Till huvudinnehåll

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet

Ds 2017:60
Publicerad: 2018-07-27

Statskontoret redovisar i detta remissvar synpunkter på departementspromemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet. Statskontorets remissvar behandlar utredningens överväganden om att inkludera privata aktörer med offentlig finansiering i tillämpningsområdet, val av tillsynsmyndighet och behovet av en ny lag. Övriga förslag och överväganden behandlas inte.

Statskontorets synpunkter på förslagen

8.4.3 Privata aktörer som inte är offentligt styrda organ

Statskontoret tillstyrker promemorians förslag om vilka aktörer som ska omfattas av bestämmelserna.

Att som promemorian föreslår även inkludera privata aktörer, som med offentlig finansiering bedriver yrkesmässig verksamhet inom skola, hälso- och sjukvård och omsorg samt vissa enskilda utbildningsanordnare i det föreslagna tillämpningsområdet framstår som lämpligt utifrån ett medborgarperspektiv.

8.10.4 Val av tillsynsmyndighet
Statskontoret tillstyrker promemorians förslag att en myndighet ska få ansvar för att utbilda och utöva tillsyn utifrån den föreslagna lagen. Statskontoret delar promemorians mening att det kan komma att krävas insatser i form av bland annat utbildning och tillsyn för att säkerställa efterlevnaden av den nya lagens bestämmelser.

Statskontoret ifrågasätter dock om förslaget att båda uppgifterna, med anledning av det begränsade sakområdet, bör genomföras av samma myndighet är mer effektivt än att fördela uppgifterna på olika myndigheter. Statskontoret menar att det snarare kan vara mer lämpligt att fördela uppgifterna så att tillsynsuppgifter tillfaller en myndighet med vana av att utöva tillsyn och utbildningsuppgiften en myndighet med vana av främjandearbete. Statskontoret har även tidigare påtalat att det finns nackdelar med att samma myndighet ansvarar för tillsynande och främjande uppgifter. De kan till exempel inverka negativt på tillsynens oberoende.

Promemorian lämnar inget förslag om vilken myndighet som bör tilldelas detta ansvar. Statskontoret lämnar inte heller någon synpunkt på vilken myndighet som bör ansvara för dessa uppgifter.

Promemorian lägger stor vikt vid reglering som styrmedel

Statskontoret lämnar inga synpunkter på promemorians förslag om att införa webbtillgänglighetsdirektivet genom en ny lag. Statskontorets menar dock att promemorian lägger stor vikt vid reglering som styrmedel och saknar en kompletterande analys av hur en ny lag kan förväntas leda till önskade effekter.

Statskontoret har i tidigare utredningar sett att regeringen kan behöva komplettera lagstiftning med främjande åtgärder för att säkerställa att nya bestämmelser får genomslag. Vår uppföljning av den offentliga sektorns arbete utifrån lag (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen, som liksom den föreslagna lagen om tillgänglighet till digital offentlig service inrättar ett direktiv från Europarlamentet och rådet i svensk lagstiftning, visar exempelvis att enbart lagstiftning inte nödvändigtvis leder till ett utvecklat arbete i den omfattning som avses.

Statskontoret menar också att ytterligare en lag inom området, som liksom promemorian framhåller redan är relativt väl reglerat, kan komma att försvåra för de aktörer som berörs av webbtillgänglighetsdirektivet. Statskontorets uppföljning av den offentliga sektorns arbete utifrån lag (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen, visade att myndigheter, kommuner och landsting har haft svårt att veta hur de ska förhålla sig till denna lag i förhållande till annan näraliggande lagstiftning. Det har bland annat medfört att berörda aktörer inte har följt lagens bestämmelser i alla delar.