Till huvudinnehåll

Myndighetsanalys av Socialstyrelsen, slutrapport

2025:9
Publicerad: 2025-04-15

Statskontoret har gjort en myndighetsanalys av Socialstyrelsen. Analysen visar att Socialstyrelsen i grunden är en välfungerande myndighet med högt förtroende hos sina målgrupper. Samtidigt finns tydliga förbättringsbehov inom delar av verksamheten. För att Socialstyrelsen ska kunna stärka sina resultat behöver regeringen minska sin detaljstyrning. Myndigheten behöver också samordna sig bättre internt och i större utsträckning följa upp genomslaget av kunskapsstyrningen.

Socialstyrelsen uppnår goda resultat inom många centrala områden, exempelvis inom kunskapsstyrningen, hanteringen av statsbidrag och utfärdandet av behörigheter och andra legitimationer. Däremot är resultaten svagare inom de delar av verksamheten som regeringen inte styr genom specifika uppdrag. Statskontoret gör bedömningen att det tar för lång tid för Socialstyrelsen att lämna ut data och statistik, och att arbetet med att uppdatera föreskrifter och rättsligt stöd är eftersatt. Socialstyrelsens it-miljö behöver dessutom moderniseras. Sammantaget innebär detta att myndighetens stöd till regioner och kommuner brister i vissa avseenden.

– Ett fortsatt högt förtroende hos målgrupperna är centralt för att myndigheten ska kunna samverka effektivt med regioner och kommuner – och i förlängningen bidra till förbättringar i vården och omsorgen. Det är därför viktigt att Socialstyrelsen stärker sina resultat inom flera delar av sin verksamhet, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren.

Regeringens detaljstyrning försvårar långsiktigt arbete

Statskontoret bedömer att de sämre resultaten beror på att regeringen detaljstyr Socialstyrelsen genom många tidsbegränsade uppdrag med tillhörande finansiering. Detaljstyrningen försämrar myndighetens förmåga att arbeta långsiktigt och proaktivt med hela sitt instruktionsenliga uppdrag och gör att vissa delar av verksamheten trängs undan. Statskontoret föreslår därför att regeringen minskar antalet tidsbegränsade regeringsuppdrag så att Socialstyrelsen i större utsträckning själv kan prioritera och planera sin verksamhet.

Socialstyrelsen behöver utveckla en mer långsiktig och effektiv intern styrning och uppföljning

Samtidigt behöver Socialstyrelsen utveckla en mer långsiktig och effektiv intern styrning och uppföljning, för att kunna ge regionerna och kommunerna ett ännu bättre stöd. Idag saknar Socialstyrelsen tydliga och långsiktiga mål för vad myndigheten ska uppnå, särskilt i de delar av verksamheten som inte omfattas av många regeringsuppdrag. Statskontoret bedömer att Socialstyrelsen därför inte får tillräcklig styrkraft i arbetet.

Statskontoret pekar även på att Socialstyrelsen behöver stärka sin interna samordning. Idag genomför myndigheten varje regeringsuppdrag i enskilda projekt, trots att många av uppdragen ligger nära varandra. Det innebär att Socialstyrelsen inte har tillräcklig överblick av det totala antalet uppdrag och att myndigheten inte använder sina samlade resurser tillräckligt effektivt. Det innebär också att Socialstyrelsen inte samordnar sina kunskapsstöd till regionerna och kommunerna i tillräcklig utsträckning, vilket gör dem svårare att använda.

Socialstyrelsen behöver även bli bättre på att följa upp vilken nytta målgrupperna har av myndighetens kunskapsstöd. Det gör myndigheten i liten utsträckning i dag.

– Det är viktigt att Socialstyrelsen har kunskap om hur väl kunskapsstöden egentligen motsvarar målgruppernas behov för att säkerställa att de verkligen kommer till användning, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Ta del av rapporten

Ta del av rapporten på den här sidan under "Denna publikation".