Till huvudinnehåll

Statsförvaltningen i korthet 2024

Publicerad: 2024-06-19

Statskontoret har i uppdrag att följa upp och regelbundet beskriva den offentliga sektorns utveckling. I den årliga rapporten Statsförvaltningen i korthet redovisar vi en översiktlig bild av svenska myndigheter.

Antalet myndigheter har inte förändrats mycket under de senaste tio åren

Antalet myndigheter var vid årsskiftet 367 vilket var en myndighet färre än ett år innan. Sedan 2015 har antalet myndigheter varit ungefär lika många men i ett längre tidsperspektiv har antalet myndigheter minskat.

Enrådighet är den vanligaste ledningsformen

  • Ungefär 35 procent av myndigheterna under regeringen är enrådighetsmyndigheter.
  • Antalet styrelsemyndigheter har ökat på senare tid.
  • Antalet särskilda organ i myndigheterna har blivit fler över tid.

Antalet årsarbetskrafter fortsätter att öka

Antalet årsarbetskrafter i staten har ökat mer under senare år än tidigare, trots att antalet myndigheter inte har ökat. Samtidigt har statens andel av antalet anställda på arbetsmarknaden varit i stort sett oförändrad under många år.

I dag finns nästan 257 000 årsarbetskrafter i myndigheterna under regeringen. Det är ungefär 9 000 fler än under förra året. För tio år sedan fanns det ungefär 213 000 årsarbetskrafter i myndigheterna.

Stora skillnader när det gäller hur allmänheten bedömer myndigheternas kvalitet

Statskontoret undersöker varje år hur allmänheten uppfattar arbetet och kvaliteten vid ett antal myndigheter. Undersökningen visar att allmänheten anser att myndigheterna under regeringen sköter sina uppgifter olika väl. Skatteverket och Försvarsmakten är de myndig­heter som allmänheten anser sköter sin uppgift bäst.

Försäkringskassan uppnår för första gången sedan 2016 en positiv betygsbalans. Det innebär att det är en större andel av allmänheten som tycker att myndigheten utför sitt arbete mycket eller ganska bra än den andel som tycker att myndigheten utför sitt arbete mycket eller ganska dåligt.

De myndigheter som allmänheten är minst nöjd med när det gäller hur de sköter sin uppgift är Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Svenska kraftnät.