiftet ingår inte i vårt underlag. Utbetalningarna under 2021 kan också gälla ersättningar och bidrag för tidigare år.

Det förekommer att det ligger flera statsbidrag till kommunsektorn under en och samma anslagspost. I dessa fall har vi inte kunnat använda uppgifterna från ESV för att identifiera hur mycket medel som staten har betalat ut per bidrag. Vi har då i stället via mejl inhämtat uppgifterna från den myndighet som administrerar bidraget, eller utgått från publicerade uppgifter på myndighetens webbplats.

I utbetalda medel till kommunsektorn har vi valt att inkludera medel till kommuner, regioner, kommun- och regionägda bolag, kommunalförbund samt vissa andra samarbetsorganisationer som hör till kommuner eller regioner (till exempel Regionala cancercentrum). Vi har däremot inte inkluderat medel till SKR eller till stiftelser som har grundats av kommuner eller regioner.

Statsbidragens slutår

För att kartlägga statsbidragens slutår har vi utgått från flera olika källor. Vi har utgått från budgetpropositionen 2022, dokument som reglerar respektive statsbidrag (till exempel överenskommelser, förordningar eller särskilda regeringsuppdrag) samt information på myndigheters webbplatser. Vi har också utgått från regeringens förteckning över riktade statsbidrag till kommunsektorn i budgetpropositionen 2021 (Bilaga ”Riktade statsbidrag till kommunsektorn”). Om det finns statsbidrag som är tidsbegränsade, utan att det framgår av någon av dessa källor, så syns inte det i vår förteckning. Alla uppgifter om slutår är preliminära, eftersom regeringen kan ändra tidsramen för bidragen.

Övriga uppgifter

Uppgifter om vilken myndighet som administrerar bidraget bygger på vår genomgång av berörda regleringsbrev samt de dokument som reglerar respektive statsbidrag. Uppgifter om statsbidragens målgrupp och fördelningsnyckel bygger också på de dokument som reglerar respektive statsbidrag, men i vissa fall även på kompletterande information från webbplatsen för den myndighet som administrerar bidraget.

Medskick till läsaren

Underlaget har vissa begränsningar. För vissa av bidragen finns det stora skillnader mellan avsatta och utbetalda medel (se kolumnerna ”bidragsram” och ”utbetalt kommunsektorn”). Det behöver inte betyda att medlen inte har gått åt, utan kan bero på att det saknas uppgifter om en exakt bidragsram för bidraget. Vi vill också uppmärksamma läsaren på att vissa av bidragen har fler mottagare än kommuner och/eller regioner (se kolumnen ”målgrupp(er)”). För dessa bidrag visar en jämförelse mellan bidragsramen och hur mycket medel som har betalats ut till kommunsektorn inte i vilken utsträckning bidraget har utnyttjats. Vi gör av den anledningen inte en aggregerad jämförelse mellan avsatta medel för samtliga statsbidrag och hur mycket medel som har betalats ut. Däremot kan en sådan jämförelse vara meningsfull för enskilda statsbidrag eller utgiftsområden där vi har mer exakta uppgifter om avsatta medel. Inom exempelvis utgiftsområde 9 och 16 har vi exakta bidragsramar för de flesta bidrag.

Statskontoret kommer att publicera denna förteckning i Excel-format på www.statskontoret.se.

Fotnoter

  1. Se t.ex. Statskontoret. (2016:24). Statens styrning av kommunerna.

  2. Prop. 2020/21:1. Budgetpropositionen 2021. Utgiftsområde 25. Allmänna bidrag till kommuner.

  3. Statskontoret (2018) Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting. 2017.
    Statskontoret (2019) Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018.
    Statskontoret (2020). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2019.
    Statskontoret (2021). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020.

  4. En ändring kan beröra flera lagar och förordningar.

  5. Därutöver har regeringen inrättat två förordningar om statsbidrag med anledning av coronapandemin. Vi beskriver statsbidragen närmare i kapitel tre.

  6. Bland annat lagen (2003:778) och förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

  7. Bland annat lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor respektive lagen (2020:861) om ändring i lagen (2014:799) om sprängämnesprekursorer

  8. Prop. 2019/20:105. Komvux för stärkt kompetensförsörjning.

  9. Prop. 2020/21:1 Budgetpropositionen 2021. Utgiftsområde 25. Allmänna bidrag till kommuner.

  10. I våra uppgifter ingår endast medel som staten har betalat ut under 2021. De medel som staten har avsatt för 2021 men som har betalats ut efter årsskiftet ingår inte i vårt underlag.

  11. Prop. 2020/21:1 Budgetproposition för 2021. Utgiftsområde 25. Allmänna bidrag till kommuner.

  12. Uppgifterna gäller 2020 eftersom det inte finns tillgängliga uppgifter för 2021 vid rapportens publicering.

  13. Statskontoret (2021). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020.

  14. Utbildningsdepartementet. (2021-11-09). Pressmeddelande. Nytt samlat förskolebidrag för mindre barngrupper och ökad kvalitet.

  15. För vissa bidrag finns det inte en angiven bidragsram i regleringsbrevet, utan endast anvisningar om att anslaget bland annat får användas till att fördela bidraget.

