Till huvudinnehåll

Komplementär och alternativ medicin och vård

SOU 2019:15 & 28
Publicerad: 2019-08-09

Statskontoret delar utredningens utgångspunkt att införande av KAM-metoder i hälso- och sjukvården bör ske på samma villkor och utifrån samma krav som andra metoder. Vi bedömer att denna utgångspunkt skapar goda förutsättningar för en effektiv, demokratisk och rättssäker hälso- och sjukvård.

Statskontoret tillstyrker föreslagen i delbetänkandet

Statskontoret anser att förslagen i utredningens delbetänkande har förutsättningar för att öka patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården samt inom KAM, genom att patienter och yrkesutövare får bättre tillgång till välgrundad, enhetlig och opartisk information. Ökad patientsäkerhet möjliggör ett mer effektivt resursutnyttjande inom berörda samhällssektorer. Men för att öka patientsäkerheten och effektiviteten i resursutnyttjandet är det också viktigt att värna principen att hälso- och sjukvård ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Statskontoret tillstyrker därför samtliga förslag i utredningens delbetänkande, under förutsättning att det i den information som tas fram och sprids tydligt framgår vilken evidens de berörda metoderna vilar på.

Förslaget till ny lag är välmotiverat men ligger utanför Statskontorets kompetensområde

Statskontoret anser att det förslag till ny lag om vissa begränsningar i rätten att yrkesmässigt utföra vård som föreslås i utredningens huvudbetänkande är välmotiverat. Statskontoret saknar dock den expertkompetens inom hälso- och sjukvårdsområdet som krävs för att kunna bedöma om den exakta lydelse som föreslås är den mest ändamålsenliga.

Statskontoret avstår därför från att ta ställning till förslaget om ny lag.