Till huvudinnehåll

Betänkandet Stärkta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

SOU 2021:42
Publicerad: 2021-09-13

Statskontoret lämnar synpunkter på utredningens förslag att förtydliga styrningen av Finansinspektionen. Vi kommenterar också utredningens bedömning av hur länsstyrelsens tillsyn på området bör organiseras.

Tydligare styrning av Finansinspektionen

Utredningen föreslår att Finansinspektionens regleringsbrev ska ange att arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism är en del av myndighetens bidrag till en hållbar utveckling.

Arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism ingår visserligen i Agenda 2030:s definition av hållbar utveckling, men bara som ett av en mängd delmål. Om syftet är att göra uppdraget att arbeta mot penningtvätt och finansiering av terrorism tydligare och i större utsträckning påverka myndighetens prioriteringar anser Statskontoret att det i stället ska anges direkt i myndighetens instruktion.

Länsstyrelsens tillsyn

Statskontoret delar utredningens bedömning att länsstyrelsens tillsyn på området penningtvätt och finansiering av terrorism i flera avseenden skulle bli effektivare om den koncentrerades till en enda länsstyrelse. Bland annat skulle det leda till mindre dubbelarbete och administration. En förutsättning är dock att det inte leder till andra nackdelar.

Motivet till att tillsynen från början fördelades mellan de tre länsstyrelserna i storstadslänen var ett antagande om att merparten av den verksamhet som tillsynen gäller skulle bedrivas där, och att länsstyrelsernas kunskap om de lokala förhållandena skulle vara till nytta för tillsynen. Enligt utredningen har sådan kunskap begränsad betydelse, men utredningen redovisar inget tydligt underlag som styrker den bedömningen. Statskontoret anser därför att betydelsen av länsstyrelsens kunskap om lokala förhållanden behöver belysas ytterligare innan beslut kan tas om att en enda länsstyrelse ska ansvara för tillsynen.