  16. Regeringsbeslut 2021-02-04 (dnr S2020/09409) om medel för att utveckla Svenska Demensregistret.

  17. Dessa riktade statsbidrag ersätter kommunerna och regionerna för tjänster som de inte är skyldiga att tillhandahålla, till skillnad från kostnadsersättningar som ersätter kommunerna och regionerna för tjänster som de är skyldiga att tillhandahålla.

  18. Finansutskottets betänkande 2021/22:FiU1. Statens budget 2022 – Rambeslutet.

  19. Medlen kommer inte att betalas ut förrän under 2022, men kommunerna har behövt ansöka om bidraget under 2021. Kommunerna får använda medlen under 2022 och 2023.

  20. Vi bedömer att bidragsramar som har ökat eller minskat med minst 50 miljoner och 10 procent av bidragsramen har förändrats väsentligt.

  21. Förordning (SFS 2020:1016) om ändring i förordningen (2015:938) om statsbidrag för handledare i specialpedagogik

  22. Förordning (SFS 2021:721) om upphävande av förordningen (2020:195) om vissa sjukpenningförmåner med anledning av sjukdomen covid-​19.

  23. Prop. 2020/21:99. Vårändringsbudgeten 2021. Utgiftsområde 16. Utbildning och universitetsforskning.

  24. Statskontoret. (2014). Överenskommelser som styrmedel.

  25. Därutöver fanns det även två tilläggsöverenskommelser 2020.

  26. Den inriktning och de medel som tidigare har avsatts i överenskommelsen Patientsäkerhet, nationella kvalitetsregister m.m. 2020 ingår nu i överenskommelsen Sammanhållen, jämlik och säker vård 2021.

  27. Regeringen. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tillgång till vaccin mot covid-19. (Dir. 2021:106).

  28. Regeringen. En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025. Prop. 2020/21:132.

  29. En lista över samtliga nya uppdrag som påverkar kommuner och regioner finns i bilaga 6.

  30. Regeringsbeslut 2021-02-25. Uppdrag om förstärkta insatser mot brottslighet inom avfallsområdet.

  31. Regeringsbeslut 2021-02-18. Uppdrag att kartlägga och analysera administrativa kostnader för kommuner och regioner.

  32. Regeringsbeslut 2021-05-06. Uppdrag om att ta fram en vägledning för vilka uppgifter som bör finnas på en kommuns webbplats när en detaljplan tas fram.

  33. Regeringsbeslut 2021-05-06. Uppdrag att motverka aktiv medverkan till bosättning i annan kommun.

  34. Regleringsbrev för budgetåret 2021 avseende Socialstyrelsen.

  35. Regeringsbeslut 2021-09-23. Uppdrag att sprida strategin bakom Sluta skjut till fler orter i Sverige.

  36. Regeringsbeslut 2021-03-18. Uppdrag att analysera uppdämda vårdbehov inom hälso- och sjukvården.

  37. Regeringsbeslut 2021-03-18. Uppdrag att redovisa och vidareutveckla formerna för regional och lokal samverkan inför eventuella smittutbrott av covid-19.

  38. Regleringsbrev för budgetåret 2021 avseende Skolinspektionen.

  39. Länsstyrelserna är räknade som en myndighet. Se bilaga 2 för en närmare beskrivning av vår undersökning.

  40. Skolverket. (2021). Koll på pandemins påverkan.

  41. Naturvårdsverket. (2021). Kommunalt avfall, vägledning.

  42. Förordning (2020:883) om ändring i förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

  43. Se bilaga 8 för en lista på samtliga utredningar vars uppdrag vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner. I kartläggningen 2021 ingår både nya utredningar (totalt 26 st) och tilläggsdirektiv i befintliga utredningsuppdrag (4 st) där vi bedömt att regeringen gett en ny styrsignal som rör styrning av kommunsektorn.

  44. Kommittédirektiv 2021:110. Försöksverksamhet i kommuner och regioner.

  45. Kommittédirektiv 2021:36. Översyn av vissa frågor gällande den psykiatriska tvångsvården och den rättspsykiatriska vården.

  46. Kommittédirektiv 2021:84. Barn och unga i samhällets vård.

  47. Kommittédirektiv 2021:23. Fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning.

  48. Kommittédirektiv 2021:101. Utökad rätt till fritidshem?

  49. Kommittédirektiv 2021:65. Nationell samordning av försörjningsberedskapen.

  50. Kommittédirektiv 2021:68. Författningsberedskap inför framtida pandemier.

  51. Regeringskansliet Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2019/20, halvårsskiftet 2020 och inför årsskiftet 2020/21.

  52. Det statliga tandvårdsstödet kan ses som en subvention till individer (patienterna). Men vi har tagit med detta stöd eftersom det ska ersätta vårdgivare (både Folktandvården och privata tandläkare som är anslutna till Försäkringskassans elektroniska system) för utförd tandvård enligt lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd.

  53. Det finns några ytterligare kostnadsersättningar enligt vår statsbidragsförteckning, men för dessa har vi ingen uppgift om hur mycket som faktiskt har betalats ut.

  54. Enkäten 2020 skickades ut till 115 myndigheter. I urvalet ingick varken utlandsmyndigheter, domstolar eller AP-fonder.

  55. Statskontoret. (2019). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018.