Till huvudinnehåll

Gemensamma krafttag ska stärka arbetet mot korruption

I Sverige finns inte någon enskild myndighet som har det samlade ansvaret för alla frågor som rör korruption eller korruptionsförebyggande arbete. I stället är ansvaret uppdelat på flera myndigheter. Från den 1 maj får Statskontoret en central roll i att samordna arbetet mot korruption i staten.


2024-04-30

–  Vi tar oss an denna uppgift med stor ödmjukhet men också med ambitionen att arbetet mot korruption ska stärkas ytterligare med gemensamma krafttag, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Några av de myndigheter som arbetar med korruptionsfrågor är Polismyndigheten, Konkurrensverket, Brottsförebyggande rådet, Upphandlingsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket. De arbetar bland annat med att utreda brottsmisstankar kopplade till korruption, att utöva tillsyn i kända riskområden, utveckla och ge stöd samt producera ny kunskap i ämnet.

–  Som en följd av vår nya uppgift kommer jag bjuda in en rad myndighetschefer till ett första möte för att diskutera hur vi gemensamt ska ta ytterligare steg i arbetet mot korruption, säger Annelie Roswall Ljunggren. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer kunna ta kliv framåt i arbetet, tillägger hon.

Statskontoret har under de senaste tio åren haft ett flertal olika regeringsuppdrag som på ett eller annat sätt behandlat frågor om korruption och korruptionsförebyggande arbete. Under perioden 2021 till 2023 bedrevs arbetet med särskild utgångspunkt i regeringens första handlingsplan mot korruption.

Korruption är mer än bara kriminella handlingar

Riksdag och regeringen har fastställt att åtgärder mot korruption ska utgå från en bred definition av korruption. Enligt denna definition handlar korruption om att utnyttja en offentlig ställning för att uppnå otillbörlig vinning för sig själv eller andra. Det omfattar allt från grov uppsåtlig brottslighet till olämpliga handlingar. Syftet med denna breda definition är att arbetet mot korruption ska träffa en bred uppsättning oönskade beteenden som skadar den offentliga förvaltningen. Ett allt för snävt fokus på kriminaliserade former av korruption bidrar till att det förebyggande arbetet missar väsentliga riskområden. Det riskerar också att underskatta andra former av korruption, exempelvis vänskapskorruption.