Digital myndighetspost
Statskontoret tillstyrker utredningens förslag att det införs krav på statliga myndigheter, kommuner och regioner att skicka myndighetspost genom den digitala infrastrukturen Mina meddelanden, om inte säkerhetsskäl eller andra skäl talar emot det. Vi instämmer även i utredningens bedömning att det inte ska ställas krav på privatpersoner, enskilda näringsidkare eller juridiska personer att ta emot post från myndigheter i en digital brevlåda.
Statskontoret tillstyrker att regeringen förtydligar att Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har i uppdrag att tillhandahålla en funktion för att tillgängliggöra och lagra myndighetspost som skickats genom infrastrukturen Mina meddelanden.
Statskontorets tillstyrker att offentliga aktörer i huvudsak ska skicka post genom Mina meddelanden
Statskontoret anser att alla invånare och företag ska kunna få likvärdig service oavsett var de bor och är verksamma. Statskontoret har till exempel tidigare konstaterat att kommuners digitala kontakter med företag har kommit olika långt, vilket skapar brister i likvärdigheten inom landet[1]. Förutom ökad service, tillgänglighet och likvärdighet innebär digital post även goda möjligheter till kostnadsbesparingar på sikt och det är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Dessutom bör förslaget skynda på digitaliseringen i den offentliga förvaltningen och ge stordriftsfördelar.
Vi tillstyrker därför förslaget som innebär att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska skicka myndighetspost genom den digitala infrastrukturen Mina meddelanden. Statskontoret instämmer även i utredningens bedömningar för när offentliga aktörer inte behöver använda infrastrukturen.
Om det blir ett krav på att offentliga aktörer i huvudsak ska skicka myndighetspost genom infrastrukturen måste det finnas ett alternativ om privata digitala brevlådor skulle läggas ner. Därför tillstyrker vi även förslaget om att regeringen ska förtydliga att Digg har i uppdrag att tillhandahålla en funktion för att tillgängliggöra och lagra myndighetspost som skickats genom infrastrukturen.
Statskontorets instämmer i bedömningen att det inte ska ställas krav på enskilda att ha en digital brevlåda
Vi anser att grupper av personer, exempelvis äldre, kan ha svårt att hantera digital post och att de i stället ska kunna få vanlig post. Vi bedömer i likhet med utredningen att det skulle bli kostnadsdrivande att bygga upp en stödorganisation för att hjälpa personer att ta emot digital myndighetspost. Samtidigt är det inget som hindrar att offentliga aktörer på olika sätt försöker underlätta för att ännu fler privatpersoner och i synnerhet företag skaffar sig en digital brevlåda och informerar om fördelarna med det.
Statskontoret instämmer även i bedömningen av hur Diggs ökade administrativa belastning kan finansieras
I betänkandet framgår att när ytterligare aktörer ska ansluta sig som avsändare i infrastrukturen Mina meddelande kommer det att innebära en högre administrativ belastning för Digg. Vi bedömer i likhet med utredningen att Diggs ökade administrativa kostnader bör kunna hanteras genom de avgifter som Digg kommer att ta in genom lagen om auktorisationssystem. Vi bedömer att det är lämpligt att de olika offentliga aktörerna genom avgifter bidrar med sin del av kostnaden för administrationen av utskicken som kommer att ske genom infrastrukturen.
Vi bedömer vidare att utredningens förslag om att regeringen ska förtydliga Diggs uppdrag att tillhandahålla en funktion för att tillgängliggöra och lagra myndighetspost som skickats genom infrastrukturen Mina meddelanden bör kunna hanteras inom myndighetens befintliga ramar.
Samtidigt vill vi ändå lyfta i sammanhanget att det är viktigt att regeringen säkerställer och följer upp att Digg får rimliga förutsättningar att genomföra den ökade administrativa belastningen som följer med utredningens förslag med hänsyn till Diggs andra finansieringskällor och uppgifter. Av vår myndighetsanalys av Digg framgår det att det inte är tydligt hur regeringen avser att Digg och de övriga myndigheterna ska finansiera arbetet med att förvalta och driva förvaltningsgemensam digital infrastruktur. I myndighetsanalysen gör vi bedömningen att regeringen bör se över hur den använder olika typer av medel och anslag för att finansiera Diggs verksamhet.[2]
[1] Statskontoret (2022:8), Metod för uppföljning av
det förenklingspolitiska målet om digitalisering, s. 25–27.
[2] Statskontoret (2023:18), Myndighetsanalys av Myndigheten för digital förvaltning, s. 15–17.