Till huvudinnehåll

En översyn av lagstiftningen om företagsbot

SOU 2016:82
Publicerad: 2017-07-08

Statskontoret lämnar i detta remissvar synpunkter på utredningens förslag att utvidga tillämpningsområdet för bestämmelserna om företagsbot (kapitel 9). Statskontoret tillstyrker förslaget, men anser att det behöver förtydligas när verksamhet som bedrivs i offentlig regi ska omfattas av regelverket.

Förtydligande om tillämpningsområdet

Statskontoret delar utredningens uppfattning att möjligheten att ålägga företagsbot inte bör begränsas utifrån vem som bedriver den verksamhet som brottet har begåtts i. Valet av driftsform bör avgöras av hur verksamheten bäst kan bedrivas på ett effektivt sätt, men inte påverkas av om den omfattas av en viss typ av sanktion. Vi tillstyrker därför förslaget att också sådan offentlig verksamhet som kan bedrivas i privat regi ska omfattas av bestämmelserna om företagsbot.

Som utredningen konstaterar kan offentlig verksamhet vara av mycket olika slag. I många fall kan den organiseras och bedrivas på olika sätt, inklusive att överlåta utförandet på en privat näringsidkare. Utredningens förslag innebär att bestämmelserna om företagsbot ska omfatta varje verksamhet som skulle kunna utövas av eller överlämnas till privata näringsidkare. Utredningen påpekar att det saknar betydelse om någon sådan verksamhet faktiskt har överlämnats till en privat utförare, liksom verksamhetens finansiering. Bara sådan verksamhet som inte kan överlämnas till privata rättssubjekt ska undantas från bestämmelserna om företagsbot.

Statskontoret anser att det finns skäl att förtydliga var gränsen går mellan offentliga verksamheter som ska respektive inte ska omfattas av bestämmelserna om företagsbot. Utredningen redovisar ingen tydlig princip, men ger några exempel på områden som omfattas av förslaget. Den bedömer att det kommer att få särskild betydelse inom vård, skola och omsorg som kommuner och landsting driver i egen regi. Kriminalvård och myndigheternas interna förvaltning anges som exempel på verksamheter som inte skulle omfattas. Men också inom de områdena finns delar som åtminstone i princip skulle kunna överlåtas till privata utförare, och därmed omfattas av reglerna om företagsbot.

Enligt Statskontoret är det viktigt att en verksamhetsutövare i förväg känner till vilka regelverk och möjliga sanktioner som gäller för den aktuella verksamheten. Risken är annars att sanktionen inte bidrar till att förhindra brott, vilket är ett syfte med företagsboten. Statskontoret rekommenderar därför att regeringen förtydligar när verksamhet som bedrivs i offentlig regi ska omfattas av bestämmelserna om företagsbot.